Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Закони Ману.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
59.39 Кб
Скачать

Варни та інші групи населення Індії по законами Ману

В основі соц. поділу Стародавньої Індії лежала varnasrama - кастова система. Всі населення поділялося на чотири основні групи: брахмани (жерці), кшатрії (воїни), Вайшії (землероби) і шудри (недоторканні). Етнічно шудри не були арійцями.

грубою помилкою є змішання понять "варна" і "каста". Етимологічно слово "варна" - Це позначення кольору шкіри. Існувало 3 варни. Представники всіх трьох варн називалися "дваждирожденнимі" - тобто до них застосовувався обряд "друга народження "- ініціації. Члени цих варн, очевидно, були нащадками індоєвропейців, раніше поневолила Індостан разом з тубільним населенням. З часом поділ за кольором шкіри втратило своє значення в зв'язку зі змішанням чистих арійців і місцевих жителів.

Приблизно з 2-го століття до Р.Х. і пізніше поширилося кастовий розподіл. "Jaty" (у перекладі - "якість") - поділ суспільства на вузькі професії. Кількість каст не підлягає твердому вирахуванню, тому що слово "каста" за великим рахунку просто означало професію.

Основним критерієм, що лежав в основі кастової системи було знання Вед.

Брахмани вивчали веди з 8 років, повноліття наступало у 16 років.

Кшатрії вивчали веди з 11 років, повноліття - З 22 років.

Вайшії вивчали веди з 12 років, повноліття - з 24 років.

У жінок повноліття наступало з моменту остаточного статевого дозрівання - з придбанням здатності до дітородіння. Закони Ману встановлювали також і верхню кордон дієздатності (70 років).

Другим критерієм приналежності до певної Варні був факт народження, але цей критерій б підпорядкований першому.

Брахмани повинні були присвятити перші 30 років життя вивченню Вед, потім 5 років служінню гіру і решту життя можна було присвятити самому собі.

Згідно ведів, основними заняттями брахмана були:

1. молитися

2. вивчати веди

3. отримувати подарунки.

Крім варн був інший, більш точне поділ, враховує положення людини в залежності від батьків, тому що з часом з'явилося багато дітей від змішаних шлюбів. Наприклад, чоловік - брахман, дружина - Вайшії і т.д. Всього таких груп було 24.

Також необхідно відмітити, що юр. положення шудри правом не регулювалося, тоді як юр. становище раба цілком чітко визначено. Раб, як і в римському праві - річ, яка говорила, знаряддя. Недоторканні НЕ були окремою Варною, вони взагалі знаходилися поза варнової системи. Недоторканним було заборонено селитися в місцях існування "дваждирожденних", проходить через селище арійців вони могли тільки вночі. Зберігати їжу дозволялося тільки в розбитою посуді, одягатися - тільки в лахміття. За своїм юридичним статусом вони були прирівняні до собак.

Суд, його органи і процес за законами Ману

Суд в стародавній Індії складався з царського суду і суду брахманів. Склад царського суду: цар, 2 брахмана (знавці законів). Варто відзначити, що судочинство було офіційної та обов'язкової щоденної функцією царя. Якщо з якихось причин цар не міг відправляти правосуддя, то тоді працював суд брахманів, що складався з 3-х членів: фахівців з Рігведі (логікою), Агорведе (етимології) та Самоведе (ритуалу). Право брахманських суду регулюється 12-ої главою законів Ману.

Взагалі в індійському суспільстві панувала не майнова, а інтелектуальна диференціація. Брахманами були найкращі знавці Вед. Таким чином, якщо вирок виносилося хоча б одним таким знавцем, то це рішення було вже неможливо відмінити навіть якщо за це висловилося б більше 1 млн. чол.

судоговорінні було неформальним, розпитування був основним методом вирішення судових питань. Чіткого розходження між громадянським і кримінальним процесом немає. Судові справи порушувалися зацікавленими особами. Процес носив змагальний характер. Сторони повинні були переконати суд у своїй правоті, представивши для цього відповідні докази. Діти, раби, люди з поганою славою - не свідки. Жінки можуть свідчити тільки проти жінок; щодо "дваждирожденних" - тільки "дваждирожденние". Якщо свідки давали різні свідчення, то більшістю голосів.