Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Закони Ману.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
59.39 Кб
Скачать

Закони Ману: загальна характеристика

У джерелах права Стародавньої Індії особливе місце належить дхармашастрам - збірників релігійно-правових приписів. Норми поведінки одночасно наповнені релігійним, моральним і правовим змістом. Поява дхармашастр пов'язано з соціально-класовим розшаруванням. Перше 9-го століття до н.е. Сучасним дослідникам закони Ману відомі лише в списках 3-го століття до н.е.

Обсяг - 12 голів, 2685 віршів (вірш на санскриті - шлока). Повна назва - Manavadharmasastra (sastra - одкровення; dharma - розум, ідея, закон, право, моральність, релігія тощо). Тому часто даний пам'ятник іменується "Одкровення царевича Ману". З такої назви очевидно простежується глибинна зв'язок права і релігії, особливо характерна для давньоіндійського суспільства. Закони Ману - це пам'ятка сакрального права.

Законам Ману належить особливе місце серед дхармашастр. Закони Ману закріплювали рабство і інші форми експлуатації. Власне праву присвячені головним чином VIII і IX голови. Робиться спроба систематизувати норми права, при цьому змішуються приватні правопорушення і злочину.

На перший план в законах Ману виступає станово-варнової розподіл суспільства (брахмани, кшатрії, Вайшії, шудри + недоторканні).

У законах Ману простежується певна логіка викладу матеріалу, але немає ще виділення окремих галузей права, норму права не можна відокремити від релігійної та моральної норми. Вказується спадково-професійний характер варн.

Багато норми спрямовані на охорону власності на рухоме майно, в них розглядаються договори позики, купівлі-продажу, особистого найму, дарування та ін Серед гарантій виконання договору Детально розробляється, але ще не зовсім юридично грамотний договір позики, що свідчить про розквіт лихварства. Найм - раби і наймані працівники згадуються разом, а сам найману працю зневажає, що створює важкі умови найму.

У сімейних відносинах (гл.9) - підпорядковане становище жінок, багатоженство, несмешеніе варн.

Публічне право за законами Ману

За переказами, коли світ не мав царя, люди в жахом розбіглися в різні боки. Тоді Брахма призначив людям царя. Цар володів досконалими якостями, він був подібний богу, але власне богом не був. Цар мав абсолютну право суду, збору податків, видання нормативних актів.

У допомогу царя призначалося 7-8 радників, які знають Веди брахманів. Кандидати проходили ретельну перевірку на благонадійність. У царському радився цар спочатку вислуховував думку кожного радника окремо, потім -- всіх разом, і самостійно виносив рішення.

Місцева влада так само, як і у стародавніх германців і слов'ян будувалася за військовому принципом: кожна територіальна одиниця повинна була кількість ополченців.

Цар призначав старосту для 10 сіл, потім - для 20, 100. 1000 сіл = місто.

Податками обкладалися деякі тварини, види копалин, а також певний вид доходу. З особистості податок не стягували. Розмір податку коливався від 15 до 16.

Існували т.зв. літургії -- суспільно корисні роботи, як-то споруда укріплень, каналів, доріг та ін За законами Ману цар мав право на 1 день роботи населення в місяць.

За Артхашастра цар зобов'язаний захищати своїх підданих і підтримувати мир. Він не мав права робити народу того, чого не зробив би самому собі.

Земельний фонд підрозділяються на приватні, общинну і царську власність. Відчуження землі було досить вільним.