Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vikoristannya_PMM_v_s_g.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
2.35 Mб
Скачать

3. Експлуатаційні властивості та використанн автомобільних бензинів

До двигунів з примусовим запалюванням відносять поршневі і роторно-поршневі карбюраторні двигуни, двигуни з системою впорскування палива і двигуни, що працюють на газоподібному паливі. Основним рідким паливом для цих двигунів є бензин. Бензин – це складна суміш летких ароматичних, нафтенових, парафінових вуглеводнів та їх похідних з числом атомів вуглецю від 5 до 10, середньою молекулярною масою біля 100. Легкозаймиста, без кольору або жовтувата (коли без спеціальних добавок) рідина, що википає при 35...205°С.

Карбюраторні двигуни характеризуються зовнішнім сумішоутворенням. Пальна суміш утворюється в спеціальному приладі – карбюраторі. Процес сумішоутворення полягає в розпилюванні, випаровуванні, перемішуванні бензину з такою кількістю повітря, яка необхідна для його згоряння.

Бензини повинні відповідати всім основним вимогам до будь-якого палива, крім того, деяким специфічним:

    • мати хороші сумішоутворюючі властивості при роботі двигуна в різних експлуатаційних умовах;

    • мати високу детонаційну стійкість, що забезпечує нормальне згоряння палива при різних режимах роботи двигуна.

3.1. Сумішоутворюючі властивості бензинів

Процес сумішоутворення в двигунах з примусовим запалюванням умовно поділяють на дві стадії: дозування палива та випаровування палива.

На дозування палива впливають його основні фізичні властивості густина в'язкість.

Зі зниженням температури в'язкість палива збільшується в 8...10 раз швидше, ніж густина.

Для надійної роботи двигуна ще недостатньо точно реалізувати дозування палива, дуже важливо, щоб паливо перед згорянням випарувалось і утворилась пальна суміш. Утворення суміші палива і повітря залежить як від фізичних властивостей самого палива (фракційний склад, тиск насиченої пари, поверхневий натяг), так і від умов в яких відбувається даний процес (відносна швидкість палива і повітря, їх температура тощо).

Фракційний склад встановлює залежність між кількісним вмістом фракцій палива (в процентах за об'ємом) і температурою, при якій воно переганяється. Від фракційного складу бензину залежить пуск двигуна, час його прогрівання і прийомистість, спрацювання деталей циліндро-поршневої групи; витрата палива, масла; токсичність відпрацьованих газів тощо.

За температурою перегонки 10 % бензину (t10%) роблять висновок про наявність в ньому пускових (головних) фракцій, від яких залежить легкість пуску холодного двигуна. Чим нижча ця температура, тим легше і швидше можна запустити двигун.

Якщо бензин має дуже низьку температуру, то на прогрітому двигуні, особливо в спеку, під капотом в системі живлення можуть випаровуватись легкокиплячі вуглеводні, утворюючи пари, об'єм, яких у 15...200 разів більше об'єму бензину. При цьому вони порушують подачу палива з паливного бака до бензонасоса, тому це явище одержало назву «парової пробки».

Використання бензину з високим вмістом легкокипля­чих фракцій, крім утворення «парових пробок», може при­звести, при підвищеній вологості до обледеніння карбюраторів, внаслідок різкого зниження температури у впускній системі.

За величиною втрат при перегонці бензину роблять вис­новок про здатність його до випаровування при транспортуванні та зберіганні.

На сумішоутворюючі властивості бензину впливають його в'язкість і поверхневий натяг. Чим менша їх величи­на, тим дрібніше розпилюється паливо, тим більша поверхня його випаровування.

Поверхневий натяг усіх автомобільних бензинів одна­ковий і при температурі 20 °С дорівнює 20...24 мН/м, тобто приблизно в 3,5 рази менший, ніж у води.

На утворення однорідної пальної суміші, крім названихвище властивостей, впливає ще і вміст механічних домішок і води.

Механічні домішки в бензині не допускаються, оскіль­ки вони призводять до засмічення паливних фільтрів, паливопроводів, жиклерів, що порушує нормальну роботу двигуна, крім того, потрапляючи в двигун механічні доміш­ки прискорюють спрацювання його циліндро-поршневої групи.

Вода в бензині не допускається. Вона небезпечна при температурі нижче 0 °С, бо замерзаючи, утворює криста­ли, які можуть припинити доступ бензину. Крім того вода сприяє окисленню бензину, оскільки в ній розчиняються стабілізатори, крім того вона є основною причиною коро­зії деталей системи живлення. Тому потрібно регулярно зливати з паливних баків воду і осад.