Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТСП.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
2.26 Mб
Скачать

Вибір монтажного крана

Основними розрахунковими параметрами монтажних баштових кранів є: величина вантажного моменту Мван (або вантажопідйомність Q), висота підйому крюка Нкр , виліт стріли крана Встр .

Монтажна маса елемента, що монтується, визначається за формулою ,

де - маса найважчого елемента, т; - маса строповочної оснастки, т

Монтажна висота підйому крюка баштових кранів визначається за формулою:

,

де - перевищення опори елемента, який підіймається або монтується, над рівнем стоянки крана, м (приймається висота будівлі, що зводиться); - запас по висоті, необхідний під час перенесення елемента, який підіймається через раніше влаштовані конструкції (0,5 2,0 м) ; - висота елемента в процесі підйому, м ; - розрахункова висота вантажозахватного пристрою (відстань від центра крюка крана до верху елемента, що підіймається), м (рис.1.).

Мнімально необхідний виліт крюка баштового крана з верхнім розташуванням противаги визначається за формулою ,

де - відстань від осі обертання крана (середини коліï крана) до найближчого до крана елемента будівлі (стіна, еркер, пілястра), м, складається з половини ширини підкранової колії плюс 1-1,5 м (відстані крайньої рейки колії до найближчого до крана елемента будівлі); - ширина будівлі від ïï грані, яка повернута до крана, до осі протилежної повздовжньої стіни або до центру ваги найбільш віддаленого від крана елемента, м.

,

Рис. 1. Схеми для визначення розрахункових параметрів баштового крана під час зведення надземної частини будівлі

Обираємо кран КБ 403Б

Забезпечення надійності технологічного процесу

Кожен із трьох складових технологічного процесу (робітники, технічні засоби, матеріальні елементи) може мати відмови – тимчасову втрату працездатності, вихід із ладу та ін.

Середньостатистичний коефіцієнт надійності кожного з складових технологічного процесу (відношення робочого часу до загального) складає від 0,85 до 0,9.

К3 = КР * К Т * КМ = 0,9 * 0,9 * 0,9 = 0,73,

де КР, К Т, КМ ‑ відповідно коефіцієнти надійності робітників, технічних засобів та матеріальних елементів.

Тобто ретельно розрахований в календарному плані термін виконання робіт може збільшитися майже в 1,4 разу. Це може статися за рахунок періодичного невиходу на роботу робітників із різноманітних причин (хвороба, сімейні обставини, відпустка та ін.), виходу з ладу крана та інших технічних засобів, несвоєчасного постачання цегли, розчину та інших матеріальних ресурсів. Щоб уникнути значного збільшення запланованих термінів виконання робіт, треба прийняти відповідні заходи.

Кількість робітників у бригаді треба збільшити на основі розрахунку

NH = Nn/0.9=15/0,9=17

де NH, Nn необхідна кількість та планова за технологічними розрахунками.

Таким чином, для забезпечення надійності технологічного процесу, необхідну кількість працівників у бригаді варто збільшити, як мінімум, до 17 чоловік.

Для безперебійного постачання цеглою та розчином треба передбачити необхідний їх трьохзмінний запас на будівельному майданчику відповідно до змінної виборки бригади треба розрахувати потрібну кількість цегли та складових розчину (піску, цементу, вапна, глини).

Щоб знизити ризик виходу з ладу технічних засобів треба своєчасно передбачувати планові профілактичні ремонти (їх виконують в вихідні або не робочу зміну) та забезпечення з деяким запасом допоміжних (крім крану - ведучої машини) машин, механізмів, оснащення та інструменту. В разі тимчасового виходу з ладу крану треба передбачувати роботу в вихідні та другу зміну, щоб уникнути відставання від календарного графіка.

Отже всі вище перераховані заходи треба обовязково передбачити в проекті, щоб забезпечити надійність запроектованого технологічного процесу