Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 5 Сущность-связь (Укр).doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
1.72 Mб
Скачать

Питання

5.1. Опишіть призначення високорівневих моделей даних у процесі проектування бази даних.

5.2. Назвіть основні концепції ER-моделі і вкажіть спосіб їх представлення на діаграмах.

5.3. Вкажіть обмеження, що можуть бути накладені на сутності учасниці деякого зв'язку.

5.4. Опишіть проблеми, що можуть виникнути при створенні ER-моделі.

5.5. Назвіть основні поняття EER-моделі і вкажіть спосіб їхнього представлення на діаграмах.

5.6. Створіть EER-модель для представлення вимог до даних з навчального проекту University Accommodation Office.

а) виділите типи сутностей;

б) виділите типи зв'язків і визначите для них показники кардинальності і ступінь участі сторін;

в) виділите атрибути і зв'яжіть їх типи сутностей і зв'язків;

г) визначите потенційні і первинні ключі сутностей;

д) виконаєте спеціалізацію/генералізацію типів сутностей (там, де це необхідно);

е) виконаєте категоризацію типів сутностей (там, де це необхідно);

ж) намалюйте EER-діаграму. Укажіть усі допущення, що були зроблені при створенні цієї EER-моделі.

Вправи Навчальний проект University Accommodation Office

Припустимо, що директор служби розселення студентів університету доручив вам створити базу даних для надання допомоги керівництву цієї служби. Після виконання фази збору й аналізу вимог, пропонованих до неї директором, були отримані такі специфікації вимог до бази дані служби розселення.

1. У цій базі даних зберігаються наступні зведення про всіх студентів очної форми навчання: реєстраційний номер студента, ім'я і прізвище, домашня адреса (вулиця, місто, поштовий індекс), дата народження, стать, категорія студента (наприклад, першокурсник чи старшокурсник), національність, палить (так чи ні), особливі запити, будь-які додаткові коментарі, статус (оселений/очікує заселення), а також його курс навчання. Ці зведення про студентів зв'язані зі зведеннями про оренду кімнат і списки студентів, що очікують заселення. Студенти можуть орендувати кімнату в корпусах університетського гуртожитку чи в окремих квартирах для студентів. При зарахуванні студента в університет до нього прикріплюється один зі співробітників, що називається куратором. Куратор стежить за благополуччям і успішністю студента. Про всіх кураторів зберігається така інформація: повне ім'я, посада, назва факультету, внутрішній номер телефону і номер кабінету.

2. Кожен гуртожиток має свою назву, адресу, номер телефону і менеджера, що керує ім. Гуртожиток має тільки одномісні кімнати, що характеризуються номером кімнати й орендною платою, а також номером місця проживання, що є унікальним для всіх гуртожитків даної служби розселення і використовується при оренді кімнати студентом.

3. Служба розселення пропонує студентам можливість поселятися в окремих, цілком мебльованих квартирах для груп з 3,4 чи 5 студентів (з окремими спальними кімнатами для кожного з них). Про ці квартири зберігається наступна інформація: унікальний для всіх квартир номер, адреса квартири, а також кількість спальних кімнат у ній. Кожна спальна кімната квартири характеризується місячною орендною платою, номером кімнати, а також номером місця проживання, що є унікальним для всіх квартир даної служби розселення і використовується при оренді кімнати студентом.

4. Студент може орендувати кімнату в гуртожитку чи в квартирі на різні проміжки часу. Договори про оренду укладають на початку кожного навчального року, причому їхня мінімальна тривалість може дорівнювати одному семестру (15 тижням), а максимальна - одному року, включаючи 1-й і 2-й семестри, а також літній семестр. Кожному окремому договору оренди між студентом і службою розселення привласнюється унікальний номер. Про кожен договір зберігається наступна інформація: його номер, тривалість оренди (у кількості семестрів), ім'я і реєстраційний номер студента, номер місця проживання, номер кімнати, адреса чи гуртожитку квартири, дата передбачуваного заселення, а також дата передбачуваного виселення (якщо вона відома).

5. Студентські квартири регулярно інспектуються співробітниками служби розселення з метою перевірки їх поточного стану. За результатами кожної такої перевірки зберігається наступна інформація: ім'я співробітника, що інспектує, дата перевірки, оцінка про те, чи міститься житло в належному стані (так чи ні), а також будь-які додаткові коментарі.

6. Про співробітників служби розселення також зберігається деяка інформація, а саме: номер співробітника, його ім'я і прізвище, домашня адреса (вулиця, місто, поштовий індекс), дата народження, стать, посада (наприклад, менеджер гуртожитку, помічник по адміністративній роботі, прибиральник), а також місце роботи (наприклад, служба чи розселення гуртожиток).

7. Служба розселення зберігає деякі зведення про курси навчання в даному університеті, включаючи такі, як номер курсу, назва курсу (включаючи рік), ім'я куратора курсу, його внутрішній номер телефону, номер кабінету і назва факультету. Кожен студент зв'язаний з якимсь одним курсом.

8. Якщо це можливо, то, крім зведень про кожного студента, зберігається інформація про його найближчого родича: ім'я і прізвище, ступінь споріднення, адреса (вулиця, місто, поштовий індекс) і номер контактного телефону.

33