Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vikoristannya_PMM_v_s_g.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
2.35 Mб
Скачать

7.5. Індустріальні масла

З метою уніфікації, поліпшення якості й розширення виробництва індустріальних масел для промислового об­ладнання передбачена єдина система класифікації та їх позначення (ГОСТ 17479.4—87). Вона враховує міжнарод­ні класифікації індустріальних масел за в'язкістю (ІSО 3448—75) та областями застосування мастильних матеріа­лів.

Згідно з ГОСТ 17479.4—87 залежно від призначення індустріальні масла поділяють на 4 групи: Л, Г, Н і Т, у кожну з яких входить значна кількість масел, які роз­різняються за складом, фізико-хімічними та експлуатацій­ними властивостями.

Таблиця 7.8

Класифікація індустріальних масел за призначенням

Група

Призначення

Л

Г

Н

Т

Легконавантажені вузли (шпінделі, підшипники та спряжені з ними сполучення)

Гідравлічні системи

Напрямні ковзання

Важконавантажені вузли (зубчасті та інші передачі, підшипники й спряжені з ними сполучення)

Крім того, стандартом передбачено розподіл індустрі­альних масел на п'ять підгруп: А, В, С, Д і Е залежно від складу масла й рекомендованої області застосування (табл. 7.9).

Таблиця 7.9

Підгрупа

Склад масла

Рекомендована область застосування

А

Нафтові масла без при­садок

Шпінделі, підшипники, гідросистеми, напрямні ковзання, зубчасті переда­чі промислового обладнання, умови роботи яких не ставлять особливих вимог до антиокислювальних та ан­тикорозійних властивостей масел

В

Нафтові масла з антиокислювальними та антикорозійними присад­ками

Ті ж агрегати й вузли, умови робо­ти яких ставлять підвищені вимоги до антиокислювальних та антикоро­зійних властивостей масел

С

Нафтові масла з антиокислювальними, антикорозійними й протиспрацьовувальними присадками

Ті ж агрегати й вузли з переважним тертям ковзання, а також вузли тертя, де використовуються анти­фрикційні сплави кольорових мета­лів, умови роботи яких ставлять під­вищені вимоги до антиокислюваль­них, антикорозійних та протиспра­цьовувальних властивостей масел

Д

Нафтові масла з антиокислювальними, антикорозійними, протиспрацьовувальними й протизадирними при­садками

Елементи промислового обладнання з переважним тертям кочення й ковзання й термонавантажені вузли з тертям кочення й ковзання, умови роботи яких ставлять підвищені ви­моги до антиокислювальних, антико­розійних, протиспрацьовувальних та протизадирних властивостей масла

Е

Нафтові масла з иро-тистрибковими присад­ками

Напрямні ковзання високоточних ав­томатизованих верстатів, умови ро­боти яких ставлять підвищені вимо­ги до антиокислювальних, адгезій-них, протиспрацьовувальних, проти­задирних та протистрибкових вла­стивостей

Залежно від величини кінематичної в'язкості при тем­пературі 40°С індустріальні масла поділяють на 18 кла­сів (табл. 7.10).

Таблиця 7.10

Клас в'язкості

Кінематична в'язкість при 40°С, мм2

Клас в'язкості

Кінематична в'язкість при 40°С, мм2

2

1,9...2,5

68

61...75

3

3...3.5

100

90...110

5

4...5

150

135...165

7

6...8

220

198...242

10

9...11

320

288...352

15

13...17

460

414.„506

22

19...25

680

612...748

32

29...35

1000

900... 1100

46

41...51

1500

1350...1650

Відповідно до класифікації для позначень індустріаль­них масел виділяють чотири групи знаків розділених між собою дефісом.

Знак першої групи — літера И вказує на приналеж­ність масел до індустріальних, знаки другої групи (Л, Г, Н, Т) характеризують їх за призначенням, знаки третьої групи (А, В, С, Д і Е) — за експлуатаційними властивос­тями (див. табл. пред), знаки четвертої групи — цифри, що позначають клас в'язкості (див. табл.).

Асортимент індустріальних масел включає більше 90 найменувань. Найбільше розповсюдження в сільськогос­подарському виробництві одержали мало- та середньов'язкі масла групи Л і Г без присадок.

Масла И-Л-А-7 і И-Л-А-10 застосовують для змащен­ня найбільш розповсюджених високошвидкісних вузлів та механізмів, замаслювання волокон і у виробництві масел різного призначення. Використовують також у гідравліч­них системах різноманітних будівельних машин.

Масло И-Л-А-15 служить для змащування шпінделів металорізальних верстатів, працюючих із частотою обер­тання до 5 тис. хв–1, підшипників малопотужних електро­двигунів з кільцевою системою змащення, застосовують у гідросистемах верстатів і деяких сільськогосподарських машин. Використовують також для виготовлення масел з присадками та пластичних мастил.

Масла И-Г-А-32, И-Г-А-46, И-Г-А-68, И-Г-А-100 засто­совують як робочі рідини в гідравлічних системах верс­татного обладнання, для змащування легко- та середньо-навантажених зубчастих передач, пресів, напрямних ко­чення та ковзання верстатів й інших механізмів, де не потрібні спеціальні масла.

У зв'язку із застосуванням у гідравлічних системах су­часного промислового обладнання фільтрів тонкої очистки вказані масла замінюють легованими мастильними мате­ріалами, що відповідають їм за в'язкістю

Масла И-Г-С-32 (ИГП-18), И-Г-С-46 (ИГП-30), И-Г-С-68 (ИГП-38, ИГП-49) призначені для гідравлічних сис­тем верстатів, автоматичних ліній, пресів. Використовують також для змащування високошвидкісних коробок пере­дач, мало- та середньонавантажених редукторів та черв'яч­них передач, варіаторів, електромагнітних і зубчастих муфт та інших вузлів і механізмів із збільшеним у 2...4 рази строком зміни. При необхідності можуть використо­вуватися в гідравлічних системах сільськогосподарської техніки.

Особливу групу індустріальних масел являють змащу­вальні матеріали для напрямних ковзаннях високоточних металорізальних верстатів, умови роботи яких відрізня­ються високими навантаженнями й можливістю дуже ни­зьких швидкостей руху. Тому змащувальні матеріали для напрямних металорізальних верстатів містять так звані антистрибкові присадки, що знижують тертя при відносно низьких швидкостях руху.

Для змащування напрямних ковзання (швидкість пе­реміщення 0,016...3,3 мм/с) й кочення металорізальних верстатів, передач ходової гвинт-гайка, верстатів високої точності та інших, де потрібна рівномірність повільних переміщень без ривків, а також для змащування пнев­матичного бурильного інструмента застосовують масла И-Н-Е-68 (ИНСп-40), И-Н-Е-100 (ИНСп-65), И-Н-Е-220 (ИНСп-110).

Для зубчастих і черв'ячних передач, коробки передач, редукторів, моторедукторів, зубчастих муфт, працюючих при середніх та високих навантаженнях, у тому числі удар­них, всіляких середньонавантажених елементів верстатно­го обладнання й автоматичних ліній використовують мас­ла И-Т-Д-68 (ИРп-40), И-Т-Д-100 (ИРп-75) та И-Т-Д-220 (ИРп-150). Крім того, ці масла можна використовувати для змащування напрямних ковзання верстатів, за винят­ком верстатів високої точності, а також у циркуляційних системах змащення різноманітних механізмів, працюючих при підвищених навантаженнях.

ЛАБОРАТОРНІ ЗАНЯТТЯ