Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora_ABD.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
481.46 Кб
Скачать

Тема 10. Аналіз доходів і витрат банку

10.1.Значення, завдання і інформаційне забезпечення аналізу доходів і витрат банку

Аналіз фінансових результатів діяльності КБ полягає в проведені аналізу доходів, витрат банку, розрахунку прибутку та рентабельності.

Значення аналізу Д і В банку полягає у виявленні резервів зростання прибутковості та формуванні пропозицій щодо використання виявлених резервів.

Завдання аналізу Д і В: *аналіз постатейної стр-ри та динаміки Д і В; *оцінка виконання фін плану за показниками Д і В; *виявлення факторів та визначення ступеня їх впливу на зміну Д і В; *аналіз і оцінка рівня доходності банку; *аналіз і оцінка співвідношення активів, пасивів, Д і В з метою прогнозування фін стану банку.

Осн. джерелом для проведення аналізу фін стану банку є форма 2 «Звіт про прибутки та збитки», який побудований за 3 напрямами:

операційні доходи, в т.ч. %, комісійні, з ЦП та інші,

операційні витрати, - // -

витрати на утримання банку – зарплата з відрахуваннями, орендна плата, витрати на охорону, канцелярські тощо.

В завершенні 4 розділу узагальнюються доходи і витрати і визначається спочатку бал, і потім чистий Пр за мінусом сплати податку в бюджет.

10.2.Аналіз виконання плану доходів

Доходи КБ складають сукупний доход, який залежить від обсягів та вартості наданих банком послуг.

У заг визначенні дохід – це збільшення ек вигод у вигляді надходжень активів або зменшення зобов’язань, які призводять до зростання капіталу (крім зростання капіталу за рахунок внесків власників). Дохід банку є необхідною умовою отримання прибутку, і забезпечення рентабельної діяльності банку.

Як фактор утворення приб., доход у свою чергу, також перебуває під впливом різноманітних факторів. Аналіз доходу як окремого виду фін результатів є необхідною умовою забезпечення ефективного управління доходом з метою збільшення його обсягу та підвищення рівня дохідності банк операцій.

Так до аналізу доходів відноситься оцінка виконання плану доходів. Оцінити перспективу діяльності банку можна тільки співвідношенням даних бізнес-плану і фактично досягнутих показників по доходах. При загальній оцінці виконання плану доходів порівнюються такі показники: % доходів, в т. ч. по короткостр і довгостр кредитах, та непроцентні доходи всього, в т.ч. від наданих послуг та від позареалізаційним операціям. Розраховується відхилення як в абсолютному виразі, так і в %. Робиться висновок щодо виконання плану доходів всього, так і окремо по показникам.

10.3.Аналіз структури доходів

Аналіз доходів здійснюється у такій послідовності:

1)заг оцінка рівня доходів,

2)на основі стр-ри доходів виявляються найголовніші;

3)по гол. виду доходів аналізуються фактори, які їх формують;

4)аналізують рівень виконання плану по доходах в цілому і по його основних видах;

5)аналізують найважливіші фактори, які впливають на рівень виконання плану доходів.

Здійснити висновок про ефективність управління банком за допомогою оцінки рівня доходів (заг сума доходів, заг сума активів, які створюють ці доходи, заг обсяг одержаного прибутку, рівень дохідності на 1 грн активів) неможливо. Для цього необхідно розглянути стр-ру доходів. Аналіз стр-ри доходів здійснюють шляхом розподілу їх на % і не% доходи.

До % доходів відносяться: *доходи по короткострокових кредитах в національній валюті; *доходи по короткострокових кредитах в інвалюті; *доходи по довгострокових кредитах; *доходи по МБК; *доходи по дисконтних операціях з векселями.

До не% доходів відносять: -доходи та комісія по наданих послугах; -доходи від операцій з цінними паперами; -доходи від позареалізаційних операцій.

Аналіз здійснюється за 2 періодами: базовий та звітний. Кількісний аналіз стр-ри доходів банку полягає у визначенні питомої ваги окремих статей доходів в їх заг сумі. Це дає змогу побачити, які доходи мають найбільшу питому вагу, як показує досвід, що найбільшу питому вагу мають % операції, а не% операції відіграють невелику роль у формуванні доходів. Також розраховується відхилення абсолютне та у % до базового року. Збільшення % доходів явище позитивне, оскільки свідчить про ефективну кредитну політику банку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]