Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БС-ШПОРЫ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
436.74 Кб
Скачать

15. Економічна сутність доходів бюджету, їх класифікація.

Доходи бюджетів відіграють важливу роль у соціально-еко­номічному розвитку суспільства. Централізація значної части­ни фінансових ресурсів держави у бюджетах різних рівнів дає можливість проводити єдину фінансову політику, забезпечува­ти перерозподіл коштів на користь пріоритетних галузей еко­номіки, задовольняти приблизно на однаковому рівні потреби соціальної сфери незалежно від того, на якій території функ­ціонують її установи.

Доходи бюджетів, з одного боку, є результатом розподілу вартості валового внутрішнього продукту між різними учасни­ками відтворювального процесу, а з другого — виступають об'єктом подальшого розподілу сконцентрованої в руках дер­жави вартості, тому що остання використовується для форму­вання бюджетів різних рівнів.

Склад доходів бюджетів, форми мобілізації грошових ре­сурсів до бюджетів залежать від системи і методів господарю­вання, а також від завдань, що вирішуються суспільством в той чи інший період.

Сукупність усіх видів доходів бюджетів, що формуються різними методами, їх взаємопов'язане застосування станов­лять систему доходів бюджетів. Ця система покликана вирішу­вати не тільки фіскальні, а й регулюючі завдання: стимулюва­ти зростання виробництва і підвищення його ефективності, сприяти прискоренню науково-технічного прогресу, забезпе­чувати соціальні гарантії населенню та розвиток соціальної сфери.

В Україні доходи бюджетів складаються з п'яти груп:

1) податкові надходження;

2) неподаткові надходження;

3) доходи від операцій з капіталом;

4) цільові фонди;

5) офіційні трансферти.

16. Методи формування доходів бюджету. Податковий метод мобілізації доходів бюджету.

В Україні доходи бюджетів складаються з п'яти груп:

1) податкові надходження;

2) неподаткові надходження;

3) доходи від операцій з капіталом;

4) цільові фонди;

5) офіційні трансферти.

Головним джерелом формування дохідної частини бюдже­тів усіх рівнів є податки. Вони віддзеркалюють фінансові від­носини між державою і платниками з метою створення цент­ралізованого фонду коштів, що перебувають у розпорядженні держави. У Конституції України (ст. 67) закріплено обов'язок кожного громадянина сплачувати податки й збори в порядку і розмірах, встановлених законом, та визначено, що система оподаткування встановлюється виключно шляхом прийняття відповідних законів.

Принципи побудови податкової системи України, її склад визначено Законом України "Про систему оподаткування в Україні" від 1997 року з подальшими змінами й доповнен­нями. Податкова система — це сукупність податків і зборів (обов'язкових платежів) до бюджетів та до державних цільових фондів, що справляються у встановленому законами України порядку. Вимога системності в оподаткуванні полягає в тому, що усі податки повинні бути взаємопов'язані між собою, орга­нічно доповнювати один одного, не суперечити системі в ціло­му та іншим її елементам. Системний підхід означає, що мають реалізовуватися такі функції податків, як фіскальна і регулю­вальна. З фіскальної позиції — податкова система повинна за­безпечувати гарантоване і стабільне надходження податків до бюджету. З регулювальної позиції — забезпечувати державі мож­ливість впливу на соціально-економічний розвиток суспільства.