Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори на екзамен.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
761.34 Кб
Скачать

21. Сутність та види місцевих податків і зборів

Місцеві податки — це обов'язкові платежі, які встановлюються місцевими органами влади, справляються на певній адміністративно територіальній одиниці та сплачуються до місцевих бюджетів для виконання остатніми покладених на них функцій.

Збір — обов'язковий платіж, який сплачують юридичні та фізичні особи за вчинення державними органами, органами місцевого самоврядування, їх посадовими особами дій, які ма­ють юридичне значення, за надання певних прав, видачу до­зволів і ліцензій, а також для забезпечення функціонування си­стеми державного соціального страхування і державного соціального забезпечення.

Соціально-економічна сутність податків виявляється в їх функціях. Як вважає більшість економістів, податки викону­ють такі основні функції:

- фіскальну;

- розподільчу;

- регулюючу.

Фіскальна функція забезпечує необхідні умови для створення матеріальної бази функціонування суспільства. Тобто за до­помогою податків держава мобілізує кошти для утворення грошових фондів, які забезпечують виконання покладених на неї функцій.

Розподільча функція забезпечує розподіл вартісних пропорцій між платниками податків і державою. Тобто саме за допомогою податків держава встановлює вартісні пропорції такого перерозподілу.

Регулююча функція полягає у впливі податків на різні види діяльності та безпосередньо на платників податків. Через податки, власне, держава регулює процеси виробництва та споживання в суспільстві.

До місцевих податків належать:

  • податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки;

  • єдиний податок.

До місцевих зборів належать:

  • збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності;

  • збір за місця для паркування транспортних засобів;

  • туристичний збір.

22. Фіскальна роль та особливості справляння місцевих податків і зборів

Фіскальна роль місцевих податків і зборів полягає у забезпеченні необхідних умов для створення матеріальної бази функціонування суспільства. Тобто за до­помогою податків держава мобілізує кошти для утворення грошових фондів, які забезпечують виконання покладених на неї функцій. На сьогоднішній день фіскальна роль місцевих податків і зборів не значна, вони слабо виконують цю функцію і не являються важливим джерелом доходу місцевих органів влади.

Можна виділити наступні особливості справляння місцевих податків і зборів:

  1. Повний перелік місцевих податків та зборів встановлює тільки Верховна Рада України і цей перелік є вичерпним, тобто місцеві органи влади не мають права самостійно додатково встановлювати інші податки та збори;

  2. Граничні ставки по місцевим податкам та зборам встановлюються у відповідності з Податковим кодексом України;

  3. Місцеві органи влади у відповідності з переліком місцевих податків і зборів самостійно приймають рішення щодо доцільності впровадження окремих податків і зборів;

  4. Місцеві органи влади мають право надавати пільги, преференції, податкові канікули тощо по місцевим податкам і зборам, але тільки за рахунок відповідного місцевого бюджету.

  5. Місцеві ради обов’язково встановлюють податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, єдиний податок та збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності.