Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роздаточний_матеріал_ГЗ_2.doc
Скачиваний:
135
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
4.44 Mб
Скачать

Норматив №4 (ззму) “Надягання загальновійськового захисного комплекту”.

Вихідне положення: ті, хто навчаються, у складі взводу (відділення) знаходяться на позиції, у бойовій або спеціальній техніці, відпочивають на привалі тощо. Засоби захисту знаходяться при тих, хто навчається.

Час на виконання нормативу № 4 (ЗЗМУ)

Одягання ОЗК та протигаза за командою:

Категорія навчаємих

Час для виконання нормативу

відмінно

добре

задовільно

“ПЛАЩ В РУКАВИ, ПАНЧОХИ, РУКАВИЦІ НАДЯГНУТИ. ГАЗИ”

Окремі військовослужбовці

3 хв.

3 хв. 20 с.

4 хв.

”ЗАХИСНИЙ КОМПЛЕКТ НАДЯГНУТИ. ГАЗИ”

Окремі військовослужбовці

4 хв. 35 с.

5 хв.

6 хв.

Примітки: 1. Оцінка знижується на один бал, якщо:

– неповністю виконані окремі прийоми при надяганні засобів індивідуального захисту;

– допущено помилки, які знижують оцінку на один бал, при надяганні протигазу (норматив №1);

– якщо не застебнутий один шпеньок.

2. Виконання нормативу оцінюється як “незадовільно”:

– якщо не застебнуті більше двох шпеньків;

– допущено помилки, які визначають оцінку “незадовільно” при надяганні протигазу (норматив №1).

Костюм захисний плівковий (КЗП) призначений для захисту шкірних покривів, обмундирування, спорядження й індивідуальної зброї особового складу від крапель ОР, а також для зниження зараженості обмундирування і спорядження бактеріальними аерозолями і радіоактивним пилом.

До складу костюму входять плащ захисний плівковий, панчохи захисні плівкові та ремонтний засіб – липка стрічка (4 м). Костюм використовується разом із табельними рукавичками БЛ-1м.

Захисний плащ виготовляється з поліетиленової плівки. Він має форму сорочки без застібки, з капюшоном і рукавами. Лицьовий виріз капюшона стягнутий стяжкою, а на задній частині є петля і клевант для фіксації положення капюшона, що надягається на головний убір без каски.

Низи рукавів стягнуті стяжками, що виведені назовні у вигляді петель, призначених для фіксації на кистях рук. По нижньому краю плаща розташовані два тримачі, які призначені для утримання під час одягання. Лівий тримач виконаний зі смуги чорного кольору, правий – зі смуги білого кольору. По нижньому краю плаща розташовано пристосування (кнопка), що виключає підняття подолу плаща при сильному вітрі.

Захисні плащі виготовляються трьох розмірів: перший – для військовослужбовців зростом до 166 см, другий – від 167 до 178 см, третій – від 179 см і вище.

Захисні панчохи виготовляються з поліетиленової плівки у формі прямокутного мішка. Вони мають знімні ботики з прогумованої тканини, які приєднуються до панчіх за допомогою стяжок, що проходять через шлівки по низу халяв і отвори по краю ботиків.

Панчохи випускаються трьох розмірів: перший – для чобіт із розміром 37 – 42, другий – 40 – 44, третій – 44 – 46.

КЗП не знижує захисних властивостей одягнутого під ним обмундирування від СВЯВ. Маса комплекту не більше 1 кг (плащ – 340 – 410 г, панчохи – 490 – 560 г залежно від розмірів).

Костюм легкий захисний (Л-1) призначений для багаторазового захисту шкіри людини й обмундирування від впливу отруйних речовин, бактеріальних аерозолів і радіоактивного пилу.

Він є спеціальним засобом захисту і використовується під час тривалих дій на зараженій місцевості, а також при виконанні дегазаційних, дезактиваційних і дезінфекційних робіт. До складу комплекту входять: куртка з капюшоном, штани з панчохами, дві пари рукавичок, імпрегнований підшоломник, сумка для перенесення.