Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 5 Сущность-связь (Укр).doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
1.72 Mб
Скачать

5.5.2. Створення eer-моделі

У даному розділі приводиться приклад створення EER-моделі, показаної на мал. 5.1. Ця модель відбиває представлення користувача Manager з навчального проекту DreamHome. Приведені нижче етапи створення моделі передбачені методологією концептуального проектування баз даних, що більш докладно описується в главі 7, "Методологія концептуального проектування баз даних".

Визначення типів сутностей

Почнемо роботу з визначення основних сутностей у специфікації вимог менеджера. Як правило, у специфікаціях користувачів вони присутні у виді іменників чи іменних груп і в даному випадку включають наступне:

Branch (Відділення) Private_0wner (Приватний" власник)

Staff (Персонал) Business_pwner (Фірма-власник)

Manager (Менеджер) Renter (Орендар)

Next_of_Kin (Найближчий родич) Viewing (Огляд)

Supervisor (Інспектор) Rental_Agreement (Договір на оренду)

AllocatedStaff (Підлеглий персонал) Advert (Рекламне оголошення)

Property_for_Rent (Об'єкт нерухомості) Newspaper (Газета)

(Зверніть увагу, що сутність Allocated_Staff визначає тих співробітників, що працюють під спостереженням деякого інспектора.)

Визначення типів зв'язків

Тепер варто визначити найважливіші зв'язки, що існують між основними сутностями, що згадуються в специфікації вимог менеджера. Зв'язки звичайно присутні в специфікаціях у виді дієслів чи дієслівних груп. У табл. 5.2 перераховані основні зв'язки, виділені в розглянутих тут специфікаціях вимог користувачів.

Для того щоб гарантувати їхня повна відповідність зв'язкам реального світу необхідно ретельно вивчити їх і при виявленні якої-небудь двозначності прояснити ситуацію за допомогою користувачів. Далі варто вказати обмеження кардинальності і ступеня участі сторін для кожного типу зв'язку, представленого в табл. 5.2.

Таблиця 5.2. Основні зв'язки, виділені в специфікації вимог користувача Manager

Тип сутності Тип зв'язку Тип сутності

Branch Isslocated (Належить) Staff

Has (Відповідає за) Property_for_Rent

Staff Oversees (Працює с) Property_for_Rent

RelatedTo (Має) Next_of_Kin

AssignedTo (Відноситься к)Allocated_Staff

Manager Manages (Керує) Branch

Supervisor Supervises (Керує) Allocated_Staff

Property_for_Rent Placedin (Рекламується) Advert

Private_0wner Owns (Володіє) Property_for_Reht

Business Owner Owns (Володіє) Property for Rent

Renter CallsAt (Дзвонить в) Branch

Requests (Запитує) Viewing

Holds (Укладає) Rental Agreement

Viewing Of (Для) Property_for_Rent

Rental_Agreement For (У відношенні) Property__for_Rent

Advert Placedin (Розміщається) Newspaper

Newspaper Displays (Публікує) Advert

Визначення показника кардинальності і ступеня участі сторін для типів зв'язків

Розглянемо спочатку показник кардинальності зв'язку Owns між сутностями Owner і Property_for_Reht. (Зверніть увагу на те, що в даному випадку сутність Owner представляє сутності Private_0wner і Business_0wner.) Один власник може володіти декількома об'єктами нерухомості, а тому співвідношення кардинальності зв'язку Owns - 1:М. Однак, якщо розглянути цей зв'язок з іншої сторони (зв'язок OwnedBy між сутностями Property_for_Rent і Owner), те можна помітити, що кожен об'єкт має одного власника. Отже, співвідношення кардинальності для зв'язку OwnedBy дорівнює 1:1. Як показано на мал. 5.1, на діаграмі цей зв'язок представлений з великим співвідношенням кардинальності (1:М), що існує для зв'язку Owns між сутностями Owner і Property for Rent.

Далі розглянемо ступінь участі сторін зв'язку Owns, що існує між сутностями Owner і Property_for_Rent. Оскільки кожен власник володіє, принаймні, одним об'єктом нерухомості, участь сутності Owner у зв'язку Owns є повним. Якщо розглянути цей зв'язок з іншої сторони (зв'язок OwnedBy між сутностями Property_for_Rent і Owner), то можна помітити, що кожен об'єкт повинний мати одного власника, а тому участь сутності Property_for_Rent у зв'язку OwnedBy також є повним. Ступінь участі сторін у зв'язку Owns між сутностями Owner і Property for Rent на мал. 5.1 позначена подвійною лінією, розташованої по обох сторони від символу зв'язку (ромба).

На мал. 5.1 також представлені показники кардинальності і ступінь участі сторін для всіх інших зв'язків. Читачу рекомендується уважно вивчити кожен елемент цієї EER-діаграми, щоб перевірити свій рівень розуміння способу визначення зв'язків. Зверніть увагу, що в деяких випадках назви зв'язки відрізняються від тих, котрі зазначені в табл. 5.2. Наприклад, зв'язок Of між сутностями Viewing і Property_for_Rent (M:l) замінена зв'язком Takes між сутностями Property for Rent і Viewing (1:М), а зв'язок CallsAt між сутностями Renter і Branch (M:l) замінена зв'язком RefersTo між сутностями Branch і Renter (1:М). Ці зміни відповідають загальноприйнятій угоді про те, що зв'язку варто позначати в напрямку 1:М.