Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
VSI_VIDPOVIDI.doc
Скачиваний:
102
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
744.96 Кб
Скачать

27. Композиційні прийоми в журналістиці

Композиція (від лат. – складати, створювати, компонувати) – це зумовлена задумом, змістом побудова літературного твору, поєднання частин компонентів, їхня гармонія, співвідношення.  Найпоширенішим композиційним прийомом є перекинута піраміда. Він найбільш вживаний для інформаційних жанрів, найкраще видно цю структуру у повідомленнях інформаційних агенств.

      Прийоми:

  • послідовний статичний виклад: хар-ний для інформ. замітки, звіту, інтерв’ю, коментарю, статті, рецензії;

  • послідовний динамічний виклад:динаміка забезпечується чергуванням діалогів, монологів, описів, авторських реплік і ремарок, фактів, узагальнень, висновків;

  • статистичний чи динамічний виклад зі вставними епізодами або ретроспекція ми;

  • авторські відступи або публіцистичні монологи: уповільнюючи виклад, вони надолужують втрачене й наповнюють темп оповіді смисловим її навантаженням;

  • прийом обрамлення: якась картина або теза подається на початку і повтор. У кінці дослівно, або у зміненому вигляді;

  • прийом рефрену: періодичне повторення певного вислову, що становить композиційний каркас твору;

  • прийом інверсії: послідовність викладу свідомо порушується – твір може починатися з кульмінації або розв’язки з тим, щоб потім повернутися до початкових фактів чи деталей.

Іще серед прийомів можна називати маловживані: паралельний виклад, монтаж (асоціативний і паралельний), історична або літературна аналогія, прийом подвійного зосередження матеріалу, докази від протилежного, пастки, уявні розмови і т.д.

(Гриценко, Шкляр. «Основи міжнародної журналістики – ст.. 255)

28. Конфлікт – основа сюжетної дії. Вплив конфлікту на вибір жанру.

Конфлікт у журналістському творі – це відображення, документованих, реальних суперечностей життя. на відміну від художнього твору, для якого характерне узагальнення відтворення, у журналістському суперечності об’єктивної дійсності відтворюються безпосередньо. Завдання журналістики полягає у тому, щоб оперативно підмітити реальні суперечності на конкретних життєвих прикладах, сформулювати практичну проблему, що потребує розв’язання, вивчення, дослідження, обговорення.

Конфліктзумовлює запитання, проблему, якщо це не елементарне повідомлення про факт, подію. Якщо у художньому творі конфлікт реалізується у сюжеті, тобто у системі подій, взаємин між персонажами, розкритті їхніх характерів у дії та вчинках, то у журналістському творі реальна життєва суперечність розкривається переважно за допомогою логіки понять.

Головним у публіцистичному творі є авторська думка, яка цементує увесь життєвий матеріал. Дія, яка розгортається у журналістському творі, не завжди завершена. Суперечність між реальним і бажаним потребує вирішення насамперед у самому житті.

Конфлікт журналістського твору – це нерідко суперечність між тим чи іншим життєвим явищем і позицією автора. Такий конфлікт лежить в основі статті, огляду, навіть рецензії. Автор можу заперечувати відтворювані явища як негативні. Це характерно майже для всіх критичних виступів, а їх сьогодні немало. Розповідь тримається саме на такому протиставленні. Воно ж є засобом зацікавлення читача, зосереджує його увагу, хоч у традиційний літературний сюжет не виливається.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]