Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gorozhankina_M_Ye_Politichna_ekonomiya.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
896.51 Кб
Скачать

Основні поняття теми:

національний доход – це новостворена вартість, яка включає необхідний і додатковий продукт.

національний доход вироблений – це обсяг новоствореної вартості товарів і послуг.

національний доход використаний – це вироблений національний доход за вирахуванням втрат від стихійних лих, шкоди при зберіганні і зовнішньоторговельного сальдо.

середня схильність до споживання – “психологічний” чинник, який відображає бажання людей купувати споживчі товари; схильність до споживання виражається як відношення частини національного доходу, до всього національного доходу.

гранична схильність до споживання – це відношення будь-якої зміни у споживанні до тієї зміни у національному доході, що її викликала.

середня схильність до заощадження – це відношення заощаджень частини національного доходу до всього національного доходу.

гранична схильність до заощадження – це відношення будь-якої зміни в заощадженнях до тієї зміни у національному доході, що її викликала.

бідність – це довгочасна відсутність ресурсів, яка не може бути компенсована ні попередніми заощадженнями, ні тимчасовим відмовленням від визначеного типу споживання.

прожитковий мінімум – це розмір грошових коштів, що необхідні для підтримки життєдіяльності людини та відновлення її робочої сили.

Контрольні питання:

  1. Які доходи утворюються в результаті розподілу національного доходу?

  2. Які причини зумовлюють необхідність перерозподілу національного доходу?

  3. Які чинники впливають на споживання та заощадження?

  4. Яка відмінність між середньою та граничною схильністю до споживання?

  5. У чому полягає сутність заощадження, схильності до заощадження (середньої та граничної)?

  6. Який взаємозв’язок між заощадженнями і інвестиціями?

  7. Які чинники обумовлюють можливість інвестицій?

  8. Що означає бідність в економічному аспекті?

  9. Що Ви розумієте під прожитковим мінімумом, як він визначається?

  10. Чим викликана необхідність державного регулювання доходів населення і в чому його сутність?

  11. Визначте умови економічної ефективності політики перерозподілу національного доходу.

Тема 15. Економічне зростання та його фактори

Розширене відтворення суспільного продукту втілюється в економічному зростанні. Від вирішення проблеми економічного зростання залежить створення відповідних основ соціально-економічного процесу суспільства, перспектив зростання національного багатства та добробуту кожної людини.

Під економічним зростанням розуміють рух у розвитку національного господарства, що характеризується динамікою зміни таких макроекономічних показників, як валовий суспільний продукт, валовий національний продукт, національний доход.

У попередній лекції розглядалися питання розподілу та споживання національного доходу, а пропонована лекція розширює цю тему, розкриваючи зміст найважливіших економічних категорій.

Практично темпи економічного зростання важливі для кожної країни: чим вищі темпи економічного зростання, тим швидше країна досягає поставлених цілей розвитку.

Вибір варіанта прискорених темпів економічного зростання означає скорочення можливостей для вирішення соціальних проблем і його перенесення, у кращому випадку, з поточного періоду на майбутній.

Коли віддається перевага вирішенню соціальних проблем у поточному періоді, скорочуються можливості для економічного зростання, а отже, і для збільшення соціальних витрат у перспективі.

Кожний із суб'єктів господарювання у ринковій економіці (родина, великі і дрібні товаровиробники) розв’язує це протиріччя в залежності від результатів господарювання в кожному році й економічній ситуації на макрорівні.

У розв’язанні протиріччя між економічним зростанням і соціальними проблемами істотна роль сучасної держави: вона створює умови для стимулювання економічного зростання в господарюючих суб'єктів і бере на себе основний тягар у вирішенні соціальних проблем.

У темі розглядаються такі питання:

15.1. Економічне зростання: сутність, типи і критерії.

15.2. Рушійні сили, фактори і показники економічного зростання.