Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій .doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
728.58 Кб
Скачать

1.2 Ризик в умовах ринкової економіки, його місце у підприємницькій діяльності. Поняття ризику

З розвитком ринкових відносин здійснення підприємницької діяльності відбувається в умовах зростаючої невизначеності. Саме невизначеність стану зовнішнього середовища та внутрішньої ситуації змушує підприємця брати на себе ризик, який може зумовлювати як виграш, так і втрати.

Вважають, що термін «ризик» — грецького походження, який бере початок від слів ridsikon, ridsa — скеля і пов’язується, у першу чергу, з появою небезпеки або непевності в будь-якій сфері господарської діяльності та суспільно-еконо­мічного життя. Взагалі під ризиком прийнято розуміти імовірність (загрозу) втрати підприємством частини своїх активів, недоодержання доходів чи появи додаткових витрат у результаті здійснення певної виробничої і фінансової діяльності.

Ризик складає об'єктивно неминучий елемент ухвалення будь-якого господарського рішення внаслідок того, що невизначеність – неминуча характеристика умов господарювання. Сама по собі наявність ризику, яка супроводжує діяльність підприємства, що працює в ринкових умовах, не є недоліком ринкової економіки. Більш того, відсутність ризику, тобто небезпеки виникнення непередбачуваних і небажаних для підприємства наслідків його власних дій, як правило, не сприяє динамічності і ефективності економіки підприємницької структури.

Нормальний хід економічного розвитку вимагає достатньо повної різноманітної «ризикової стратифікації», яка надає кожному суб'єкту можливість зайняти позиції в такій зоні господарювання, в якій ступінь ризику відповідає його схильностям і особистим якостям. Існування ризику і неминучі в ході розвитку зміни його ступеня виступають постійним і сильнодіючим чинником руху підприємницької сфери економіки. Фактор ризику примушує підприємця заощаджувати фінансові і матеріальні ресурси, звертати особливу увагу на розрахунки ефективності нових проектів, комерційних операцій і та ін.

Таким чином, добре це чи погано, але ризик в бізнесі неминучий, тому що ймовірність втрат так само реальна, як і можливість одержати прибуток. І кожний вид підприємницької діяльності схильний до ризику, оскільки, роблячи гроші, їх можна і втратити, тобто ймовірність втрат в бізнесі настільки ж реальна, наскільки й можливість одержати прибуток. Поведінка підприємця в цих умовах витікає з того, що йому необхідно вибрати такий варіант інвестування коштів, при якому потенційні втрати були б якнайменшими. До того ж обґрунтований ризик відкриває перспективу отримання прибутку, що підштовхує людей, у свою чергу, займатися бізнесом. Проте слід зазначити, що за правилами класичної ринкової економіки бізнес-проектам, які мають високий очікуваний дохід, властивий і найбільший ступінь ризику.

Ситуація на ринку пов'язана як з передбачуваними, так і несподіваними змінами. Саме останні і є джерелами ризику і невизначеності. Ризик означає невизначеність, пов'язану з деякою подією. І які б зусилля не робив підприємець для мінімізації ризиків, вони завжди існують – питання тільки в їх величині.

З наукової точки зору ризик – це імовірність настання несприятливої події, а діяльність в умовах ризику – це кількісно певний образ дій в умовах невизначеності, який приводить в кінцевому результаті до того, що успіх переважає над невдачею. Говорити про ризик з наукової точки зору означає говорити про обачливий ризик, про виміряний ризик, про міру ризику. Всяке відхилення від обачливого ризику приводить або до авантюризму, або до перестраховки. І те і інше зрештою обіцяє програш.

Завдання підприємця полягає не в тому, щоб не ризикувати, запобігати ризику, тобто шукати справу з результатом, який явно передбачається, є ясно обкресленим, гарантованим, а в умінні відчувати, передбачати ризик, оцінювати його, розуміти допустимі межі і запобігти можливому збитку.

Уміння ризикувати – це уміння проводити межу між виправданим і невиправданим ризиком у кожному конкретному випадку. А це означає, що підприємцям, які розробляють стратегію і тактику організації і розвитку своєї справи, вкрай необхідні знання теорії і практики ризиків, без яких досить проблематичним стає ефективне ведення власного бізнесу.

Ризик як історична категорія виник на низькому ступені цивілізації з появою в людини відчуття страху перед смертю. З розвитком цивілізації виникають товарно-грошові відносини, і ризик стає економічною категорією. Як економічна категорія ризик є подією, яка може відбутися або не відбутися.

З цих позицій важливо з'ясувати, що ж є економічним (підприємницьким) ризиком, які його властивості, функції, природа, причини, що породжують ризики у всій їх різноманітності, методи аналізу і оцінки ступеня ризику, а також методи попередження, уникнення та мінімізації різних видів ризику.

Поняття підприємницького ризику використовують стосовно процесів прийняття господарських рішень в умовах невизначеності. Підприємницький ризик характеризується як сукупність можливих, і в першу чергу економічних, а також політичних, екологічних, моральних та інших позитивних і негативних наслідків господарського рішення.

Під підприємницьким ризиком розуміється небезпека потенційно можливої, ймовірної втрати ресурсів, яка виникає при прийнятті господарських рішень, пов'язаних з виробництвом продукції, товарів, послуг, їх реалізацією, товарно-грошовими і фінансовими операціями, комерцією, здійсненням соціально-економічних і науково-технічних проектів.

У наданих видах діяльності доводиться мати справу з використовуванням і обігом матеріальних, трудових, фінансових, інформаційних (інтелектуальних) ресурсів і ризик пов'язаний із загрозою повної або часткової втрати цих ресурсів.

Визначаючи поняття «ризик», часто використовуються такі загальновживані слова, як «втрати», «збитки», «витрати». Застосовуючи ці слова до економіки, важливо з'ясувати, що ж під ними розуміється. Здавалося б, втратами є те, що ми мали і що від нас пішло. Але ж в економіці є слова «витрати», «видатки», що теж означають те, що було і що пішло. Скажімо, кухар готує обід і витрачає різні продукти. Зрозуміло, що такі витрати не є втрати, вони наперед передбачені. Але якщо у нього випадково що-небудь підгоріло, пропало, то виявиться, що понад тих, що потрібні для приготування обіду, наприклад, 1 кг м'яса витрачено 1,5 кг. Так от, 1 кг – це витрата, а 0,5 кг – це втрата. Або, наприклад, підприємець задумав друкувати книги і продавати їх за ціною 30 грн. за штуку. Але на ринку продажів випадково склалися несприятливі умови, попит на книгу виявився нижче за очікуваний і довелося продавати їх за ціною 25 грн. за книгу. У результаті підприємець втрачає 5 грн. доходу на кожній книзі.

Отже підприємницький ризик характеризується як небезпека непередбаченої, нерозрахованої витрати ресурсів або недоотримання доходів у порівнянні з варіантом, розрахованим на раціональне використовування ресурсів. Інакше кажучи, ризик є загрозою того, що підприємець зазнає втрат у вигляді додаткових витрат понад тих, що передбачені прогнозом, проектом, планом, програмою його дій, або одержить доходи нижчі за ті, на які він розраховував. Тобто збитки мають місце при несприятливому збігу обставин, прорахунках і являють додаткові витрати понад намічених. До збитків слід відносити і будь-які витрати, які не приносять доцільного результату.