Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БС-ШПОРЫ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
436.74 Кб
Скачать

8. Поняття бюджетного устрою та бюджетної системи.

Бюджетна система України — це сукупність державного бюджету й місцевих бюджетів, побудована з урахуванням еко­номічних відносин, державного та адміністративно-територі­альних устроїв і врегульована нормами права.

Бюджетна система України складається з державного бюд­жету й місцевих бюджетів.

Бюджетами місцевого самоврядування визнаються бюдже­ти територіальних громад сіл, селищ, міст та їхніх об'єднань. Місцевими бюджетами визнаються бюджет Автономної Республіки Крим, обласні, районні бюджети, бюджети районів у містах і бюджети місцевого самоврядування.

Зведений бюджет є сукупністю показників бюджетів, що використовуються для аналізу і прогнозування економічного й соціального розвитку держави.

Зведений бюджет України включає показники Державного бюджету України, зведеного бюджету Автономної Республіки Крим і зведених бюджетів областей та міст Києва й Севастополя.

Бюджетний устрій — це організація і принципи побудови бюджетної системи держави, взаємозв'язок окремих її елемен­тів. Поняття бюджетного устрою не знайшло відображення в Бюджетному кодексі України. На нашу думку, цей недолік повинен бути виправлений.

Бюджет може складатися із загального та спеціального фондів.

Загальний фонд бюджету включає:

— усі доходи бюджету, крім тих, що призначені для зара­хування до спеціального фонду;

— усі видатки бюджету за рахунок надходжень до загаль­ного фонду бюджету;

— фінансування загального фонду бюджету. Спеціальний фонд бюджету включає:

— бюджетні призначення на видатки за рахунок конкрет­но визначених джерел надходжень;

— гранти або дарунки (у вартісному обчисленні), одержа­ні розпорядниками бюджетних коштів на конкретну мету;

— різницю між доходами і видатками спеціального фонду бюджету.

Розподіл бюджету на загальний та спеціальний фонди виз­начається законом про Державний бюджет України. Джерела формування спеціального фонду визначаються тільки закона­ми України.

9. Принципи побудови бюджетної системи.

Бюджетна система України грунтується на таких принципах: — принцип єдності бюджетної системи України — єдність

— принцип субсидіарності — розподіл видів видатків між державним бюджетом і місцевими бюджетами, а також між місцевими бюджетами повинен ґрунтуватися на максимально можливому наближенні надання суспільних послуг до їх без­посереднього споживача; .

— принцип цільового використання бюджетних коштів — бюджетні кошти використовуються тільки на цілі, визначені бюджетними призначеннями;

— принцип справедливості й неупередженості — бюджет­на система України будується на засадах справедливого й не-упередженого розподілу суспільного багатства між громадяна­ми і територіальними громадами;

— принцип публічності та прозорості — Державний бюд­жет України й місцеві бюджети затверджуються, а рішення щодо звіту про їх виконання приймаються відповідно Верхов­ною Радою України, Верховною Радою Автономної Республі­ки Крим і відповідними радами;

— принцип відповідальності учасників бюджетного проце­су — кожен учасник бюджетного процесу несе відповідаль­ність за свої дії або бездіяльність на кожній стадії бюджетного процесу.