Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТСП.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
2.26 Mб
Скачать

Обов'язки кранівника після закінчення роботи крана

Після закінчення роботи крана кранівник зобов'язаний дотримуватись таких вимог:

- Спустити вантаж на землю, зняти стропи й підняти гак у верхнє положення.

- Установити стрілу в положення, визначене інструкцією заводу-виготівника з монтажу і експлуатації крана.

- Поставити кран у призначене для стоянки місце.

-. Вимкнути рубильник у кабіні.

- Закрити вікна в кабіні і замкнути двері на замок.

- Вимкнути рубильник на пункті для підключення зовнішнього джерела, рубильник на порталі крана і замкнути останній на замок.

-. Закріпити кран усіма протиугонними захватами.

- При роботі крана протягом декількох змін кранівник, який передає зміну, повинен сповістити свого змінника про всі несправності в роботі крана і здати зміну, зробивши відповідний запис у вахтовому журналі.

Обслуговування крана

Кранівник відповідає за правильне обслуговування крана, при цьому він повинен:

- Утримувати механізми та обладнання крана в чистоті та справності.

- Своєчасно робити змащування всіх механізмів крана, які труться, та канатів згідно з вказівкою інструкції заводу-виготівника.

- Мастильні та обтиральні матеріали зберігати у закритому металевому посуді. Використаний обтиральний матеріал необхідно прийняти з крана.

- Стежити за тим, щоб на крані не було будь-яких незакріплених предметів, а також інструменту в місцях, не призначених для його зберігання.

- Знати строки і результати проведення слюсарями та електромонтерами профілактичних оглядів крана та його окремих механізмів і вузлів за записами в журналі періодичних оглядів.

- Усунення несправностей, що виникли під час роботи крана, здійснюється за заявкою кранівника. Інші види ремонту крана здійснюються в установлені адміністрацією строки.

Під час всіх оглядів електроустаткування крана необхідно вимкнути джерело його живлення, а рубильник на порталі баштового крана у вимкненому положенні має бути замкненим протягом всього часу огляду. В разі огляду гнучкого кабеля необхідно вимкнути рубильник на вводі.

Пробний запуск баштового крана після ремонту (планового, аварійного) кранівник зобов'язаний здійснювати лише в присутності слюсаря або електромонтера, які ремонтували його, і ставати до роботи лише згідно з письмовим розпорядженням особи, відповідальної за утримання вантажопідіймального крана в справному стані.

Електробезпека

Електробезпека на будівельному майданчику забезпечується відповідно до вимог ГОСТ 12.1.013-78.

Для забезпечення захисту людей від електричного струму треба виконувати вимоги стандартів та нормативно-технічної документації:

1. ГОСТ 12.1.002-75, ГОСТ 12.2.007.0-75 - ГОСТ 12.2.007.14-75, ГОСТ 12.2.013-75 і ГОСТ 12.2.020-76.

2. Правила пристрою електроустановок (ПУЕ), затверджені Міністерством енергетики та електрифікації СРСР.

3. Правила технічної експлуатації електроустановок споживачів і Правила техніки безпеки при експлуатації електроустановок споживачів, затверджених Госенергонаглядом.

4. Правила захисту від статичної електрики у виробництвах хімічної, нафтохімічної і нафтопереробної промисловості, затверджені міністерством хімічної промисловості та міністерством нафтопереробної і нафтохімічної промисловості СРСР.

Відповідальність за безпечне виконання робіт з використанням електроустаткування полягає на інженерно-технічних працівників керуючих виконанням робіт.

При влаштуванні електричних мереж потрібно передбачити можливість відключення усіх електроустановок.

Роботи, пов'язані зі струмом повинні виконуватись електротехнічним персоналом який має відповідну кваліфікаційну групу по техніці безпеки.

Монтажні та ремонтні роботи на електричних мережах і електроустановках повинні проводитися після повного зняття з них напруги і при здійсненні заходів щодо забезпечення безпечного виконання робіт.

Металеві ліса повинні мати захисне заземлення (занулення).

Струмоведучі частини електроустановок повинні бути ізольовані, огороджені і знаходитись у місцях недопустимих торкання до них.

Електрозварювальні пристрої повинні задовольняти вимогам

ГОСТ 12.2.003-74 і ГОСТ 12.2.007.8-75.

Електрозварювальні роботи повинні проводитись у відповідності з вимогами ГОСТ 12.3.003-75, Правил пожежної безпеки при проведенні зварювальних і інших вогневих робіт на об’єктах народного господарства і правил пожежної безпеки при виробництві будівельно-монтажних робіт, затверджених Головним управлінням пожежної охорони МВС СРСР.

Протягом усього періоду експлуатації електроустановок на будівельних майданчиках повинні застосовуватися знаки безпеки за ГОСТ 12.4.026-76.

Засоби захисту застосовувані в електроустановках, необхідно періодично піддавати випробуванням. Періодичність проведення випробувань і умови утримання захисних засобів повинні відповідати вимогам правил, затверджених органами державного нагляду.

При виконанні електричних мереж на будівельному майданчику необхідно передбачати можливість відключення всіх електроустановок у межах окремих об'єктів і ділянок робіт.

Роботи, пов'язані із приєднанням (від'єднанням) проводів, ремонтом, налагодженням, профілактикою й випробуванням електроустановок, повинні виконуватися електротехнічним персоналом, який має відповідну кваліфікаційну групу по техніці безпеки.

Приєднання до електричної мережі пересувних електроустановок, ручних електричних машин і переносних електричних світильників за допомогою штепсельних з'єднань, задовольняючим вимогам електробезпечності, дозволяється виконувати персоналу, допущеному до роботи з ними.

Установка запобіжників, а також електричних ламп повинна виконуватися електромонтером, що застосовує засобу індивідуальної захисту.

Монтажні й ремонтні роботи на електричних мережах і електроустановках повинні вироблятися після повного зняття з них напруги й при здійсненні заходів щодо забезпечення безпечного виконання робіт.

При зберіганні, перевірці, видачі для роботи й експлуатації ручних електричних машин, що знижують трансформаторів, перетворювачів частоти й переносних електричних світильників повинні дотримуватися Правила техніки безпеки при експлуатації електроустановок споживачів, затверджені Госенергонадзором.

Металеві будівельні ліси, рейкові шляхи електричних вантажопідйомних кранів і інші металеві частини будівельних машин і встаткування з електроприводом повинні мати

захисне заземлення (занулення).

В електроустановках напругою до 1000 Ом с глухозаземленной нейтралью або глухозаземленным висновком джерела однофазного струму заземлення корпусів приймачів електричної енергії (електротехнічних виробів) без їхнього занулення не допускається.

Вимикачі, рубильники й інші комутаційні електричні апарати, застосовувані на будівельному майданчику або установлювані на виробничому будівельному встаткуванні й

машинах, повинні бути в захищеному виконанні.

Струмоведучі частини електроустановок повинні бути ізольовані, обгороджено або розміщені в місцях, не доступних для дотику до їм.

Зовнішні електропроводки тимчасового електропостачання повинні бути виконані ізольованим проведенням, розміщені на опорах на висоті над рівнем землі, підлоги, настилу не менш, м:

2,5 - над робітниками місцями;

3,5 - над проходами;

6,0 - над проїздами.

Будівельно-монтажні роботи в охоронній зоні діючої повітряної лінії електропередачі варто робити під безпосереднім керівництвом інженерно-технічного працівника, відповідального за безпеку провадження робіт, при наявності письмового дозволу організації - власника лінії й убрання-допуску, що визначає безпечні умови робіт і відповідно до правил глави СНиП по техніці безпеки в будівництві.

Особи, що обслуговують електроустановки, повинні користуватися засобами індивідуального захисту, передбаченими типовими галузевими нормами безкоштовної видачі спецодягу, спецвзуття й запобіжних пристосувань

Засобу захисту, застосовувані в електроустановках, необхідно періодично піддавати випробуванням. Періодичність проведення випробувань і умови змісту захисних засобів повинні

відповідати вимогам правил, затверджених органами державного нагляду. Захисні засоби варто захищати від зволоження, забруднення,механічних ушкоджень, впливу факторів і речовин, що погіршують їхні діелектричні властивості.