Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект лекцій.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
701.95 Кб
Скачать

Тема 4. Економічна і соціальна ефективність природоохоронної діяльності

Екологічний ризик вірогідність настання події, що має несприятливі наслідки для природного середовища і викликаного негативною дією господарської та іншої діяльності, надзвичайними ситуаціями природного і техногенного характеру.

Екологічний ризик в цьому випадку виступає як міра екологічної небезпеки. Таке розуміння повністю узгоджується з трактуванням Ю. А. Ізраеля, що розробив концепцію граничного навантаження на навколишнє середовище і приділив багато уваги підходам вірогідності до оцінки ризику.

Прийнятний екологічний ризик – це ризик, рівень якого виправданий з точки зору як екологічних, так і економічних, соціальних та інших проблем в конкретному суспільстві та в конкретний час.

Гранично допустимий екологічний ризик – максимальний рівень прийнятного екологічного ризику. Він визначається за всією сукупністю несприятливих екологічних ефектів і не повинен перевищуватися незалежно від інтересів економічних або соціальних систем.

Нехтуючий екологічний ризик –мінімальний рівень прийнятого екологічного ризику. Знаходиться на рівні флуктуацій рівня фонового ризику або визначається як 1% від гранично допустимого екологічного ризику.

Індивідуальний екологічний ризик – це ризик, який звичайно ототожнюється з вірогідністю того, що людина в ході своєї життєдіяльності випробує несприятливу екологічну дію. Індивідуальний екологічний ризик характеризує екологічну небезпеку в певній точці простору, де знаходиться індивідуум, тобто характеризує розподіл ризику в просторі.

Фоновий ризик – це ризик, обумовлений наявністю ефектів природи і соціального середовища людини.

Управління екологічним ризиком процедура аналізу ризику, в результаті якої на основі обліку оцінки екологічного ризику ухвалюється рішення про прийнятність величини та мінімізації ціни екологічного ризику.

Існує 4 методи управління ризиком: 1) скасування; 2) запобігання втрат і контроль; 3) страхування; 4) поглинання. Скасування виключає будь-яку діяльність в зоні ризику. Метод абсолютно надійний, але його повсюдне застосування означає повне згортання діяльності. Запобігання втрат означає проведення превентивних заходів, що виключають або зменшують ризик виникнення небажаною процесу. Страхування є розподілом можливих втрат серед великої групи фізичних і юридичних осіб, що піддаються однотипному ризику. Поглинання припускає визнання ризику без розподілу його за допомогою страхування. Управлінське рішення про поглинання може бути ухваленим із двох причин: 1) у випадках, коли не можуть бути використані інші методи управління ризиком; 2) при застосуванні самострахування.

Збиток, що виникає внаслідок впливу забрудненого навколишнього середовища на стан здоров’я людини, можна виразити у виді суми:

  • Витрати на виплати по соціальному страхуванню за непрацездатність, викликану захворюванням працівника у зв'язку з підвищенням рівня забруднення.

  • Втрати в матеріальному виробництві від недовипущеної продукції.

  • Витрати на відновлення і зміцнення працюючих після хвороби.

  • Втрати від зниження продуктивності праці в період після хвороби.

  • Витрати на розвиток медичного обслуговування в обсягах.

Збиток у сфері матеріального виробництва, обумовлений ростом забруднення навколишнього середовища включає:

  • Втрати від прискореного вибуття основних виробничих фондів (корозія).

  • Втрати від скорочення міжремонтних циклів.

  • Втрати від збільшення браку і скорочення виходу готової продукції.

  • Втрати корисних речовин, що видаляються разом з виробничими викидами.

  • Втрати від збільшення витрат на природоохоронні заходи й очисне обладнання.

  • Втрати від зниження врожайності с/г культур.

  • Втрати від можливої загибелі лісів.

  • Втрати від вибуття територій, придатних для с/г використання.

Збиток у природно-екологічній сфері:

  • Втрати від зниження стійкості екосистеми.

  • Втрати від зниження природної й антропогенно-обумовленої біологічної продуктивності природних комплексів.

  • Втрати від деградації біомаси водойм і морів.

  • Втрати від порушення гідрологічних режимів водойм і водостоків.

Ефект прироохоронних заходів повинний містити в собі зниження негативного впливу на середовище і поліпшення його стану (екологічний ефект), підвищення рівня життя населення (соціально-економічний ефект), ефективність суспільного виробництва, збільшення національного багатства країни, підвищення ефективності використання матеріальних і фінансових ресурсів (економічний ефект).

Економічне обґрунтування природоохоронних заходів провадиться шляхом порівняння економічних результатів цих заходів з витратами, необхідними для їх здійснення з допомогою системи показників загальної і порівняльної ефективності природоохоронних витрат і чистого економічного ефекту природоохоронних заходів.

Загальна ефективність природоохоронних заходів проявляється:

у сфері матеріального виробництва – приростом обсягу прибутку або зменшення собівартості продукції;

у невиробничій сфері – економією витрат на виконання робіт і надання послуг;

у сфері особистого споживання – скорочення витрат – особистих коштів населення, спричинених забрудненням. навколишнього середовища.

Загальна (абсолютна) ефективність природоохоронних витрат визначається як відношення повного річного економічного ефекту від природоохоронних заходів до витрат на їх здійснення. Цей показник використовується при обґрунтуванні першочерговості напрямів капітальних вкладень природоохоронного призначення в територіальному або галузевому масштабі

де Ер – повний річний економічний ефект;

С – річні експлуатаційні витрати середовища захисного призначення, що викликали цей ефект;

К. – капітальні вкладення в будівництво об'єктів середовищезахисного призначення;

Ен – нормативний коефіцієнт економічної ефективності капітальних вкладень середовищезахисного призначення <0,15).

Загальна (абсолютна) ефективність природоохоронних витрат визначається з метою:

а) встановлення народногосподарських результатів витрат на охорону навколишнього середовища;

б) виявлення динаміки ефективності всіх витрат і темпів їх зростання;

в) оцінки ступеня освоєння капітальних вкладень;

г) оцінки галузевих і територіальних пропорцій при розподілі капітальних вкладень;

д) порівняння фактичної і планової ефективності витрат;

е) прийняття рішень про черговість проведення природоохоронних заходів.

Чистий економічний ефект природоохоронних заходів складається з таких величин:

попередження економічних збитків від забруднення навколишнього середовища, тобто попередження витрат у матеріальному виробництві, в невиробничій сфері і у населення в результаті зниження забруднення навколишнього середовища;

приросту економічної грошової оцінки природних ресурсів, що зберігаються або поліпшуються внаслідок природоохоронних заходів;

приросту продукції, що реалізується в результаті більш повної утилізації відходів сировинних, паливно-енергетичних та інших матеріальних ресурсів у результаті природоохоронних заходів.

Чистий економічний ефект визначається як різниця між економічним результатом (з розрахунку на рік) природоохоронного заходу і витратами на його здійснення. Цей показник використовується для обґрунтування проектних рішень природоохоронних комплексів або об'єктів, коли порівнювані варіанти неоднакові за своїми соціальними та економічними результатами, а засоби (капіталовкладення) обмежені. В цьому випадку вибирають той варіант, який забезпечує максимальний чистий економічний ефект.

де Р – економічний результат середовищезахисних заходів.

Порівняльна економічна ефективність природоохоронних витрат визначається мінімальними приведеними витратами, скоректованими за фактором часу. Цей показник використовується при доборі найекономічнішого варіанта за умови досягнення однакових екологічних, соціальних та економічних результатів в усіх варіантах, у межах території, на яку розповсюджується вплив природоохоронного заходу

Важливим госпрозрахунковим показником роботи підприємства є рентабельність виробництва. Рентабельність не завжди враховує якість навколишнього середовища, яка може помітно змінюватись під впливом виробничої діяльності підприємств інших галузей народного господарства (наприклад, природоохоронних заходів). Вища якість навколишнього середовища (стан повітря, води, грунту тощо) може сприяти тому, що сільськогосподарське підприємство без особливих зусиль за рахунок менших витрат одержуватиме більший прибуток. У випадку ж низької якості середовища може знизитись рентабельність. Як наслідок трудові колективи будуть поставлені в неоднакові умови. Тому виникає необхідність корегувати рентабельність з урахуванням якості середовища. Водночас необхідність інтенсивної експлуатації основних фондів, природних ресурсів вимагає, щоб показник рентабельності комплексно відображав їх використання, враховував збитки, яких завдає підприємство, не здійснюючи природоохоронної діяльності. Тому було б правильніше розрахувати комплексний показник рентабельності (Рк) за формулою:

де 36 – збитки, що завдаються виробничою діяльністю підприємства;

α– додатковий доход від вищої якості природного середовища;

β– збитки колективу від зниження якості середовища;

ОПР – оцінка природних факторів (земельних, водних та інших ресурсів, якими наділене підприємство для виробництва).

Крім цих основних можна виділити ще кілька додаткових показників, що характеризують раціональність використання тих чи інших природних ресурсів і відображають. лише проміжні, а не кінцеві результати природоохоронної діяльності, тому не можуть бути застосовані як госпрозрахункові. Мова йде про показники раціонального землекористування – землевіддачу (Зв) і землемісткість (Зм):

.

.

де Рв – результат виробництва;

S – площа ділянки, що використовується.

Доповнювальною характеристикою до цих двох показників є структура використовуваної площі, яка виражається процентним співвідношенням окремих видів угідь. Важливим показником господарської діяльності сільськогосподарських підприємств сьогодні повинна стати урожайність. одержана з використанням ґрунтозахисних систем землеробства, прогресивних систем зрошення, біологічних засобів захисту рослин.