Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gorozhankina_M_Ye_Politichna_ekonomiya.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
896.51 Кб
Скачать

Основні поняття теми:

Підприємництво – це ініціатива, самостійна діяльність осіб або підприємства, спрямована на отримання прибутку, здійснювана на свій страх і ризик і під особисту майнову відповідальність, це організація корисної виробничої діяльності, спрямованої на виробництво товарів і надання послуг.

Підприємство це самостійний господарюючий статутний суб’єкт , який має права юридичної особи та здійснює виробничу, науково-дослідницьку і комерційну діяльність з метою одержання відповідного прибутку (доходу).

Організаційна форма підприємства – це спосіб взаємозв’язку окремих елементів продуктивних сил (факторів виробництва).

Економічна форма підприємства – це господарські або економічні зв’язки. За економічною формою підприємства бувають бюджетні, орендні, кооперативні, акціонерні тощо.

Контрольні питання:

  1. Сутність підприємництва.

  2. Назвіть основні принципи підприємництва.

  3. Які Вам відомі види підприємницької діяльності?

  4. Що являють собою суб’єкти підприємницької діяльності?

  5. Які існують форми підприємництва?

  6. Що таке підприємство, і які види підприємств Вам відомі?

  7. Особливості акціонерної форми організації бізнесу.

Тема 11. Структура і функціонування капіталу у сфері виробництва

З точки зору діалектики, проблема вивчення економічного змісту категорії “капітал” ускладнюється концептуально різними трактуваннями її марксистською політичною економією та представниками західної політекономії, тому вивчення даної теми передбачає: по-перше, засвоєння соціально-економічного змісту категорії “капітал”, враховуючи альтернативні підходи до трактування її сутності; по-друге, розуміння механізму взаємодії капіталу і найманої праці.

Економічна категорія “капітал” та її різноманітні форми прояву є надзвичайно часто вживаними як в економічній науково-навчальній літературі, так і в повсякденному житті. Можна прочитати про виробничий, грошовий, торговельний, позичковий, лихварський, фінансовий, інвестиційний капітал; про індивідуальний, кооперативний, акціонерний, державний, міжнародний капітал; про людський, інноваційний капітал; про постійний, змінний, а також оплачений, резервний, номінальний і реальний капітал тощо. Мета даної теми вивчити аби незначний перелік форм і видів прояву капіталу в реальній економічній діяльності людей.

У темі розглядаються такі питання.

11.1. Сутність економічної категорії капітал та її трактування різними економічними школами.

11.2. Загальна формула руху капіталу.

11.3. Концепції та форми прояву додаткового продукту.

11.4. Капітал як економічні відносини.

11.1. Сутність економічної категорії капітал та її трактування різними економічними школами

Термін “капітал” (англ., франц. capital, лат. capitalis – головний) вживають у різних аспектах: “майно” і “володіння”, “само зростаюча вартість” і “само зростаючі гроші” або взагалі нагромаджена праця в різних уречевлених формах.

Основоположники класичної політекономії (А. Сміт і Д. Рікардо) ототожнювали капітал з нагромадженою уречевленою працею (засобами виробництва). А. Сміт до капіталу відносив лише запас для господарських потреб, що приносить доход. Позитивним у такому трактуванні сутності капіталу є те, що його матеріально-речовий зміст пов’язується як з факторами виробництва, так і процесом отримання доходу. Д. Рікардо розглядав капітал як частину багатства, яка зайнята у виробництві та приводить до дії труд.

Сучасні західні економісти аналогічно трактують сутність економічної категорії “капітал”. Наприклад, Дж. С. Міль вважає, що капітал – це накопичений запас продуктів минулої праці, що забезпечує необхідні для виробництва споруди, охорону, обладнання і матеріали, а також засоби існування для працівників. П. Самуельсон і У. Нордхауз пишуть, що капітал складається із благ довгострокового користування, створених для виробництва інших товарів, які включають незліченні верстати, дорогі комп’ютери, вантажівки, прокатні стани, будівлі, що і складає “пейзаж сучасної економіки”. А. Маршалл називав “капіталом” сукупність речей для забезпечення ефективності виробництва.

Відмінність, що не є принциповою між класичною буржуазною політекономією і сучасною економічною теорією полягає в тому, що остання суттєво розширює перелік елементів нагромадженої праці при розгляді змісту капіталу. До складу капіталу пропонується включати багатоаспектну виробничу та інформаційну інфраструктуру тощо. До складу капіталу також включаються надбані знання і навички, в тому числі професійно-кваліфікаційні, а інвестиції на їх здобуття називають “людським капіталом” (Дж.Беккер, Ф.Махлуп), на відміну від “фізичного капіталу”. Часто в західній літературі капітал ототожнюється з фінансовими ресурсами (насамперед з грошима – С.Фішер, Р.Дорнбуш, Дж.Робінсон) і навіть з часом, який розглядається як специфічний фактор виробництва, що створює доход.

Таким чином, починаючи з А. Сміта, буржуазна політекономія в особах багатьох його послідовників (Дж.С.Міль, А.Маршалл, П.Самуельсон та ін.) розглядає капітал як сукупність факторів виробництва, що приносять доход. До такої позиції трактування змісту капіталу наблизилось і марксистське розуміння цієї проблеми, однак є і принципові відмінності, особливо щодо процесу функціонування різних складових капіталу у створенні вартості.

За К. Марксом, капітал – це вартість, авансована у той чи інший вид економічної діяльності (особливо у виробництво) з метою одержання додаткової вартості, яка є результатом експлуатації і перманентно відтворює саму себе, тобто приносить додаткову вартість. К. Маркс також виходив з того, що у процесі збільшення вартості бере участь увесь капітал, але відіграє при цьому різну роль. Так, засоби виробництва служать лише засобами використання робочої сили і матеріалізації у виробленій продукції. Їх вартість завдяки робочій силі лише переноситься на виготовлений товар і залишається в його вартості незмінною, тобто без приросту над їх первісною вартістю. Ту частину капіталу, яка перетворюється на засоби виробництва К.Маркс назвав постійними капіталом C (від лат. сonstant – постійний). По-іншому він розглядав результат тієї частини капіталу, яка авансована на робочу силу і здатна створювати додаткову вартість. Це змінний капітал – V (від англ.variable – змінний). Поділ капіталу на постійний і змінний було здійснено відповідно до функціональної ролі цих факторів виробництва у створенні додаткової вартості. К. Маркс писав: “Капітал – це не річ, а певне, суспільне, належне певній історичній формації суспільства виробниче відношення, яке представлене в речі та надає тій речі специфічного суспільного характеру. Капітал – це не просто сума матеріальних і вироблених засобів виробництва, які самі по собі так само мало є капіталом, як золото і срібло... – грішми”. “отже – пише він далі, – ми маємо ту певну, на перший погляд дуже містичну, суспільну форму...”. Капітал може проявлятись у формі: певної суми грошей; засобів виробництва; товарів на складі у вигляді готової продукції; засобів існування найманих працівників тощо. Також капітал може розглядатися і як суспільні відносини, бо дія факторів виробництва органічно пов’язана зі стосунками між людьми.

Певними економічними відносинами капітал стає за умов капіталістичного виробництва. Капіталістичне виробництво, певне і капітал існують лише за таких умов: наявність юридичної особи працівника, з одного боку, та відсутність у нього засобів виробництва і засобів для життя (окрім здатності до праці – робочої сили) – з іншого; економічне примушення людини продавати свою робочу силу ( послуги праці) власникам засобів виробництва на певний час, протягом якого капіталіст організовує і контролює її використання; оскільки за таких умов процес праці є взаємодією факторів, які купив капіталіст, то результат їх взаємодії – продукт виробництва (товар, послуга) – належить капіталістові, а оскільки капіталіст організує виробництво благ, які є носіями вартості, і перш за все нової вартості, то для нього немає принципового значення які товари виробляти з приростом авансованої вартості.