Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БС-ШПОРЫ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
436.74 Кб
Скачать

56. Склад видатків на оборону, порядок їх планування та фінансування.

Оборона України згідно із Законом України "Про оборону України", прийнятим у 1992 році, з останніми змінами і допов­неннями від 5.10.2000 р. № 2020-Ш, — це система політичних, економічних, соціальних, воєнних, наукових, науково-техніч­них, інформаційних, правових, організаційних, інших заходів держави щодо підготовки до збройного захисту та її захист у разі збройної агресії або збройного конфлікту. Оборонні видатки — це грошові витрати на підготовку оборони держави, що включають утримання збройних сил, розвиток оборонної промисловості, воєнні дослідження, а та­кож видатки на ліквідацію їхніх наслідків. Ці видатки, по-перше і найважливіше, забезпечують умови виживання держави; по-друге, це розвиток вітчизняних науко­во-дослідних і дослідно-конструкторських робіт; по-третє, під­готовка висококваліфікованих спеціалістів найвищого рівня; по-четверте, забезпечення робочих місць; по-п'яте, експорт оз­броєнь, який дає можливість збільшити потенціал держави; по-шосте, співробітництво у військово-гюлітичній сфері; по-сьо­ме, оборонні видатки — запорука стабільності в регіоні, що є необхідною умовою для міжнародної торгівлі та інших добро­сусідських відносин. Оборонні видатки поділяються на три групи: прямі, побіч­ні та приховані.

Прямі оборонні видатки охоплюють витрати оборонних міністерств та відомств і складають основну частку оборонних видатків. До них належать: витрати на утримання та навчання особового складу збройних сил, придбання, утримання та ек­сплуатацію озброєння, воєнної техніки та майна, воєнні нау­ково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи, видатки на цивільну оборону, воєнну допомогу іноземним державам та деякі інші. До поточних видатків належать витрати, пов'язані в основ­ному з підтримкою бойової могутності збройних сил на досяг­нутому рівні До капітальних належать видатки, які відображають про­цес матеріально-технічного переоснащення збройних сил та розвиток оборонної інфраструктури (витрати на воєнні НД і ДКР, закупівля озброєння та військової техніки, військове бу­дівництво). Побічні оборонні видатки — це витрати, пов'язані з утри­манням збройних сил, гонкою озброєнь, ліквідацією наслідків. Приховані оборонні видатки за своїм характером та значу­щістю належать до оборонних видатків, але проходять за кош­торисами цивільних міністерств і відомств. Згідно із функціональною класифікацією видатків бюдже­ту склад видатків на оборону такий:

— утримання Збройних сил України;

— закупівля озброєння та військової техніки;

— капітальне будівництво: капітальне будівництво і прид­бання устаткування в системі Міністерства оборони України; будівництво житла для військовослужбовців;

— фінансування науково-дослідних і дослідно-конструк­торських робіт;

— інші видатки в галузі оборони: забезпечення участі у міжнародних миротворчих заходах; утримання Головної військової Інспекції; фі­нансування заходів щодо ліквідації стратегічних озброєнь; фінансування підготовки призовників для Збройних сил Ук­раїни та інших військових формувань у навчальних організа­ціях Товариства сприяння обороні України; забезпечення обо­ронних видатків за рахунок надходження коштів від реалізації надлишкового озброєння, військової та спеціальної техніки, майна, передачі в оренду основних фондів Збройних сил Ук­раїни та інших військових формувань, а також за виконані ни­ми роботи та надані послуги.

Фінансування видатків на оборону здійснюється виключ­но за рахунок коштів Державного бюджету України в обсягах, розмір яких визначається щорічно Законом України "Про Державний бюджет України".