Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vikoristannya_PMM_v_s_g.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
2.35 Mб
Скачать

Лабораторна робота №1 оцінка якості нафтопродуктів найпростішими методами

Мета і задачі. Ознайомитися з найпростішими методами визначення наявності води, механічних домішок, фактичних смол і неграничних вуглеводнів у нафтопродуктах і оцінка в'язкості мастил .

Ознайомитися з устаткуванням і матеріалами, використовуваними при проведенні даної лабораторний pо6oти.

Уміти визначити якість нафтопродукту найпростішими методами.

Навчитися порівнювати результати випробувань з вимогами ДСТУ і давати висновки про можливість використання нафтопродуктів в об'єктах сільськогосподарської техніки.

Лабораторне устаткування і матеріали

Електроплитка. Сферичне скло.

Пробірки лабораторні. Палички скляні.

Папір фільтрувальний. Склянка хімічна.

Зразки нафтопродуктів. Секундомір.

Розчин марганцевокислого калію (0,001N).

Хід виконання роботи Визначення води і механічних домішок

Про наявність води і механічних домішок, що не розчиняються, у нафтопродукті, судять по зовнішньому огляду зразка в посуді з безбарвного скла.

По кольору палива можна визначити наявність у ньому етилової рідини, тому, що етильовані бензини штучно офарблюють у червоний, синій, зелений і інші кольори для попередження про їхню отруйність.

Не етильовані бензини безбарвні (бензини прямої перегонки) чи злегка жовті (крекінг-бензини); керосини і дизельні палива світло-жовтого кольору. Чим темніше колір палива, тим більше міститься в ньому смол і тим гірше його якість.

Прозорі нафтопродукти мають однорідну фазову структуру. Порушення фазової однорідності викликає помутніння нафтопродукту, у них найчастіше містяться дрібні крапельки води.

Для визначення води і механічних домішок у паливі випробуваний зразок перемішують, у кількості 100 см3 наливають у спеціальний відстійник. У нижній вузькій частині відстійника знаходяться поділки. Паливу дають відстоятися протягом години . Вода і механічні домішки, як більш важкі по питомій вазі, накопичуються в нижній частині відстійника. Цей дослід можна проробити в пляшці з безбарвного скла. Відстій палива роблять, перевертаючи закупорену пляшку горловиною униз.

Для визначення води в оливі пробу в кількості 2-3 см3 поміщають у пробірку й обережно нагрівають. При наявності води відбувається спінювання зразка, чутно характерне потріскування, на верхній холодній частині пробірки накопичуються дрібні крапельки сконденсованої води.

Для визначення механічних домішок пробу оливи підігрівають до 40...50°С, ретельно перемішують і скляною паличкою наносять краплю оливи на фільтрувальний папір і на скло. При розгляданні краплі оливи на просвіт механічні домішки чітко видні у виді окремих вкраплень або темних підтьоків.

Визначити характер домішок (абразивні вони чи ні) можна в такий спосіб: нанесену на скло каплю нафтопродукту закривають другим склом і переміщують їх одну відносно одної. Характерний скрип говорить про наявність у зразку абразивних домішок.

Визначення фактичних смол

Випробуваний бензин у кількості 1 мл наносять піпеткою на сферичне скло діаметром 50-60 мм. Бензин підпалюють і дають йому цілком вигоріти, залишок на склі покаже смолистість бензину.

Бензини, що не містять смол залишають невелику слабо помітну білувату пляму. Якщо в бензині містяться смоли, то на склі залишаються крапельки жовтого чи коричневого кольору. Чим більше смол міститься в бензині, тим темніша пляма і тим більше її діаметр. Виміривши, діаметр плями лінійкою, по таблиці 1.1 приблизно визначаємо зміст смол у 100 мл палива.

Діаметр плями,

мм

6

8

10

12

14

16

18

20

22

24

Кількість смол, що

містяться в 100 мл палива

4

11

20

32

43

56

70

85

102

120

Таблиця 1.1