Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТСП.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
2.26 Mб
Скачать

Контроль якості мурувальних робіт відповідно сНиП 3.03.01-87

Контроль якості виконання мулярних робіт, як і інших, ведуть: вхідний, технологічний та прийомочний, а по методах організації: внутрішній та зовнішній. На етапі вхідного контролю детально перевіряють якість виконання попередніх робіт, особливо їх відповідність геометричним розмірам та місцезнаходженню конструкцій в плані і по висоті, міцності, надійності, стійкості раніше зведених конструкцій, правильності виконання гідроізоляції, винесення осей будівлі та інших робіт, які повинні виконуватися до початку мурування. На всі ці види робіт складають виконавчі схеми, акти на скриті роботи та акти прийомки відповідальних закінчених конструкцій. Тільки після завершення виконання і перевірки попередньо виконаних робіт і підготовчих операцій до виконання мулярних робіт дозволяється їх виконання. На етапі вхідного контролю також регулярно по мірі постачання перевіряється якість розчину, цегли та інших матеріалів, які використовуються. На ці матеріали перевіряють наявність сертифікатів, а по відібраних пробах від кожної партії контролюють якість матеріалів. Зокрема не рідше 2 раз за зміну контролюють зручноукладність розчину та виготовляють контрольні зразки для перевірки міцності затверділого розчину не рідше одного разу на зміну. Останнє, як і контроль міцності цегли обов'язкове, якщо несуча здібність цегляних конструкцій використовується не менш як на 80%.

Крім контролю горизонтальності швів обов'язково на рівні кожного поверху нівеліром перевіряють горизонтальність і відмітки верха кладки. Перевіряють правильність розмітки та улаштування пройомів, опорних площин, відхилень від вертикальності, нерівностей поверхні стін і їх відповідність діючим нормативам, правильність і своєчасність монтажу всіх збірних елементів, улаштування монолітних перемичок та інших конструктивів, особливо їх обпирання та заанкерення в кам'яну кладку з складанням актів на скриті роботи. Правильність улаштування та закріплення утеплювачів, захист від корозії металічних закладних елементів .

На етапі приймального контролю перевіряється наявність сертифікатів на використані матеріали та результатів лабораторного контролю їх якості, журнал робіт і відповідність прийнятих заходів умовам виконання робіт, акти на скриті роботи, наявність зауважень контролюючих як внутрішнього, так і зовнішнього контролю, та своєчасність реагування на них. Така прийомка проводиться комісією в складі представників замовника, підрядника, авторського нагляду, а в разі необхідності, представників Держбуднагляду та інших державних контролюючих органів по завершенню зведення окремих відповідальних конструктивів (поверх, блок і т.і.) з складанням відповідного акту і дозволом на виконання послідуючих робіт після усунення виявлених недоліків.

Допустимі відхилення при муруванні стін з газобетон них блоків

п/п

Конструкції,що перевіряються

Граничні відхилення, мм

Контроль

З цегли,

керамічних та природнього каміння правильної форми, з крупних блоків

стін

столбів

1.

Товщина конструкцій

±15

±10

Вимірювальний,

журнал робіт

2.

Відмітки опорних поверхонь

-10

-10

Теж же

3.

Ширина простінків

-15

»

4.

Ширина прорізів

+ 15

»

5.

Зміщення вертикальних осей

віконних прорізів від вертикалі

20

»

6.

Зміщення осей конструкцій від

розбивочних осей

10

10

Вимірювальний,

геодезична,

виконавча

схема

7.

Відхилення поверхонь та кутів

кладки від вертикалі:

Вимірювальний,

геодезична.

виконавча

схема

на один поверх;

10

10

на будівлі висотою

більше двох поверхів

30

30

8.

Товщина швів кладки:

Вимірювальний,

горизонтальних;

-2;+3

-2;+3

журнал робіт

вертикальних

-2;+2

-2;+2

»

9.

Відхилення рядової кладки від

горизонталі на 10 м довжини стіни

15(15)

Технічний огляд, геодезична,

виконавча

схема

10.

Нерівності вертикальної

поверхні кладки, які виявлені

При накладанні рейки довжиною 2м

10

5

Технічний огляд,

журнал робіт

11.

Розміри перерізу вентиляційних

каналів

±5

Вимірювальний,

журнал робіт

Допустимі відхилення для камяних конструкцій

Умови безпечного виконанні мурувальних робіт відповідно СНиП III-4-80*

Головна небезпека для здоров'я і життя учасників процесу та осіб, що знаходяться поблизу виконання мулярних робіт, виникає від експлуатації машин, механизмів, які використовуються, та наявності електропостачальних мереж, використання матеріалів (вапно, поташ) які можуть викликати розладнання здоров'я, можливість падіння з висоти як робітників, так і різноманітних предметів, а також обрушення конструкцій, що зводяться.

Щоб уникнути можливої небезпеки необхідно прийняти такі головні заходи.

Виконувати роботи необхідно у відповідності з чітко розробленим, узгодженим та затвердженим ПВР та технологічними картами. Особливо ретельно треба виконувати правила розміщення і експлуатації машин і механізмів, їх заземлення та забезпечення стійкості, правил складування та транспортування матеріалів, виключаючи можливість їх падіння та транспортування над працюючими. По периметру треба чітко визначити та обгородити сигнальним огородженням на відстані не менш 5-7 метрів небезпечну зону, заборонити туди доступ людей. Треба чітко визначити безпечні шляхи доступу робітників на об’єкт, установивши над входом козирьок розміром не менш як 2х2 м.

По всьому периметру на стіні на висоті 7м треба навісити захисний козирок з настилом шириною 1,5 метри під кутом 20°° до горизонту (згідно п.10.5 СНиП III-4-80* ), а потім по мірі мурування стіни навішується ще один такий же козирок і переміщується так, щоб висота від цього козирка до місця мурування не перевищувала 7метрів.

Для роботи мулярів необхідно забезпечити надійні безпечні робочі місця, перекривши, або обгородивши всі монтажні отвори та інші будь-які перепади висот більші 1,3 метри відповідно до діючих нормативних вимог. Заборонити мулярам ставати на стіну, що зводиться, а в разі такої необхідності, або роботи безпосередньо ближче 2 метрів від неогородженого захисною огорожею перепаду висоти більше 1,3 метри, видавати мулярам монтажні пояси з чітким поясненням місць їх закріплення та виконання таких робіт у відповідності з правилами виконання висотних робіт( згідно п.10.2 СНиП III-4-80*.

рис.7

Помости потрібно оснащувати огорожею заввишки не менше ніж 1м, що складається з поручня, проміжної та бортової дощок заввишки не менше ніж 150 мм. Проміжок між стіною і робочим настилом риштувань не повинен перевищувати 50 мм. Будівельні матеріали слід рівномірно розташовувати в межах помостів, робочі настили регулярно очищувати від сміття.

Забороняється вести будь-які інші роботи під робочим місцем муляра в зоні можливого падіння інструменту та матеріалів, подавати матеріали та конструкції над робочими місцями мулярів. Засоби підмощування треба використовувати тільки інвентарні, заводського виготовлення, у відповідності з їх паспортом та діючими нормативними документами. Приймальний бункер шнекового змішувача розчину повинен бути постійно закритий міцною надійною сіткою з ячейкою 10х10 см. Його експлуатувати має право тільки обучений закріплений за ним наказом оператор, перевіряючи перед початком кожної зміни надійність заземлення та загальну готовність до роботи. Будь-які налагоджувальні та ремонтні роботи дозволяється виконувати тільки після повного зняття напруги та неможливості її випадкового включення.

Подавати цеглу можна тільки в надійних засобах, які виключають можливість її падіння з висоти (згідно п.10.1 СНиП III-4-80*). Монтажну оснастку, за допомогою якої подають матеріали на помости, потрібно укомплектовати пристроями (фіксаторами та інше), які виключають їх самостійне розкриття та випадання матеріалів.

Кожний ярус стіни слід класти на таку висоту, щоб після наступного підрощування риштувань або помостів він був вище рівня робочого місця муляра не менш як на два-три ряди кладки.

Робітники забеспечуються засобами індивідуального захисту та спецодягом, а також засобами зв'язку

Для камяних робіт які виконуються способом заморожування (згідно п.10.11 СНиП III-4-80*), повинен бути визначений спосіб відтаювання конструкцій та вказані міри по забезпечену стійкості та геометричної незмінності конструкції на термін відтаювання та набору міцності конструкції