Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Освітня політика (питання до екзамену).doc
Скачиваний:
105
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
379.9 Кб
Скачать

Тема: Розвиток державної політики в галузі освіти за період державної незалежності України (2 год.)

План.

І. Теоретична частина.

Поняттєво-категорійний апарат теми.

  1. Аналітичний огляд основних віх розвитку освітньої політики в Україні в контексті глобалізації та євроінтеграції.

  2. Тип освітньої системи в Україні. Особливості пострадянської освітньої політики.

  3. Етапи формування державної освітньої політики в галузі освіти за період незалежності, їх характеристика.

  4. Аналіз досягнень в процесі модернізації освіти в Україні. Освітні зміни, реформи, інновації у галузі освіти, їх сутність та характеристика.

  5. Основні втрати реформування української освіти, їх причини. Урахування позитивного зарубіжного досвіду в розробленні перспективних напрямів розвитку освітньої політики в Україні.

Іі. Практичне завдання.

  1. Ознайомитися з Постановою КМ України «Про затвердження Національної рамки кваліфікацій» (від 23.11.2011 р., № 1341). Проаналізувати документ з позицій реалізації механізмів реформування освіти в Україні.

  2. Проаналізувати освітні реформи інших країн в порівняльному аспекті з освітніми реформами України.

Рекомендована література: [3; 12; 13; 15; 19; 20; 24; 25; 29; 32; 34; 40]

Інформаційні ресурси [4; 5; 15; 17; 20; 21]

Лекція 4 (2 год.)

Тема 2.2. Стратегії державної освітньої політики в країнах світу, зокрема в країнах Європейського Союзу, та можливості їх застосування в Україні

Основні поняття теми: глобалізація, євроінтеграція, інтернаціоналізація, європеїзація, якість освіти, моніторинг якості освіти, реформа, інновація, імплементація, Міжнародна стандартна класифікація освіти, освітня програма, кваліфікація.

Загальні правила забезпечення процесу планування освітньої політики у вітчизняній і міжнародній практиці. Характеристика практичної рамки для планування освітньої політики в системі Міжнародного інституту з освітнього планування ЮНЕСКО.

Особливості освітніх реформ в країнах Європейського Союзу (ЄС), їх характеристика (реформи доступу до освіти(збільшення капіталовкладень в освіту; подовження терміну обов'язкової освіти; деелітаризація освіти; надання дітям з непривілейованих сімей можливості для здобуття середньої та вищої освіти);реформи поліпшення якості освіти(оптимізація освітнього менеджменту (децентралізація, автономізація); подовження терміну навчання в середній школі; запровадження освітніх стандартів; створення національних систем моніторингу якості освіти; підвищення якості роботи вчителів);реформи щодопосилення ідей ефективності та справедливості в освіті(подовження тривалості обов'язкової та середньої освіти за рахунок інтеграції ланки дошкільної освіти та/або збільшення терміну навчання в середній школі; обмеження ранньої профілізації за рахунок перенесення її початку в основному на рівень старшої середньої школи; запровадження інтегрованої системи підзвітності, що складається із зовнішніх випускних іспитів та внутрішнього (само)оцінювання за певними нормативами; підвищення якісного рівня педагогічної освіти, статусу педагогів).

Моделі освіти в країнах ЄС (екстраполяційна, демографічна, орієнтована на ринок праці, економічно ефективна, суспільно орієнтована), їх характеристика. Можливості застосування стратегій державної освітньої політики в країнах ЄС в Україні.

Міжнародна стандартна класифікація освіти (2011): концептуальні підходи до її реалізації у вітчизняній освіті.

Семінар 4.