Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сам.работи 3 курс (Планування).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
847.87 Кб
Скачать

1. Завдання для самостійної роботи:

  1. Розглянути питання:

  2. Оперативне планування його види, задачі

  3. Диспетчеризація виробництва

2. Методичні вказівки

Оперативне керування виробництвом включає функції календарного планування і диспетчеризації виробництва, рознарядки робіт і контролю їхнього виконання.

Виникаючі відхилення від календарних планів-графіків вимагають коректування й оперативного регулювання ходу виробництва. Ці задачі вирішує диспетчеризація виробництва, що є частиною оперативного виробничого планування і служить для централізованого контролю й оперативного керівництва виробництвом запланованого випуску продукції.

Диспетчеризація виробництва повинна:

Носити попереджувальний характер, завчасно виявляти і вчасно усувати намічені неприпустимі відхилення в ході виробництва;

Спиратися на реальні програми випуску продукції і календарних планів;

Базуватися на своєчасній і точній інформації про фактичний хід виробництва.

Диспетчерську службу варто оснащувати всіма необхідними технічними засобами, що забезпечують оперативність і дієвість диспетчеризації ,а диспетчерське керівництво - наділяти правами, що дозволяють оперативно розпоряджатися виробничими ресурсами і діями різних служб підприємства.

Конкретний зміст роботи диспетчерської служби визначається масштабом ,характером і типом виробництва.

У масовому виробництві диспетчерський контроль охоплює встановлені ритми роботи ліній і стан заділів на всіх стадіях виробничого процесу. Контроль може вестися з використанням тижнево-добових ,змінних і навіть годинних графіків.

У серійному виробництві диспетчерський контроль охоплює підтримка встановлених термінів запуску і випуску партій (серій) заготівель і деталей на всіх ділянках виробництва, запуску і випуску серій готових виробів, ступеня комплектної забезпеченості складальних робіт.

Для забезпечення комплектного випуску виробів у серійному виробництві потрібна чітка організація переналагоджень устаткування, і тому контроль за дотриманням термінів переналагоджень є складовою частиною задач диспетчеризації серійного виробництва.

В одиничному виробництві диспетчерський контроль полягає в забезпеченні термінів виконання найважливіших робіт з окремих замовлень, своєчасній і комплексній підготовці до виконання поточних завдань.

В усіх випадках обов'язковими об'єктами диспетчерського контролю є випуск токарної продукції і забезпечення виробництва ресурсами.

Диспетчеризація спрямована на контроль і регулювання ходу виробництва насамперед у плині зміни і доби, але в її задачу входить і забезпечення нормального ходу виробництва за графіком на найближчі періоди - тиждень, декаду і місяць.

2. Теми рефератів:

  1. Особливості оперативно-календарного планування на різних типах виробництва.

  2. Міжцехове та внутрішньо цехове планування, зміст та основи завдання.

3. Скласти:

  • схему послідовності розробки замовлення в одиничному виробництві;

  • схему порівняльної характеристики системи оперативного планування.

4. Результати самостійної роботи оформити:

  • конспект

  • реферат

  • схеми

  • таблиці