Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Освітня політика (питання до екзамену).doc
Скачиваний:
105
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
379.9 Кб
Скачать

Лекція 7 (2 год.)

Тема 2.5. Освітня політика у підготовці педагогічних і науково-педагогічних кадрів

Основні поняття теми:кадрове забезпечення національної освіти, педагогічні працівники, науково-педагогічні працівники, система «вища освіта-ринок праці».

Характеристика освітньої політики з питань кадрового забезпечення національної освіти: нормативна база, кількісний і якісний аналіз підготовки, добору педагогічних і науково-педагогічних кадрів у контексті сучасних запитів до працівників освітньої сфери. Особливості ринку праці для педагогічних фахівців у сучасному суспільстві.

Дошкільна освіта, загальна середня освіта. Позашкільна освіта, спеціальна освіта, професійно-технічна освіта, вища освіта, освіта дорослих: аналіз ситуації щодо ефективності кадрової політики держави.

Пріоритетні напрями оптимізації добору, підготовки та створення умов для ефективної діяльності педагогічних і науково-педагогічних працівників. Механізми забезпечення взаємодії у системі «вища освіта – ринок праці».

Співпраця України і зарубіжних країн у розв'язанні проблем кадрового забезпечення системи освіти. Актуальні завдання формування нового вчителя для об'єднаної Європи ХХІ ст. Роль Педагогічної конституції Європи (автори-розробники В. Андрущенко (Україна), М. Гунцінґер (Німеччина) та А. Гайжутіс (Литва)) у створенні конституційної платформи підготовки нового вчителя для об’єднаної Європи ХХІ століття.

Семінар 7.

Тема: Освітня політика у підготовці педагогічних і науково-педагогічних кадрів (2 год.)

План.

І. Теоретична частина.

Поняттєво-категорійний апарат теми.

  1. Характеристика освітньої політики з питань кадрового забезпечення національної освіти: нормативна база.

  2. Кількісний і якісний аналіз підготовки, добору педагогічних і науково-педагогічних кадрів у контексті сучасних запитів до працівників освітньої сфери.

  3. Особливості ринку праці для педагогічних фахівців у сучасному суспільстві: аналіз ситуації.

  4. Пріоритетні напрями оптимізації добору, підготовки та створення умов для ефективної діяльності педагогічних і науково-педагогічних працівників.

ІІ. Практичне завданняОзнайомитись із текстом Педагогічної конституції Європи та Галузевої Концепції розвитку неперервної педагогічної освіти та визначення основних пріоритетів підготовки педагогічних кадрів в Україні.

Рекомендована література: [2; 3; 5; 12; 18; 23; 27]

Інформаційні ресурси [4; 11; 12; 14; 15; 16; 17; 20; 21]

Модульний контроль знань 2

Підсумковий контроль знань

Виробничі функції, типові завдання професійної діяльності та компетенції, на розвиток яких спрямовано вивчення змістових модулів (ЗМ) 1, 2 навчальної дисципліни «Освітня політика».

Відповідно до посад, що можуть займати випускники вищого навчального закладу, визначається їх спроможність виконувати виробничі функції та типові для даної функції завдання професійної діяльності. Кожному типовому завданню має відповідати компетенція, яка формується системою умінь щодо вирішення цього завдання професійної діяльності.

Під час вивчення змістових модулів 1, 2 навчальної дисципліни «Освітня політика» забезпечується набуття магістрантами системи знань та відповідних спеціалізовано-професійних компетенцій (СПК), які дають змогу вирішувати типові завдання освітньої діяльності під час здійснення професійних функцій (ПФ) (див табл. 3.1 і табл. 3.2).

Таблиця 3.1.