Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_геофак 106-206.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
2.73 Mб
Скачать

Лабораторна робота №2

План

  1. Головне меню.

  2. Запуск програм.

  3. Пошук об’єктів.

  4. Робота із довідковою інформацією.

Методичні вказівки

1. Якщо клацнути мишею по кнопці Пуск, то відкриється головне меню операційної системи, яке завжди має сім стандартних пунктів: Программы, Документы, Настройка, Поиск, Справка. Выполнить, Завершение роботы. Користувач самостійно в це меню може включити додаткові команди, які будуть відокремлені від основного списку команд лінією. Всі команди будь-якого меню, які відмічені чорною стрілкою, мають додаткові меню, що відкриваються автоматично, коли на них встановити вказівник миші. Переміщуючись по ланцюжку відкритих меню, користувач може запустити потрібний додаток.

Всі команди головного меню, які відмічені знаком , мають додаткові меню, які розгортаються (відкриваються) автоматично, коли на них установ­лено вказівник миші. Таким чином, відповідний рядок головного меню може розгортатися. Це може бути одна програма, або ціла група програм. Переміщуючись по ланцюжку відкритих меню, користувач може вибрати і запустити потрібний додаток.

Розглянемо коротко призначення команд головного меню.

Команда Программы відкриває меню з програмами або групою програм. У цьому меню обов’язково має міститися програма Проводник, Сеанс МS-DOS та група програм Стандартные. Всі інші програми встановлюються користувачем. Команда Проводник призначена для роботи з дисками, папками, файлами та іншими об'єктами. Сеанс МS-DOS вмикає режим роботи в МS-DOS. Команда Стандартные дає доступ до групи стандартних програм (текстовий редактор Word Pad, графічний редактор Paint, калькулятор, а також група сервісних службових програм – перевірки диска, дефрагментації диска тощо). Для запуску додатка необхідно знайти його у відповідному меню і клацнути по ньому вказівником миші.

Команда Документы виводить на екран список останніх 15 документів, з якими останнього часу працював користувач. Якщо клацнути мишею по потрібному документу, відбувається автоматичний запуск додатку, з яким він створювався, і його автоматичне завантаження у цей додаток. Це значно спрощує процес роботи з документами, скорочує час запуску додатку та пошуку відповідного документа.

Пункт головного меню Настройка дозволяє проводити налаштування операційної системи, змінювати склад оперативних та програмних засобів, зміню­вати режими їх роботи (рядок Панель управлення), керувати роботою прин­терів (рядок Принтер), а також проводити налаштування панелі завдань.

Команда Поиск призначена для пошуку файлів і папок. При виконанні команди відкривається діалогове вікно, за допомогою якого і організується пошук файлів і папок.

Команда Справка дозволяє отримати широку довідкову інформацію з усіх питань роботи з WINDOWS.

Команда Выполнить дозволяє запустити будь-яку програму, яка не вста­новлена у системі меню. Для цього необхідно знати точне ім’я файла, який запускає дану програму. Це ім’я вводиться користувачем у спеціальному діалоговому вікні, з якого і запускається програма. Якщо точне місцезнаходження файла, який запускається, невідомо, то можна скористатися кнопкою Обзор. За натискування кнопки відкривається діалогове вікно за допомогою якого можна переглянути вміст дисків, папок і знайти потрібний файл.

Для завершення роботи у Windows слід скористатися останньою командою головного меню. При виборі команди Завершение работы відкривається діалогове вікно. У цьому вікні користувачу пропонується на вибір кілька альтернатив. Можна відмовитися від виконання команди, для чого необхідно натисну клавішу <Еsc> або клацнути мишею по кнопці Нет чи по кнопці Отмена. Для повного вимкнення комп’ютера потрібно вибрати у вікні Выключить компьютер і клацнути мишею по кнопці Да, а далі вимкнути комп’ютер з мережі. За допомогою цього самого діалогового вікна можна перезавантажити комп’ютер.

Потрібно відмітити, що правильне вимкнення (перезавантаження) комп’ютера з використанням команди Завершение работы забезпечує збереження поточної конфігурації комп’ютера і виключає випадкову втрату важливої інформації, що не гарантується під час використання інших способів вимкнення (перезаванта­ження) комп’ютера.

2. Запуск програм можна здійснити одним із способів:

  • за допомогою пункту Программы головного меню;

  • за допомогою пункту Выполнить головного меню (в діалоговому вікні вказують повний шлях та ім’я потрібної програми);

  • обравши ім’я потрібного документа в пункті Документы та вибравши в контекстному меню файла пункт меню Открыть.

3. Пошук об’єктів у операційній системі Windows здійснюється командою Найти головного меню. При використанні цієї команди відкривається вікно, в якому необхідно вказати ім’я об’єкта (папки чи файла) для пошуку (або використати маски файлів) та шлях пошуку. При натисненні кнопки Найти розпочнеться процес пошуку. Результати пошуку будуть відображені в нижній частині цього вікна. Крім файлів та папок можна здійснювати пошук інформації в мережі Інтернет (якщо комп’ютер підключений до локальної мережі), інформації про електронну пошту, власника електронної поштової скриньки.

4. Головне джерелом отримання довідкової інформації є це команда Справка головного меню. Після виконання команди з’являється діалогове вікно, котре містить три вкладки: Содержание, Предметный указатель та Поиск. Якщо вибрати вкладку Содержание, то в основному полі вікна буде відображатися список усіх розділів довідкової системи. У нижній частині вікна розташовані три кнопки. Перша з них може мати одну з трьох назв: Открыть, Закрыть або Вывести, залежно від того, який тип об’єкта вибрано зі списку. Якщо розділ відмічено значком «?», то цю кнопку називають Вывести. Її натискання забезпечує запуск інтерактивного підручника чи виведення іншого інфор­маційного вікна, у якому є додаткові кнопки виклику відповідної інформації. За допомогою цієї самої кнопки (назва – Открыть) відкриваються розділи, які відмічені значком закритої книги, а також закриваються вибрані відкриті розділи (назва кнопки – Закрыть).

Виведення вмісту вибраного розділу або підрозділу можливе тільки за вибору вкладинки Содержание. З цією метою використовують кнопку Печать.

Для відкривання, закривання, виведення відповідних розділів (підрозділів) можна використовувати також подвійні клацання вказівкою миші на відповідних піктограмах.

Остаточну довідкову інформацію можна отримати тільки після виведення вмісту підрозділів, які відмічені значком «?», у спеціальних вікнах, які містять додаткові керуючі кнопки. Саме натискання цих кнопок і забезпечує виведення довідкової інформації. У багатьох підрозділах використовують анімаційні сюжети.

За вибору вкладки Предметный указатель у діалоговому вікні з’являються два діалогових елементи: рядок введення перших букв потрібного слова і список термінів або фраз. Ці елементи тісно пов’язані один з одним. Якщо у рядку введення набрати слово, то у списку автоматично вибирається рядок, який містить це слово або відповідні букви. І навпаки, якщо у списку вибрати фразу, то вона автоматично з’явиться у рядку введення.

Меню Параметры цього вікна надає користувачу деякі цікаві можливості. Воно дозволяє змінювати шрифти тексту у вікні, розміри самого вікна, вивести інформацію на друк, копіювати вміст вікна у буфер обміну, а також ввести у це вікно свої зауваження (свій текст). Для реалізації останньої можливості необхідно клацнути мишею по рядку Заметки. Після появи вікна Заметки слід ввести свій текст у вікно, використовуючи клавіатуру, потім необхідно клац­нути по кнопці Сохранить. Діалогове вікно Заметки зникає, а в інформацій­ному вікні у лівому верхньому куті поряд із заголовком з'являється значок скріпки. Під цим значком ховається текст позначки користувача з даного конкретного питання. Для перегляду цього тексту досить клацнути вказівкою миші по цій піктограмі.

Режим пошуку інформації за словом вмикається вибором вкладинки Поиск. У цьому режимі у вікні відображаються три елементи типу Список. Для введення інформації використовують тільки перший елемент. У перший рядок вікна необхідно ввести слово, яке шукаємо. У другому вікні автоматично відображаються слова, близькі до того, яке шукаємо. Вибираючи в цьому списку визначене слово, у третьому вікні автоматично з’являється список розділів, у яких міститься дане слово. Після вибору розділу, який вас цікавить, потрібно клацнути по кнопці Вывести. Це приведе до появи вмісту цього розділу на екрані монітора.

Підсумовуючи, слід відмітити, що довідкову систему можна викликати у будь-якому вікні, де є меню, яке помічене знаком «?» або із наявною командою Справка.