Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_геофак 106-206.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
2.73 Mб
Скачать

Модуль 1. Операційна система Windows Мета: Освоїти роботу у операційній системі Windows Лабораторна робота №1

План

  1. Основні відомості про операційну систему.

  2. Робочий стіл.

  3. Панель задач.

  4. Дії над вікнами.

Методичні вказівки:

1. Windows – це операційна система, яка забезпечує одночасну роботу кількох програм. Простий та зручний інтерфейс системи забезпечує природність спілкування користувача з комп’ютером. Потрібно відзначити, що система має широкий набір засобів, який дозволяє налаштувати інтерфейс так, як подобається користувачеві.

Головна особливістю інтерфейсу є це наявність Панели задач, на якій розміщена кнопка Пуск. Натискання цієї кнопки відкриває доступ до головного меню системи. При запуску будь-якого додатка або відкритті будь-якої папки на Панели задач з’являється кнопка, яка відповідає за відповідний додаток чи папку.

Вікна програм можна згорнути. При цьому їх кнопки залишаться на панелі завдань. Як тільки натиснути кнопку будь-якого додатка, він стає активним, а якщо його вікно було згорнуте, то відбувається відновлення вікна. Це забезпечує швидкий перехід з одного додатку до іншого, звільнюючи користувача від довготривалого пошуку вікна потрібного додатку у великій кількості вікон, які взаємно перекриваються.

Іншою важливістю інтерфейсу є наявність так званого контекстного меню. Це меню відкривається натискуванням правої кнопки миші. Зміст контекстного меню залежить від положення вказівки миші у відкритих вікнах чи головному вікні системи. Використання меню прискорює процес роботи з об’єктами, оскільки користувач звільняється від необхідності шукати команди у меню вікон. Інколи натискування правої кнопки призводить до появи напису: «Что это такое?». Це означає, що в цьому місці не передбачено виконання жодних дій. Щоб отримати відповідну довідкову інформацію необхідно сумістити вказівник миші з полем цього напису і натиснути ліву кнопку миші.

Інтерфейс Windows розрахований для роботи з маніпулятором типу миша. Без нього робота стає практично неможливою. Однак у багатьох випадках не виключено використання клавіатури (окремих клавіш або їх комбінацій). Мишу використовують для вибору і перетягування об’єктів, запуску програм, натискування екранних кнопок, виконання операцій редагування тощо. Вигляд вказівки миші змінюється залежно від того, яка операція виконується з використанням миші. На екрані вказівник миші найчастіше має вигляд широкої стрілки, направленої ліворуч, проте користувач має можливість змінювати форму курсору.

Для відображення об’єктів у Windows використовують значки (пікто­грами). За виглядом значка майже завжди можна визначити тип об’єкта, який він відображає. Значок ярлика відрізняється від усіх інших тим, що у лівому куті пікто­грами розміщений маленький квадрат, всередині якого зображена стрілочка.

Використання значків значно спрощує роботу з об’єктами операційної системи Windows, оскільки подвійним клацанням вказівки миші по піктограмі можна у будь-який час відкрити будь-яку папку, запустити будь-який додаток, або відкрити документ.

Windows має потужні та зручні засоби на лаштування та зміни конфігурації самої системи. Нові пристрої вмикаються практично без втручання користу­вача. Дуже легко встановлюються і нові програми. Наявність розвиненої довідкової системи значно спрощує роботу Windows. Окрім того є низка вбудованих програм, котрі забезпечують роботу з комп’ютер­ними мережами, електронною поштою та факсимільним зв’язком.

Вбудовані додатки можуть використовуватися в разі виконання нескладних робіт. Для виконання складних робіт необхідно використовувати установ­лювані програми. В таких випадках найчастіше використовують потужний пакет ділової графіки Місrosoft Office, до складу якого входить текстовий редактор Word, електронні таблиці Ехсеl, система управління базами даних Ассеss тощо.

На сьогодні практично всі відомі пакети програм переведені на платформу Windows, завдяки чому вони стали працювати ефективніше.

2. При вмиканні комп’ютера, на якому встановлена операційна система Windows, на екрані монітора з’являється головне вікно – Рабочий стол. Рабочий стол займає основну частину екрану.

На робочому столі можуть знаходитися кілька піктограм. Деякі з них, наприклад Мой комп’ютер, Корзина, Входящие, Сетевое окружение встановлюються у процесі інсталяції Windows. Проте користувач може їх усунути з екрана, перемістити в інші папки, а також установити будь-які свої значки. Крім того, користувач має можливість оформляти робочий стіл на свій смак, змінюючи малюнок та колір основного фону, а також колір, розміри і розташування вікон, які відкриває.

Значок Мой компьютер дозволяє відкрити вікно, у якому розташовані піктограми всіх дисків, а також значки Принтеры і Панель управления. За їх допомогою користувач отримує доступ до вмісту всіх дисків, може управляти принтерами, а також налаштовувати саму операційну систему.

Значок Корзина відкриває доступ до програми, яка забезпечує роботу з об’єктами, що знищуються. Знищення непотрібних об’єктів у корзину зберігає шанс відновити випадково знищений об’єкт. Потрібно дуже уважно очищувати корзину, тому що після її очищення об’єкти вже відновити не можна. Пікто­грами порожньої і повної корзини відрізняються одна від одної, причому значок міняється автоматично, залежно від вмісту корзини.

Піктограми Входящие та Сетевое окружение відо­бражаються на екрані, якщо комп’ютер працює з електронною поштою, може відсилати та приймати факси, ввімкнений у локальну мережу або працює з глобальною мережею.

Всі піктограми можуть переміщуватися у будь-яке місце робочого столу за допомогою миші (сумістити вказівку зі значком, натиснути ліву кнопку і перемістити).

Щоб відкрити вікно деякої папки, необхідно двічі клацнути на значку папки лівою клавішею миші. Подвійне клацання миші виконується як два послідовних клацання.

3. На Рабочем столе (у нижній частині екрана) знаходиться Панель задач із кнопкою Пуск. Натискання цієї кнопки відкриває користувачу доступ до головного меню операційної системи, а після запуску на виконання певного додатка або відкривання папки, на панелі задач можна спостерігати кнопку, котра відображає цей додаток або папку. Вікна програм можна згорнути, проте при цьому їх кнопки залишаться на панелі задач. Якщо потім натиснути на Панели задач кнопку будь-якого додатка, то він стає активним і відновлюється його згорнуте вікно. Завдяки цьому можна швидко переходити із одного додатка до іншого не здійснюючи тривалих пошуків вікна необхідного додатку. Перехід між вікнами відкритих програм та папок можна здійснювати за допомогою комбінації клавіш <Alt+Tab>. При цьому автоматично відбувається перехід до додатка, котрий використовувався останнім перед даним додатком, а для переходу до вікна інших програм слід натискати клавішу <Tab>, утримуючи при цьому клавішу <Alt>.

Змінити розмір та положення панелі завдань, можна використовуючи мишу. Вона може розташовуватися тільки по боках екрана. Для переміщення панелі завдань необхідно сумістити вказівник миші з полем панелі, натиснути ліву кнопку і, не відпускаючи її, перемістити вказівник у потрібний рядок екрана до появи лінії, після чого кнопку потрібно відпустити. Панель завдань займе нове положення. Ширина панелі змінюється «пере­міщенням» її меж. У цьому випадку розмір панелі завдань не може перевищувати половини екрана.

4. Вся робота з операційною системою Windows та її додатками проходить у вікнах.

Вікно – прямокутна ділянка екрану, в якій виконуються різноманітні Windows-програми. Кожна програма має своє вікно, проте всі вікна мають однаковий склад і структуру.

Як правило, всі вікна, котрі використовуються, типові і відповідають визначеному стандарту. Розглянемо основні елементи вікна.

Рядок Заголовку – це кольорова смуга у верхній межі вікна. На рядку заголовка відображається системний значок, назва папки або ж шлях до неї. Ліворуч від імені знаходиться кнопка-піктограма, при натискуванні на яку відкривається системне меню управління вікном. Це меню використовують у випадку, коли користувач бажає керувати вікном за допомогою клавіатури. При роботі з мишею це меню не використовують.

У правій частині рядка заголовку розміщені три кнопки керування розмірами вікна. Кнопка Свернуть дозволяє згорнути вікно в піктограму, розташовану на панелі завдань. Для відкриття вікна досить клацнути по цій піктограмі мишею. Кнопка Развернуть розкриває активне вікно до розмірів повного екрана, або ж до розмірів вікна додатку. Кнопка Восстановить з’являється в рядку заголовку замість попередньої кнопки, коли вікно розкрите до максимальних розмірів. При клацанні по ній вікно набуває своїх попередніх розмірів. Кнопка Закрыть забезпечує повне закриття вікна і відповідно самого додатку, з яким працює користувач.

Під рядком заголовку розміщується Рядок меню із назвами пунктів (опцій) меню. Для кожної програми у цьому рядку є свої індивідуальні пункти меню, але у вікні будь-якої програми завжди присутні чотири пункти – Файл, Правка, Вид, Справка.

Меню Файл використовують для роботи з дисками, папками, файлами, ярликами. Залежно від типу вибраного об'єкта, може змінюватися перелік команд цього меню. Меню Правка найчастіше використовують для вибору (відмітки) об'єктів, а також їх редагування. Меню Вид призначається для зміни параметрів перегляду інформації у вікні. Меню Справка використовується для отримання довідкової інформації.

Під рядком меню розміщена Панель инструментов. На панелі є кнопки керування, котрі які дублюють основні команди меню. Натиснення кнопки забез­печує виконання відповідної команди без відкриття меню. Наявність панелі значно спрощує процес управління додатками. У даному випадку панель інструментів дублює основні команди меню Файл, Правка, Вид, які використо­вують для керування вікном. Кнопку панелі використовують для відкриття списку і вибору диска або відповідної папки. При виборі іншого об’єкта у цьому списку змінюється вміст вікна, а також у рядку заголовка вікна з’являється ім’я нового об’єкта.

Якщо двічі клацнути мишею по будь-якому значку у вікні, можна відкрити для вибраної папки окреме вікно, яке розміщене над основним. Попереднє вікно залишається без змін.

Внизу вікна може розміщуватися Строка состояния. У ньому виводиться інформація про об’єкти, розташовані у вікні. Крім того, у цьому рядку виводиться довідкова інформація про вибрану команду меню. Ця інформація виводиться авто­матично, як тільки вказівник миші сумістити із рядком меню.

Панель інструментів і рядок стану можна забрати із вікна, знявши відмітки з відповідних рядків меню Вид.

Коли інформація, що виводиться, не може вільно вміщуватися в основно­му полі вікна, то автоматично з’являються смуги прокрутки з кнопками управління. За допомогою кнопок забезпечується переміщення інформації у вертикальному або горизонтальному напрямах.

Також поряд із вікнами програм та вікнами документів існують ще й діалогові вікна, котрі з’являються у центрі екрана. Діалогові вікна використовують у тих випадках, коли користувач повинен втручатися у роботу операційної системи або відкритого додатку (запущеної програми) з метою зміни режимів роботи, зміни деяких параметрів, введення деякої додаткової інформації тощо. Часто у таких вікнах для користувача виводиться деяка інформація, на основі якої він має прийняти рішення про зміни відповідних режимів роботи чи побачити реакцію системи на його дії.

Для взаємодії користувача з системою діалогові вікна мають спеціальні елементи управління: Флажок, Переключатель, Строка ввода, Счетчик, Список, Ползунок. Зупинимося детальніше на кожному з них.

Флажок (прапорець) використовують для вибору параметрів або установки відповідних режимів роботи. У вікнах такі елементи управління подані маленькими квадратними віконцями. Прапорці вважаються установленими, якщо у віконцях установлено значок. Стан будь-якого прапорця не залежить від стану інших, розташованих у тому самому вікні.

Переключатель (перемикач) схожий прапорець, проте із запропонованого списку параметрів слід вибрати тільки один.

Счетчик (лічильник) – віконце, у якому відобра­жаються конкретні числові значення параметра та дві кнопки керування. Одне клацання правій кнопці зумовлює збільшення числа на деяке дискретне значення. Інша кнопка призводить до зменшення значення параметра. Якщо клацнути мишею по віконцю, то значення параметра може бути відредаговано безпосередньо за допомогою клавіатури.

Список (список) може бути відкритий або його ще треба відкрити. У відкритому списку елемент вибирають за допомогою смуги прокручування. Для роботи зі списком, який відкривається, спочатку його потрібно відкрити, клацнувши мишею по кнопці

Строку ввода (рядок введення) використовують для введення текстової інформації за допомогою клавіатури. Перед початком роботи необхідно клац­нути мишею по області введення. Після появи у віконці текстового курсору, можна починати введення інформації

Елемент типу Ползунок (повзунок) використовують для зміни значення деякого параметра у відповідному інтервалі. Положення повзунка змінюється за допомогою миші методом перетягування.

Практичні завдання

  1. Перемістіть піктограму деякого об’єкта у зручне для Вас місце на робочому столі, використовуючи метод перетягування вказівника миші. Для цього необхідно підвести вказівник миші до потрібної піктограми, натиснути ліву кнопку миші і не відпускаючи натиснуту кнопку, перемістити піктограму у потрібне місце.

  2. Відкрийте вікно програми Мой компьютер. Для цього треба помістити на відповідну піктограму вказівник миші і двічі клацнути лівою кнопкою миші. Також можна відрити програму іншим способом – відкрити контекстне меню програми клацнувши на піктограмі один раз правою кнопкою миші, а потім клацнути мишею на команді Открыть.

  3. Покажіть основні елементи вікна: рядок заголовку, меню, панель інструментів, рядок стану, смуги прокручування, робоче поле вікна.

  4. Щоб розгорнути вікно на весь екран необхідно у рядку заголовку клацнути на кнопці Развернуть. Також можна розгорнути вікно на весь екран двічі клацнути мишею на рядку заголовку програми.

  5. Для того, щоб мінімізувати (згорнути) вікно, необхідно у рядку заголовку клацнути на кнопці Свернуть.

  6. Розгорнути мінімізоване вікно можна клацнувши на відповідній кнопці на панелі задач.

  7. Закрийте відкрите раніше вікно клацнувши у рядку заголовку на кнопці Закрыть.

  8. Знову відкрийте вікно програми Мой компьютер.

  9. Перелічіть об’єкти, котрі розміщені в робочому полі відкритого вікна. Для чого вони призначені?

  10. Відкрийте диск D і перегляньте його вміст.

  11. Клацніть правою кнопкою миші на будь-якій папці і у контекстному меню виберіть команду Свойства. З’явиться діалогове вікно Свойства, в якому відображається інформація про папку.

  12. Використайте кнопку ? для одержання допомоги та отримайте підказку стосовно будь-якого об’єкта вікна. Для цього курсором миші клацніть по кнопці ?, а після зміни форми курсору клацніть мишею на невідомому об’єкті вікна.

  13. Закрийте діалогове вікно. Кнопка <ОК> закриває вікно із збереженням всіх змінених значень параметрів. Кнопка <Отмена> закриває вікно без зміни значень параметрів.

  14. Створіть власну папку. Це можна зробити за допомогою команди Создать пункту Файл головного меню вікна. Також можна клацнути на вільному місці робочої частини вікна правою кнопкою миші і вибрати у контекстному меню відповідну команду.

  15. Скопіюйте до власної папки кілька файлів (створіть там свої файли) і спробуйте розташувати їх чотирма способами: великі, малі, список, таблиця. Для цього у вільній частині робочого поля вікна клацніть правою кнопкою миші. Після того, як з’явиться контекстне меню, виберіть пункт Вид, а потім відповідний спосіб розташування. Це саме також можна зробити вибравши пункт Вид панелі інструментів.

  16. Увімкніть (вимкніть) панель інструментів та рядок стану вікна скориставшись командами Панели инструментов та Строка состояния меню Вид. Вмикання чи вимикання відбувається шляхом повторного виконання необхідної команди.

  17. Змініть розташування піктограм у вікні методом перетягування миші.

  18. Для зміни розмірів вікна сумістіть вказівник миші з межею вікна або ж кутом (до появи подвійних стрілок), натискуючи та утримуючи в такому стані ліву кнопку миші, можна переміщувати межі у потрібне місце. Те саме можна виконати за допомогою системного меню вікна. Для цього слід відкрити меню вибрати рядок Размер і натиснути клавішу Еnter. У вікні з’являться дві перехрещені подвійні стрілки. Використовуючи клавіші керування курсором, можна змінити положення відповідної межі вікна, після чого потрібно натиснути клавішу Еnter.

  19. Щоб здійснити переміщення вікна на робочому столі необхідно:

    • сумістити вказівник миші з полем рядка заголовка вікна;

    • натиснути ліву кнопку миші;

    • не відпускаючи кнопку, перемістити вікно у потрібне місце;

    • відпустити ліву кнопку миші.

Аналогічний результат можна отримати, використовуючи команду Переместить системного меню вікна, а також клавіші управління курсором.

  1. Відкрийте ще одну папку.

  2. Почергово зробіть активними всі відкриті вікна, клацаючи мишею на заголовку вікна.

  3. Використайте контекстне меню панелі задач (викликається правою кнопкою миші) для різного розміщення вікон на екрані:

      • Окна каскадом – упорядкування вікон активних програм каскадом, за винятком згорнутих на панель задач;

      • Окна сверху вниз – упорядкування вікон активних програм горизонтальними смугами.

      • Окна слева направо – упорядкування вікон активних програм вертикальними смугами.

      • Свернуть все окна – згортання усіх активних програм на панель задач.

  4. Розгляньте команду Создать контекстного меню робочого столу. Створіть ярлик програми. Для цього викличте діалогове вікно Создание ярлыка і кнопкою Обзор... задайте маршрут до потрібної програми. Потім введіть назву ярлика і натисніть кнопку Готово – на екрані з’явиться новий ярлик.

  5. Викличте контекстне меню створеного ярлика і виконайте команду Удалить.