Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БС-ШПОРЫ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
436.74 Кб
Скачать

32. Склад видатків бюджету на економ

дія-сть, їх роль і місце у розвитку економіки.

Необхідність держ підтримки розвитку економіки в умовах Укр зумовлена тим, що існують галузі (паливно-енергетичний, агропромисловий, металургійний комплекси), які без держ допомоги в умовах трансформації економіки не мають достатніх фін можливостей для розвитку, але вони суттєво впливають на загальний стан розвитку держави; а також при переході до ринку тільки за держ підтримки можуть розвиватися наукомісткі й технологічно складні вир-цтва.Згідно з бюджетною класифікацією витрати на розвиток економіки включають такі групи витрат:

1. промисловість та енергетика;

2. будівництво;

3. с/г, лісове гос-тво, рибальство і мисливство;

4.транспорт, дорожнє гос-тво, зв’язок, телекомунікації та інформатики.

5. ін. послуги, пов’язані з економ дія-стю

Джерелами фін підтримки можуть бути кредити Нац банку й кредитні ресурси, самостійно залучені комерц банками. Фін підтримка з бюджету надається відповідно до рішень Кабміну Урк на поворотній або безповоротній основі з метою запобігання банкрутству, відновлення платоспроможності, оздоровлення фін стану п/п-тва Фін підтримка за строками її надання може мати коротко і довгостроковий характер. Короткострокову фін підтримку надають п/п-тву протягом одного року і з урахуванням можливостей її ефективного використання розподіляють на визначені розрахунками частини.

33. Напрямки і форми бюджетного фінансування економічної діяльності.

Згідно з бюджетною класифікацією витрати на розвиток економіки включають такі групи витрат:

1) промисловість та енергетика;

2) будівництво;

3) сільське господарство, лісове господарство, рибальство і мисливство;

4) транспорт, дорожнє господарство, зв'язок, телекомуні­кації та інформатика;

5) інші послуги, пов'язані з економічною діяльністю.

Форми фінансової підтримки галузей економіки та окре­мих підприємницьких структур постійно розвиваються. Так, фінансова підтримка державних та інших підприємств, у май­ні яких частка державної власності перевищує 50 відсотків, здійснюється з бюджетних асигнувань, як правило, на пово­ротній основі під затверджені проекти використання коштів, що надаватимуться як державна підтримка, під бізнес-плани й проекти санації цих підприємств. Порядок надання підтримки визначається Кабінетом Мініс­трів і Національним банком, які затверджують Положення про надання підтримки з бюджету. У ньому визначається порядок підготовки, розгляду і затвердження проектів використання кош­тів, що надаватимуться як державна підтримка, бізнес-планів і проектів санації цих підприємств, відповідальність сторін за не­додержання умов надання фінансової підтримки та вичерпний перелік випадків, коли така підтримка надається на безповорот­ній основі.

Джерелами фінансової підтримки можуть бути кредити Національного банку й кредитні ресурси, самостійно залучені комерційними банками. Кредитування підприємств і організацій здійснюється че­рез уповноважені комерційні банки, перелік яких визначає Кабінет Міністрів за погодженням із Національним банком. Надання підтримки не поширюється на підприємства, яким згідно з планом економічного й соціального розвитку і Держав­ним бюджетом України на відповідний рік передбачено асигну­вання на фінансування капітальних вкладень, заходів, пов'яза­них із конверсією, тощо.

Фінансова підтримка підприємств з бюджету надається від­повідно до рішень Кабінету Міністрів України на поворотній або безповоротній основі з метою запобігання банкрутству, відновлення платоспроможності, оздоровлення фінансового стану підприємств, забезпечення їхньої ефективної господарсь­кої діяльності й підвищення конкурентоспроможності продук­ції (робіт, послуг).

Фінансова підтримка за строками її надання може мати коротко- і довгостроковий характер.

Короткострокову фінансову підтримку надають підприємс­тву протягом одного року і з урахуванням можливостей її ефек­тивного використання розподіляють на визначені розрахунка­ми частини. Для цього складають план-графік надання коштів.

Довгострокову фінансову підтримку надають протягом 2—5 років окремим підприємствам, які забезпечують ефективне функціонування економіки.

Фінансова підтримка на безповоротній основі надається:

— якщо збитки, завдані підприємству стихійним лихом, перевищують суми відшкодувань, передбачених чинним законо­давством про обов'язкове страхування;

— для відшкодування збитків конкретним підприємствам у випадках, коли чинним законодавством встановлено умови господарювання, за яких не забезпечується відшкодування витрат на виробництво товарів (робіт, послуг), що може приз­вести до їхнього банкрутства;

— для фінансування витрат на відновлення платоспромож­ності окремих підприємств, діяльність яких пов'язана з надз­вичайними суспільними інтересами.

У всіх інших випадках фінансова підтримка надається ли­ше на поворотній основі.