Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦИИ 2012.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
2.82 Mб
Скачать

Податкова накладна

Дата виписки податкової накладної

1

1

0

5

2

0

1

2

Порядковий номер

1

1

1

/

Продавець

(номер філії)

Покупець

Особа (платник податку) - продавець

ПАТ «Захід»

Особа (платник податку) - покупець

ТОВ «Алькор»

(нйменування; прізвище, ім'я, по батькові - для фізичної особи-підприємця)

(найменування; прізвище, ім'я, по батькові - для фізичної особи-підприємця)

6

6

6

6

6

6

6

6

6

6

6

6

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

(індивідуальний податковий номер продавця)

(індивідуальний податковий номер покупця)

Місцезнаходження

(податкова адреса) продавця

65000, м.Одеса,

Вул..Пателеймонівська, буд.22

Місцезнаходження (податкова адреса) покупця

65000, м.Одеса, вул.Пушкінська, буд.28

Номер телефону

0

4

8

7

3

5

7

8

9

Номер телефону

0

4

8

7

3

5

9

9

9

Номер свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість (продавця)

Номер свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість (покупця)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

9

8

7

6

5

4

3

2

1

Вид цивільно-правового

договору

Договір постачання

від

2

5

0

4

2

0

1

2

1

0

2

Форма проведених розрахунків

(вид договору) _______________________оплата з поточного рахунку_________________ (бартер, готівка, оплата з поточного рахунку, чек тощо)

Роз- діл

Дата відван- таження (вико- нання, постачання (оплати*) товарів/послуг

Номенклатура постачання товарів/послуг

продавця

Код товару згідно УКТ ЗЕД

Оди- ниця виміру товару

Кіль- кість (об'єм, обсяг)

Ціна поста-чання одиниці товару / послуги без ураху- вання ПДВ

Обсяги постачання (база оподаткування) без урахування ПДВ, що підлягають оподаткуванню за ставками

Загальна сума коштів, що підлягає сплаті

Основна ставка

постачання на митній території України

експорт

звіль- нення від ПДВ**

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

I

11052012

Словник українсько-анлійської мови

Шт..

1000

25,00

25000,00

25000,00

Усього по розділу I

Х

Х

Х

II

Зворотна (заставна) тара

Х

Х

Х

Х

Х

Х

Х

ІІІ

Податок на додану вартість

Х

Х

Х

Без ПДВ

IV

Загальна сума з ПДВ

Х

Х

Х

25000,00

25000,00

Суми ПДВ, нараховані (сплачені) в зв'язку з постачанням товарів/послуг, зазначених у цій накладній, визначені правильно, відповідають сумі податкових зобов'язань продавця і включені до реєстру виданих та отриманих податкових накладних.

М П

_____________________Козлодуб І.І.__________________ (підпис і прізвище особи, яка склала податкову накладну)

____________ * Дата оплати ставиться у разі попередньої оплати постачання, на яку виписується податкова накладна, для операцій з постачання товарів/послуг відповідно до пункту 187.10 статті 187 розділу V Податкового кодексу України.

**

Підпунк 197.1.25. ст..197 р.У Податкового кодексу України

(відповідні пункти (підпункти), статті, підрозділи, розділи Податкового кодексу України, якими передбачено звільнення від оподаткування)

Податкова накладна виписується на кожне повне або часткове постачання товарів/послуг, а також на суму коштів, що надійшли на поточний рахунок як попередня оплата (аванс).

 У разі коли частка товару/послуги не містить відокремленої вартості, перелік (номенклатура) частково поставлених товарів зазначається в додатку до податкової накладної (додаток 1) і в повній вартості враховується у податковій накладній та загальних податкових зобов'язаннях (додаток 1 виписується у двох примірниках, з яких оригінал видається покупцю товарів/послуг, а копія залишається у продавця товарів/послуг).

У разі здійснення постачання товарів/послуг, постачання яких має безперервний або ритмічний характер при постійних зв'язках із покупцем, покупцю може бути виписана зведена податкова накладна, виходячи із визначеної у договорі періодичності оплати поставлених товарів/послуг (1 раз на п'ять днів; 1 раз на десять днів тощо), але не рідше одного разу на місяць і не пізніше останнього дня місяця. При цьому до зведеної податкової накладної обов'язково додається реєстр товаротранспортних накладних чи інших відповідних супроводжувальних документів, згідно з якими здійснено постачання товарів/послуг.

Всі складені примірники податкової накладної підписуються особою, уповноваженою платником податку здійснювати постачання товарів/послуг, та скріплюються печаткою такого платника податку - продавця. Податкова накладна не підписується покупцем товарів/послуг і не скріплюється його печаткою.

У разі якщо база оподаткування визначається виходячи із звичайних цін і перевищує суму постачання товарів/послуг, визначену виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, тобто звичайна ціна перевищує фактичну, продавець виписує дві податкові накладні:

  • одну - на суму виходячи з фактичної ціни постачання,

  • другу - на суму перевищення звичайної ціни над фактичною.

У податковій накладній, яка виписана на суму перевищення звичайної ціни над фактичною, робиться позначка відповідно до пункту 8 цього Порядку (01 – Виписана на суму перевищення звичайної ціни над фактичною). Така податкова накладна покупцю не надається; усі примірники таких податкових накладних зберігаються у продавця.

Такий порядок виписки податкових накладних застосовується і в разі, якщо база оподаткування визначається виходячи із звичайних цін, збільшених на суму процентів, нарахованих або таких, що мають бути нараховані на суму номіналу процентного векселя. При цьому до податкової накладної, виписаної на суму перевищення звичайної ціни над фактичною, включається і сума вказаних процентів.

Деякі особливості заповнення підсумкових податкових накладних

З 1 січня 2012 року податкова накладна, виписана при здійсненні операцій з постачання підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України, підлягає включенню до Єдиного реєстру податкових накладних незалежно від розміру ПДВ. При оформленні податкової накладної на постачання підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України, обов’язково слід зазначати код товару згідно з УКТЗЕД, але в деяких випадках він не зазначається.

Так, згідно з пп. 8.4 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Мінфіну України від 01.11.2011 р. №1379 (далі — Порядок), податкова накладна виписується за щоденними підсумками операцій (якщо вона не була виписана на ці операції) у разі:

— здійснення постачання товарів/послуг за готівку кінцевому споживачеві (який не є платником податку);

— виписування транспортних квитків, готельних рахунків або рахунків, які виставляються платнику податку за послуги зв’язку, інші послуги, вартість яких визначається за показниками приладів обліку, що містять загальну суму платежу, суму податку та податковий номер продавця, за винятком тих, форма яких встановлена міжнародними стандартами;

— надання платнику податку касових чеків, які містять суму поставлених товарів/послуг, загальну суму нарахованого податку (з визначенням фіскального та податкового номерів постачальника).

Відповідно до п. 8 Порядку всі примірники податкових накладних, виписаних за щоденними підсумками операцій, залишаються в особи, що їх виписала. У верхній лівій частині оригіналу такої податкової накладної робиться відповідна помітка «Х» та зазначається тип причини «11».

У рядках «Індивідуальний податковий номер покупця» та «Номер свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість (покупця)» за приписами п.8.1 Порядку №1379 проставляють нуль.

Щоб заповнити інші поля підсумкової податкової накладної рекомендується: у полі «Особа (платник податку)-покупець» писати фразу «Неплатник податку». У полях, де фігурують місцезнаходження (податкова адреса) (покупця),номер телефону, проставляти потрібно нуль. Оформляючи рядок «Вид ці вільно-правового договору» такої податкової накладної, у полі «вид договору» платник робити повинен запис «договір куплі-продажу» або «договір на виконання робіт» тощо, у полі «від» - дату виконання усної домовленості, а у полі «№»- прочерк.

При цьому в такій податковій накладній: — в графі 3 «Номенклатура постачання товарів/послуг продавця» — здійснюється запис «Товари в асортименті»; у графі 4 «Одиниця виміру товару» — зазначається в грн; у графі 5 — «Кількість (об’єм, обсяг)» проставляється «1».

Таким чином, оскільки у податковій накладній, яка виписується за щоденними підсумками операцій, не зазначається повний асортимент товарів, то при продажу, у тому числі підакцизних та імпортованих товарів, у графі 3 «Номенклатура постачання товарів/послуг продавця» робиться запис «Товари в асортименті», а коди товарів згідно УКТЗЕД не зазначаються.

У податковій накладній, яка виписується за щоденними підсумками операцій у разі здійснення поставки товарів (послуг) за готівку кінцевому споживачеві (який не є платником податку), суми розрахунків за касовими чеками, надрукованими протягом дня, та суми ПДВ за такими розрахунками зазначаються загальною сумою, що відповідає фактичній сумі виторгу та сумі ПДВ, яка відображена у Z-звіті.

Наприклад. ПАТ «Авангард» (платник ПДВ) 11 травня 2012р. реалізувало за готівку покупцям (не платникам ПДВ) товари в асотинменту магазину загальною вартістю 84 тис.грн. (у т.ч. ПДВ -14 тис.грн.) У кінці дня бухгалтер підприємства оформив підсумкову податкову накладну ( зразок №2).

Зразок 2

Оригінал

Видається покупцю

ЗАТВЕРДЖЕНО Наказ Державної податкової адміністрації України 01.01.2011р № 1379

Включено до ЄРПН

Залишається у продавця

(тип причини)

Х

1

1

Копія (залишається у продавця)

(Потрібне виділити поміткою "Х")