Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори на екзамен.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
761.34 Кб
Скачать

81.Управління комунальними платежами

Незадовільний технічний стан житла і його прогресуючий знос, з однієї сторони, та зростання всіх складових оплати житла з другої - стали найгострішими проблемами в житлово-комунальній сфері. Власники відомчого та муніципального житлового фонду поступово почали втрачати можливість його утримання, що зумовило перехід до використання коштів з небюджетних джерел фінансування.

Враховуючи те, що в сфері житлово-комунального господарства (зокрема при розрахунках населення за житло та комунальні послуги) обробляються значні обсяги інформації, особливо актуальним є впровадження комплексних комп"ютеризованих технологій, для чого необхідно визначитися в наступних основних блоках питань:

А) Питання розрахунку собівартості експлуатації житла та надання комунальних послуг, розробка цін та тарифів для щомісячного нарахування сум оплати.

Б) Питання нарахування квартиронаймачам сум платежів за житло та комунальні послуги, відповідно затвердженим тарифам.

Основними об"єктами платежів є такі:

- житло;

- вода та каналізація;

- підігрів води;

- газ;

- опалення;

- радіо;

- телеантена;

- електроенергія;

В) Передача результатів нарахування квартиронаймачам для оплати.

- передача загальної суми з періодичним (при зміні тарифів) наданням розрахункових листків з розщепленою сумою;

- передача розрахункових листків з нарахуванням по кожному виду послуг щомісячно.

Зручність використання розрахункових листків полягає в тому, що квартиронаймач бачить поточну інформацію про свої нарахування та оплату, які повністю відповідають стану бази даних. (Якщо, наприклад, не було гарячої води якийсь період часу, то у відповідному нарахуванні сума буде меншою ніж звичайно). Система дозволяє вносити корективи в розрахункові листки квартиронаймачем безпосередньо при сплаті послуг у відділенні банку.

Г) Оплата комунальних послуг:

- як платити (загальною сумою з урахуванням боргів; частково; по лічильнику; згідно розрахункових листків);

- де платити (ощадбанк, інші банки, безпосередньо в житлово-експлуатаційній організації (ЖЕО));

кому платити, на чий розрахунковий рахунок (ЖЕО, постачальники комунальних послуг, єдиний транзитний рахунок).

Нововведення.

В даному проекті вперше в Україні реалізовано комплексний підхід до створення та поетапного впровадження нової, комп"ютеризованої технології розрахунків населення за житло та комунальні послуги, завдяки чому стало можливим вирішити такі питання:

- нарахування квартиронаймачам сум платежів безпосередньо в ЖЕО, включаючи перерозрахунки у зв’язку із зміною інформації в базах даних (пільги, кількість мешканців, перелік послуг тощо), та коригування оплати при неякісному наданні послуг;

- формування, друк та передачу кожному квартиронаймачеві щомісячно розрахункових листків з нарахуваннями по кожному виду послуг. З метою ефективного вводу інформації про оплату згідно розрахунковим листкам, які мають особистий штрихкод, що формується в процесі друку розрахункових листків.

- рух грошовиих коштів по схемі:

населення - ощадбанк (інші банки) - транзитний рахунок ГІОЦ КМДА - постачальники послуг.

- рух субсидій по схемі:

районні відділи субсідій - транзитний рахунок ГІОЦ КМДА - постачальники послуг.

Оплата за надані послуги щоденно поступає на транзитний рахунок ГІОЦ КМДА.

Розщеплення зарахованих сум провадиться згідно загальноміської бази даних платників за комунальні послуги.

Підприємства-постачальники комунальних послуг на свої розрахункові рахунки отримують кошти за надані послуги згідно розщепленню.

Для реалізації проекту створені і підтримуються в актуальному стані наступні бази даних:

1. Загальноміська база нарахувань платні за житло та комунальні послуги (700 тис. особистих рахунків, оновлення провадиться щомісячно по каналах зв’язку або на магнітних носіях; постачальниками інформації є житлово-комунальні підприємства міста).

2. База даних підприємств-постачальників комунальних послуг (280 постачальників, оновлення проводиться в реальному масштабі часу).

3. База даних банків, яким доручено прийом платежів за комунальні послуги (40 банків, оновлення - при укладанні угоди на прийом платежів).

4. База даних мешканців міста Києва, яким надана субсидія (оновлення провадиться щомісячно на підставі даних з районних відділів субсидій).

Програмне забезпечення системи дозволяє надавати інформацію на паперових, магнітних носіях та по каналах зв’язку - щоденно та по закінченні облікового періоду - про зведення банку, розщеплення платежів, зарахування на особисті рахунки мешканців та розрахункові рахунки підприємств-постачальників комунальних послуг.