Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТСП.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
2.26 Mб
Скачать

Транспортні роботи відповідно сНиП III-4-80**

З метою безпечної організації руху автомобільного чи залізничного транспорту на виробничій території або будівельному майданчику необхідно розробити і встановити на видних місцях схеми руху транспортних засобів, і основні маршрути переміщення для робітників.

Подавання автомобілю заднім ходом у зоні, де виконуються роботи, повинне виконуватись водієм тільки за сигналом одного з працівників, зайнятих на цих роботах.

За необхідності перевезення великогабаритних і великовагових кон-струкцій автомобільним транспортом по дорогах, відкритих для загального користування, необхідно дотримуватися вимог інструкції з перевезення таких вантажів і узгоджувати з органами дорожнього руху у встановленому порядку.

При навальному чи штучному завантаженні автомобіля необхідно

забезпечити рівномірне розміщення вантажу по всій площі кузова автомобіля, надійне закріплення вантажу, що піднімається над бортами кузова, закріплення інших вантажів.

Електрозварювальні роботи відповідно сНиП III-4-80**

При проведенні електрозварювальних і газополумяних робіт необ-

хідно виконувати НАПБ А.01.001, ГОСТ 12.3.003 і ГОСТ 12.3.036, з урахуванням ПУЕ.

В електрозварювальних апаратах і джерелах їхнього живлення

елементи, які знаходяться під напругою, повинні бути огороджені.

Підключення і відключення електрозварювального обладнання, а також його ремонт повинні виконуватися електротехнічним персоналом.

Електрозварювальна установка (перетворювач, зварювальний транс-

форматор та ін.) повинна приєднуватися до джерела живлення через рубильник і

запобіжники або через автоматичний вимикач, а при напрузі холостої ходи більше 70 В — повинно використовуватися автоматичне відключення зварювального трансформатору.

Металеві частини електрозварювального устаткування, які в робочому стані не знаходяться під напругою, а також вироби і конструкції, які зварюються, на увесь час зварювання повинні бути заземлені.

На постійних місцях електрозварювальних та газополумяних робіт

повинні бути встановлені захисні огородження і знаки безпеки.

Вантажно-розвантажувальні роботи відповідно СНиП III-4-80**

Вантажно-розвантажувальні роботи та складування вантажів із застосуванням вантажопідіймальних кранів і машин на будівельному майданчиках, мають виконуватися за технологічними картами, розробленими і затвердженими підприємством (організацією), що проводить зазначені роботи відповідно до вимог чинних нормативних документів.

Вантажно-розвантажувальні роботи стосовно вантажів масою більше 30кг, а також при підніманні вантажів на висоту більше 2 м повинні виконуватися виключно механізованим способом.

В ПВР повинні бути представлені способи (схеми) правильного

стропування і зачеплення вантажів, а також перелік основних переміщуваних вантажів із зазначенням їхньої маси. Наведена інформація повинна бути видана на руки стропальникам і машиністам кранів (під розпис) і вивішена у місцях виконання робіт.

При виконанні вантажно-розвантажувальних робіт власник або організація, що виконує роботу, зобов'язані:

не допускається перебування сторонніх осіб у зоні виконання робіт;

не допускати опускання або піднімання вантажу на транспортний засіб, в якому перебувають люди;

у місцях постійного навантаження і розвантаження транспортних засобів улаштувати стаціонарні естакади чи навісні площадки для стропальників.

Майданчики для навантажувальних і розвантажувальних робіт сплановані і мають ухил не більш 5°.

У відповідних місцях встановлені написи: "В'їзд", "Виїзд", "Розворот" і ін.

Вантажопідйомні машини, вантажозахватні пристрої, засоби контейнеризації і пакетування, застосовувані при виконанні вантажно-розвантажувальних робіт, задовольняють вимогам державних чи стандартів технічних умов на них.

Строповка вантажів робиться інвентарними стропами або спеціальними вантажозахватними пристроями, виготовленими по затвердженому проекту (кресленню). Способи стропування повинні виключати можливість падіння або

Установка (укладання) вантажів на транспортні засоби забезпечує стійке положення вантажу при транспортуванні і розвантаженні.

При завантаженні автомобілів екскаваторами або кранами шоферу й іншим особам забороняється знаходитися в кабіні автомобіля, не захищеного козирками.

При завантаженні транспортних засобів враховується, що висота вантажу, що перевозиться не повинна перевищувати габариту висоти проїздів під мостами, переходами й тунелях.