Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори на екзамен.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
761.34 Кб
Скачать

89. Бюджетне регулювання та фінансове вирівнювання в зарубіжних країнах.

У зарубіжних країнах склалось кілька основних форм фінансового вирівнювання: вертикальне фін. вирівнювання, горизонтальне, вирівнювання доходів місцевих органів влади, вирівнювання видатків. Методи: фонд фін вирівнювання, загальні та спеціальні трансферти, внески території, розподілені й передані податки.

Основні види фін вирівнювання:

1,не6обхідні для фінансування фін ресурси акумулюються в бюджеті центрального уряду, а потім перерозподіляються користь окремих територій які потребують допомоги

2,Ґрунтуються на засадах самофінансування, тобто необхідні для вирівнювання кошти акумулюються в спец фондах самими територіями без участі цент бюджету.

Для визначення рівня можливостей кожної комуні що до формування її доходів Шведські економісти використовують показники: середньо-комунальної податкоспроможності, податко спроможність окремої комуни. Розмір трансферту на душу населення комуни розраховують за формулою: Т=встановлена міс орг. Влади под ставка * ( гарантована под. база на душу населення – доход що підлягає оподаткуванню )

90. Фінанси муніципальних підприємств в зарубіжних країнах

Самостійною ланкою місцевих фінансів є місцеві держ підприємства. До них належать муніципальні, дорожні, транспортні, підпр. газо-енерго і водопостачання, а також житлове господарство. Місцеві підпр займаються обслуговування населення, надають допомогу приватному капіталу в спорудженні нових об’єктів.

Місцеві підпр функціонують на принципах самооплатності ,, у місцевих бюджетах відбиваються тільки збитки від їхньої діяльності чи прибуток. В окремих країнах у доходи місцевих бюджетів включаються валові доходи місцевих п-в, а у видатки – витрати на їх поточну діяльність.

49