Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_геофак 106-206.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
2.73 Mб
Скачать

Модуль 3. Microsoft Excel. Редактор електронних таблиць Лабораторна робота №1

Тема : Основні операції у Microsoft Excel

Мета: Набути навики по створенню та редагування таблиць у середовищі MS Excel.

План

1. Запустити та завершити роботу Excel.

2. Відкрити робочу книгу.

3. Створити і відредагувати таблицю.

4. Вставити формули в таблицю.

5. Створити заголовок таблиці.

6. Зберегти таблицю.

Методичні вказівки

Електронна таблиця (ЕТ) - це програма, призначена для обробки даних бухгалтерського, економічного чи статистичного характеру, наведених у вигляді таблиці, а також для автоматизації математичних обчислень.

1. Excel запускається точно так само, як і будь-яка інша програма Windows. Необхідно вибрати із меню ПУСКПРОГРАММЫ пункт Microsoft Excel. На екрані з`явиться вікно програми з відкритим пустим документом .

Для того, щоб завершити сеанс роботи з ЕТ Excel можна виконати команду Выход із меню Файл або клацнути по кнопці закриття вікна Excel.

2. Основний документ Excel (файл з розширенням .xls) називається робочою книгою. Кожна робоча книга може містити до 255 окремих листів робочих таблиць. Кожний лист може складатися із 16384 рядків та 256 стовпців. Перетин рядка і стовпця називається коміркою, яка позначається координатами (наприклад А1 – це комірка у верхньому лівому куті таблиці). Крім листів робочих таблиць робоча книга може містити листи діаграм, листи модулів.

Після запуску Excel відкривається нова робоча книга, яка містить три листи. Якщо в процесі роботи необхідно створити іншу робочу книгу, то потрібно виконати команду Создать із меню Файл.

Для відкриття створеної робочої книги потрібно виконати команду Открыть із меню Файл.

3. У комірки користувач вводить дані чотирьох основних типів: числа, дати, тексти, формули. За замовчуванням, будь-яким даним встановлюється общий тип. Це означає, що якщо в комірку буде введена текстова інформація, то вона обробляється як текстові дані, якщо введені числа, то як числові дані. Щоб ввести в комірку дані чи виконати з коміркою якісь дії, її потрібно вибрати (за допомогою мишки або клавіш переміщення курсору).

Поточною може бути тільки одна комірка. Поточна комірка має рамку з маркером, який розташований у правому нижньому куті.

Дані можна вводити тільки в поточну комірку безпосередньо в ній або в рядку формул, який розташований над таблицею. По закінченні вводу необхідно натиснути клавішу <Enter>.

При введенні даних можна задавати свій тип даних. Для цього необхідно вибрати команду Ячейка із меню Формат і вкладинку Число. Переходимо у вікно «Формат ячеек», в якому у стовпці Числовые форматы вибираємо потрібний тип.

Для того, щоб відредагувати дані в комірці, необхідно активізувати її і двічі клацнути на ній мишкою або натиснути на клавішу <F2>. Відображення даного залежить від формату його зображення. Вибрати можна не лише одну, але й декілька комірок.

Для вилучення даних з комірки потрібно її активізувати і натиснути клавішу <Delete>.

4. В довільну комірку робочої таблиці можна ввести як значення, так і формулу. Формули призначені для виконання дій над вмістом комірок (над даними) згідно з умовою конкретної задачі. У формулах можна використовувати знаки арифметичних операцій, адреси комірок та вбудовані функції MS Excel. Запис формули починається символом “=“ на початку, наприклад, =В3*С1. Після введення формули у комірці негайно отримують результат, а формулу можна побачити лише у рядку формул.

Формули редагують так само як і вміст комірок. Необхідно вибрати комірку, клацнути на рядку формул і виконати в ньому редагування або двічі клацнути на комірці і редагувати формулу безпосередньо в комірці.

В Excel є спеціальні вбудовані функції, які можна використовувати у формулах. Наведемо деякі з них:

  • функція СРЗНЧ() ­– обчислення середнього арифметичного декількох значень. Наприклад, =СРЗНЧ(B10:B15) – обчислює середнє значення для чисел, які зберігаються в комірках від B10 до B15.

  • функції МАКС() і МИН() визначають максимальне і мінімальне значення для вказаного діапазону або списку аргументів.

  • функція СУММ() обчислює суму числових значень, які містяться у вказаному діапазоні комірок.

Список всіх вбудованих функцій (їх більше 400) в Excel можна переглянути за допомогою майстра функцій, який допомагає вводити будь-яку функцію у формулу. Для цього необхідно виконати команду Функция із меню Вставка. Появиться діалогове вікно майстра функцій, в якому із списку Категория вибираємо потрібну категорію функції. Після цього в списку Функция вибираємо потрібну функцію, яку ми хочемо помістити у формулу і клацаємо по кнопці Далее. В залежності від типу вибраної функції з`явиться наступне діалогове вікно. Для аргументів функції вводимо потрібні значення або діапазони комірок. Клацаємо по кнопці Готово, щоб добавити функцію у формулу.

5. Для створення заголовка виділяють область для заголовка, клацаємо правою клавішею мишки, вибираємо команду Формат ячеек і вкладинку Выравнивание, ставимо прапорець на ознаці Объединение ячеек або користуються кнопкою Объединить и поместить в центре на панелі інструментів.

6. Щоб зберегти таблицю, потрібно виконати команду Сохра­нить із меню Файл, або закрити вікно Excel з підт­верд­жен­ням в діа­ло­­говому вікні збереження даних.