Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОСІБНИК.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
7.79 Mб
Скачать

4. Схема функціонального зонування мікрорайону

З метою раціонального використання земель і доцільного розміщення забудови територію мікрорайону розподіляють на окремі функціональні зони, які призначені для певного виду будівництва і благоустрою.

Конкретні територіальні елементи відображаються на схемі функціонального зонування мікрорайону, яка виконується в масштабі 1:2000.

На схемі умовними позначеннями показуються основні зони мікрорайону:

  • житлова, на території якої розміщаються житлові будинки;

  • громадський центр і зона поміщення закладів торгівлі і підприємств громадського харчування;

  • зона шкіл і дошкільних дитячих закладів;

  • мікрорайонний парк – сад і спортмайданчики;

  • зона комунально-господарська і технічної інфраструктури.

В сучасних ринкових відносинах на території мікрорайону можуть ділянки комерційного призначення і використовуватись для різних цілей.

За попередньо визначеними площами кожної зони складається баланс території мікрорайону (дивись креслення графічної частини). Попередній баланс території мікрорайону складений на основі нормативних даних. (табл №2 ).

При цьому площа житлової зони визначена залежно від щільності житлового фонду, а площа закладів обслуговування – відповідно до нормативів ДБН 360-92*.

Розміри території мікрорайонного парку – саду розраховані з нормами 3-5 м2, а спортивних майданчиків 1,2-2,0 м2 на одного жителя. Дані попереднього балансу території мікрорайону служать основою для складання схеми функціонального його зонування.

Таблиця 2

Попередній баланс території мікрорайону.

№ п/п

Зони мікрорайону

Розміри ділянки

га

%

м2/люд

1

2

3

4

5

1

Житлова

2

Громадський центр і зона закладів обслуговування

3

Зона шкіл і дошкільних закладів

4

Мікрорайонний сад-парк і спортивні майданчики

5

Зона комунально-господарська і технічної інфраструктури

Разом:

100,0

Житлова зона, як правило, розміщується по периметру мікрорайону, який обмежений вулицями. Всередині мікрорайону розміщаються заклади обслуговування - школи, дитячі заклади та інші об’єкти.

Громадський центр розподіляється в глибині мікрорайону або при головній магістральній вулиці. Мікрорайонний парк – сад звичайно проектується в центрі мікрорайону, або на місці існуючого лісового масиву. Спорт майданчики передбачаються в межах мікрорайонного парку або поблизу нього на віддалі від житлової забудови.

Комунально-складські об’єкти (госблок, котельні, електропідстанції, гаражі, склади тощо)вимагають найбільшої ізоляції від інших зон мікрорайону. Їх доцільно розміщати ближче до другорядної магістралі, яка відмежовує мікрорайон.

Схема функціонального зонування є першим наближенням до детального планування мікрорайону. При його проектуванні можливе деяке корегування і уточнення схеми.