Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_геофак 106-206.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
2.73 Mб
Скачать

1.2.Створення макросів

Макрос – це такий же об`єкт ACCESS, як і таблиця, запит чи форма. Він використовується для автоматизації часто вживаних дій у базі даних. Макрос може виконувати одну дію або кілька. Довільна команда макросу називається макрокомандою. Їх більше 50. Макроси створюються у вікні макросів. Макроси можна використовувати для виконання таких дій:

  • зв`язування або сумісний запуск запитів і звітів;

  • одночасне відкриття декількох форм і/ чи звітів;

  • контроль введення даних при заповненні форми;

  • переміщення даних між таблицями;

  • виконання дій при натисненні кнопки макрокоманди.

Як і при роботі з іншими об`єктами Access, для створення макросів використовується спеціальне вікно конструктора. Щоб його відкрити, потрібно виконати такі дії.

  1. У вікні бланка бази даних перейти на вкладку Макросы.

  2. Натиснути кнопку Создать. Відкриється вікно конструктора макросів, у верхній частині якого послідовно вказуються макрокоманди, а в нижній частині – аргументи макрокоманди (рис.40).

Рис 40. Вікно конструктора макросів

3. Послідовно вводять макрокоманди. Причому введення можливе із клавіатури чи вибором зі списку, що розкривається у стовпчику Макрокоманда. У цьому списку макрокоманди вказуються за алфавітом. Імена макрокоманди вказуються російською мовою. Частина з них потребує задання аргументів. Макрокоманди можна вказувати, перетягуючи потрібні об`єкти з вікна бланка бази даних у відповідні комірки макрокоманд. Цей метод зручний, якщо потрібно вказати макрокоманду відкриття конкретної форми, запиту чи звіту.

4. В одному макросі можна вказати довільну кількість макрокоманд. Можна також створювати групу макросів, задаючи кожному ім`я (рис.41).

Рис. 41. Вікно конструктора макросів із групою макросів.

5. Для збереження макросів закривають вікно конструктора і вказують ім`я макросу. Якщо створювали групу макросів, то вказане ім`я буде іменем групи макросів і звернення до макросу групи відбуватиметься так: Ім`я групи макросу.ім`я макросу.

Як і інші об`єкти бази даних, макроси можна редагувати, перейменовувати, копіювати, знищувати.

1.3. Використання макросів

Виконати макрос можна:

  • з вікна макросів;

  • з вікна бланка бази даних;

  • з інших вікон бази даних;

  • з інших макросів;

  • при виникненні події у вікні (натиснення кнопки у формі, подвійне натиснення кнопки у формі, відкриття форми, звіту, запиту).

Для виконання макросу з вікна макросів достатньо натиснути кнопку Запуск . Для виконання макросу у іншому вікні чи у вікні бланка бази даних, виконують команду Сервис→Выполнить макрос→Макрос і вказати ім`я макросу.

Для виконання макросу в іншому макросі, вказують макрокоманду ЗапускМакроса, а в його аргументах вказують ім`я макросу.

Для активізації макросу при виникненні певної події, ім`я його вказують у відповідній властивості об`єкта, для якого можлива певна подія. Наприклад, для елемента керування Кнопка форми можлива полія Натиснення кнопки. Однойменна властивість є у вікні властивостей. Якщо вказати ім`я макросу, то він буде виконуватися при натисненні кнопки. Макроси можна також виконувати при виникненні події над формою чи іншим вікном бази даних.