Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БС-ШПОРЫ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
436.74 Кб
Скачать

40. Склад видатків на соціальне забезпечення. Порядок їх планування.

Результатом діяльності галузей соціальної сфери є створення духовних цінностей, соціально-культурних і побутові х послуг.

Об'єктом впливу соціальної сфери є матеріальне вироб­ництво. Однак зміст цього впливу може розглядатися як дво­сторонній процес з обміну результатами праці, що становить основу економічних, у тому числі фінансових, відносин.

Галузі соціальної сфери активно впливають на збільшення обсягу валового внутрішнього продукту, прискорення науко­во-технічного прогресу, зростання продуктивності праці, під­вищення кваліфікації робочої сили і є одним із важливих фак­торів зростання ефективності виробництва.

Однак функціонування галузей соціальної сфери багато в чому залежить від удосконалення фінансових відносин в них, які складаються в процесі руху різноманітних за джере­лами, призначенням, порядком формування та використання фондів фінансових ресурсів. Структура цих відносин досить різноманітна. Вона включає відносини підприємств, організа­цій, установ та галузей з бюджетом, внутрішньо- та міжгалузе­ві відносини, відносини з населенням.

У галузях соціальної сфери використовуються значні фон­ди фінансових ресурсів. Вони становлять понад 30 відсотків валового внутрішнього продукту. Крім того, галузі соціальної сфери щороку отримують у своє розпорядження кошти за на­дані послуги та виконані роботи.

Зміна економічної системи зачіпає всі структури суспіль­ства, в тому числі соціальну сферу. Насамперед тут необхідні зміни в системі бюджетного фінансування та широкий розви­ток госпрозрахункових відносин.

Зростають вимоги до методів організації та планування доходів і витрат галузей соціальної сфери на всіх рівнях управ­ління. При плануванні бюджетних асигнувань, власних дохо­дів, витрат установ і організацій цієї сфери мають застосову­ватися нові методологічні рішення. Однією з найважливіших умов підвищення наукового обґрунтування планування витрат, що спрямовуються з бюд­жету на соціальний розвиток, є застосування довгострокових економічних нормативів та фінансових норм. Ширше мають використовуватися економічні методи стимулювання якості роботи цих установ та раціонального використання асигну­вань, що виділяються з бюджету.

Важливою умовою поліпшення планування витрат на ут­римання установ соціальної сфери є розроблення фінансових норм за категоріями видатків. За своїм змістом фінансова нор­ма — це науково обґрунтований розмір витрат фінансових ре­сурсів на різні види діяльності установ у розрахунку на відпо­відну одиницю.

41. Склад видатків на соціально-культурні установи та заходи. Принципи кошторисного фінансування.

Розроблення фінансових норм витрат на утримання соці­ально-культурних установ слід здійснювати силами мініс­терств та відомств із залученням науково-дослідних організа­цій. Ці норми мають уточнюватися і переглядатися один раз на 5 років, крім випадків, що зумовлюються зміною чинних нормативних актів. Потрібна система матеріального стимулю­вання персоналу цих установ за дотримання режиму економії у використанні коштів та поліпшенні якості обслуговування. Одним із таких стимулів може бути, наприклад, можливість використовувати на соціальні та виробничі потреби зеконом­лені кошти порівняно з установленими нормам)' асигнуван­ня згідно з кошторисом доходів і витрат за умові виконання показників діяльності.

Одним із найважливіших завдань поліпшення використан­ня ресурсів, що виділяються на утримання соціально-культур­них установ, є послідовне впровадження госпрозрахункових форм їх фінансування, зокрема самофінансування. Для цього вже є необхідні економічні передумови, що вимагають відпо­відних організаційних змін, насамперед у сфері фінансового планування. Сутність питання полягає в тому, що сучасні мас­штаби та рівень діяльності соціально-культурних установ суттєво змінюють співвідношення джерел фінансування витрат. При переважанні бюджетних асигнувань у структурі фінансо­вих ресурсів, що перебувають у розпорядженні цих установ, зростає частка позабюджетних джерел.