Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
VSI_VIDPOVIDI.doc
Скачиваний:
102
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
744.96 Кб
Скачать

24. Інтер’єр, пейзаж як елементи поетики журналістського твору.

Місце і функція пейзажу в журналістському творі специфічні. Як виразний засіб, пейзаж в журналістських жанрах "працює" на зміст, несе глибоку ідею. Картини природи сприяють розкриттю ситуації служать фоном, на якому розгортаються події, вказують на місце і час, створюють локальний колорит, той настрій, ті почуття, які викликає природа у героя, посилюють ліризм і драматизм оповіді, уви­разнюють ідею твору.

Найчастіше до інтер'єру вдаються у репортажі, кореспонденції, нарисі, коли необхідно показати обставини, в яких відбувається подія. Опис внутрішнього вигляду будинку, меблів чи інших побуто­вих речей багато що може розповісти про вдачу, вподобання, характер героя.

25. Інформаційно-публіцистичні жанри та їх різновиди.

ЗАМІТКАналежить до найдавнішого, найпоширенішого інформаційно-публіцистичного жанру. Вона характеризується стислістю вислову, лаконічністю, точністю викладу думки, бездоганністю формулювань, яскравістю мовностилістичних засобів. Різновиди заміток: хронікальна замітка (хроніка), інформаційна замітка (повідомлення, відгук, подяка), критична замітка. Отже, замітка найоперативніший і найпростіший жанр, з допомогою якого повідомляється про об'єктивно існуючі факти, події, явища соціального розвитку суспільства з метою пізнавального, політико-виховного впливу на аудиторію ЗМІ.

РЕПОРТАЖ- оперативний жанр ЗМІ, в якому динамічно, з документальною точністю та емоційністю відтворюються картини дійсності у їхньому розвитку через безпосереднє сприйняття автора, що створює враження (ефект) присутності у самого читача, радіослухача чи телеглядача на місці події.

Різновиди репортажу: подієвий, прямий, проблемно-тематичний, репортаж-роздум, критичний репортаж, колективний репортаж.

ІНТЕРВ'Ю - бесіда журналіста з компетентними людьми на суспільно значущу тему, призначена для опублікування в пресі, передачі по телебаченню або радіо. Різновиди інтерв'ю: інтерв'ю-монолог, інтерв'ю-діалог, інтерв'ю-полілог (бесіда за круглим столом), інтерв'ю-звіт, інтерв'ю-замальовка, інтерв'ю-анкета, прес-конференція, брифінг.

Вимоги до інтерв'ю- злободенність, суспільна значущість теми питань, пристрасність, діловитість, соціально-політична спрямо­ваність.

ЗВІТ - це оперативний жанр журналістики, який не лише повідо­мляє, а й аналізує важливі суспільно-політичні події, для яких харак­терна дія, виражена словом. Різновиди звітів: прямий (інфор­маційний) і проблемно-тематичний.

26. Іронія в журналістському творі.

Іронія (і.) - художній троп, який виражає глузливо-критичне ставлення митця до предмета зображення. Особливе місце в системі емоційно-ціннісних орієнтацій займає іронія. Основа і. – скептицизм, спрямований не на саму дійсність, а на її осмислення. І. протистоїть як опонент-скептик будь-якій точці зору на світ, вона супротивник усякої догматичності, не сприймає абсолютистських постулатів. Саме завдяки і. часто виникають цікаві, художньо переконливі образи. І. погляд на світ – свідчення справжньої інтелектуальності, що однаково цінне як у літературних, так і в журналістських творах. Іронію та відмежовують від суміжних понять за такими ознаками: двозначність (двоплановість); контекстуальність; оцінна сугестивність. Бути іронічним насамперед означає мати на увазі ще щось поза висловленим чи написаним, вказувати на присутність додаткових, найчастіше альтернативних сенсів, втім, не обов'язково їх приховуючи і тим самим дезінформуючи читача. Іронія може виявлятися неприховано («явна» іронія) чи, навпаки, автор може її приховувати («маскована»). Критерієм іронічності в публіцистичному тексті залишається автор. Від його волі залежить, чи сприйматимемо ми розгорнуте ним іронізування як критичний випад, чи ні. І. може бути спрямована на об'єкт, у якому немає комізму, а, навпаки, є трагізм. І. більшою мірою, ніж інші форми комізму, базується на особистісному ставленні суб'єкта. Щоб комунікація відбулася, важливо передати зміст так, щоб читач зрозумів саме те, що цим повідомленням хотів сказати автор.

Іронія — це насмішка, замаскована зовнішньою благопристойною формою.. У сучасній газетно-журнальній сатирі дослідники налічують щонайменше півтора десятка жанрів: сатирична замітка, репліка, фейлетон, памфлет, гумореска (гумористичне чи сатиричне оповідання, жанр), байка, пародія (пародійна хроніка), епіграма, усмішка, анекдот, сатиричний афоризм (фраза), а також комедія (кінокомедія), сатирична повість, сатиричний роман.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]