Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роздаточний_матеріал_ГЗ_2.doc
Скачиваний:
132
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
4.44 Mб
Скачать

Тема 1. Засоби захисту військ від радіоактивного, хімічного, біологічного зараження

Заняття 3. Засоби індивідуального та колективного захисту.

1. Класифікація засобів індивідуального та колективного захисту

Засоби захисту призначені для збереження боєздатності особового складу Збройних Сил і забезпечення виконання бойового завдання в умовах застосування противником зброї масового ураження у разі аварій підприємств ядерної і хімічної промисловості, а також в умовах впливу уражаючих середовищ, що виникають під час експлуатації (у деяких випадках у разі пошкодження) озброєння і військової техніки.

З асоби захисту поділяються на засоби індивідуального та колективного захисту (рис. 2.1).

Засоби індивідуального захисту (ЗІЗ) призначені для безпосереднього захисту особового складу від уражаючої дії радіоактивних, отруйних речовин, біологічних аерозолів та короткочасного захисту від уражаючих факторів запалювальної зброї.

Своєчасне і вміле використання ЗІЗ забезпечує надійний захист від радіоактивного пилу (РП), радіоактивних речовин (РР), отруйних речовин (ОР), аерозолів біологічних засобів (АБЗ), світлового випромінювання ядерних вибухів (СВЯВ), підвищених концентрацій оксиду вуглецю і дозволяє виконувати окремі завдання під водою та в середовищі, позбавленому кисню. Крім цього, вони забезпечують короткочасний або повний захист від вогнесумішей та відкритого полум’я.

До засобів індивідуального захисту належать:

– засоби індивідуального захисту органів дихання (ЗІЗОД);

– засоби індивідуального захисту очей (ЗЗО) від світлового випромінювання ядерного вибуху;

– засоби індивідуального захисту шкіри (ЗІЗШ).

За принципом захисної дії ЗІЗОД і ЗІЗШ поділяються на:

– фільтрувальні;

– ізолювальні.

За призначенням ЗІЗ поділяються на загальновійськові та спеціальні.

Загальновійськові ЗІЗ призначені для використання особовим складом, що входить до складу підрозділів всіх або більшості видів ЗС України. Спеціальні ЗІЗ призначені для застосування військовослужбовцями певних військових спеціальностей або тими, хто виконує спеціальні завдання.

До ЗІЗОД відносяться протигази, респіратори, ізолювальні дихальні апарати (ІДА), комплект додаткового патрона (КДП), гопкалітовий патрон.

До засобів захисту очей від світлового випромінювання ядерного вибуху відносяться захисні окуляри.

До ЗІЗШ відносяться захисний одяг фільтрувального та ізолювального типу, що виготовлений з фільтрувальних або ізолювальних матеріалів відповідно.

У залежності від принципу бойового використання і кратності застосування засоби індивідуального захисту шкіри поділяють на:

– засоби постійного і періодичного носіння;

– засоби однократного (одноразового) і багатократного (багаторазового) застосування.

До об’єктів колективного захисту належать різного роду герметизовані споруди та рухомі об’єкти, що мають спеціальне устаткування і службовців для групового захисту людей та апаратури від уражаючої дії зброї масового ураження.

У свою чергу засоби колективного захисту поділяються на:

– засоби колективного захисту довгострокових фортифікаційних споруд;

– засоби колективного захисту військових фортифікаційних споруд;

– засоби колективного захисту рухомих об’єктів.

Таким чином захист особового складу від уражаючих факторів, що виникають внаслідок застосування ЗМУ та руйнувань (аварій) ПНО, здійснюється завдяки використанню засобів індивідуального захисту органів дихання, засобів захисту очей від світлового випромінювання ядерного вибуху, засобів індивідуального захисту шкіри та засобів колективного захисту.