Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
VSI_VIDPOVIDI.doc
Скачиваний:
102
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
744.96 Кб
Скачать

64. Синтез документального й художнього в журналістському творі

Не порушуючи документальноїоснови журналіст мало "дописує"  своєю творчою уявою. Журналістика, публіцистика використовують образно-понятійний метод відображення дійсності. Образність надаєжурналістським творам виразності, емоційноїзабарвленості. Виразність цифри, цитати, документальний образ – надзвичайно складне мистецтво художньоїтипізації факту. В образному потенціаліжурналістики завжди присутній оптимізм мислення автора, що в цілому відповіда  духу принципів творчого процесу. Журналістська інформація як певна частина соціальноїінформації документована, публічно оголошеними в домостями. Факт –дійсно подія, що реальновідбулася. Журналістика, образно кажучи, на фактах сидить, фактами запрягає. Факт, як мікроскопічна частинка реальної дійсності, ніби вбираєв себеїї певніознаки, маленьку частинку цієїреальності.

(Шкляр«Поетика журналістськоїтворчості. Здоровега. Теоріяі методика журналістської творчості).

65. Система жанрів журналістики

Жанр – це усталений тип твору, який склався історично і відзначається особливим способом освоєння життєвого матеріалу, характеризується чіткими ознаками структури. Критерії поділу на жанри: об’єкт відображення, призначення виступу; масштаб охоплення дійсності, узагальнення; особливості літературно-стилістичних засобів.

Поділ за Здоровегою: Інформативні (замітка, інтерв’ю, звіт, репортаж, кореспонденція), аналітичні (коментар, стаття, рецензія, огляд, лист, звернення), художньо-публіцистичні (нарис, фейлетон, зарисовка, есе, памфлет, гумореска, байка, пародія).

За Шкляром: інформаційно-публіцистичні (замітка, репортаж, інтерв’ю, звіт), аналітично-публіцистичні (кореспонденція, стаття, рецензія, огляд, коментар, лист), художньо-публіцистичні (нарис, фейлетон, памфлет, етюд, есе).

66. Соціологічні методи в діяльності змі.

Термін "метод" походить від грецького слова "methodos", що буквально означає "шлях до чогось". Метод — це спосіб побудови і обгрунтування соціологічних знань, сукупність прийомів, процедур та операцій. Соціологія розробила систему методів досліджень — анкетного опитування, інтерв'ю, аналізу документів, спостереження, процедур узагальнення та інтерпретації емпіричних даних.

Опитування — це метод збору первинної соціологічної інформації шляхом звернення з питаннями до визначених груп людей. За допомогою опитування отримують як інформацію про події, факти, так і відомості про думки, оцінки опитаних. На різницю від листів, які надходять до органів масової комунікації, опитування забезпечує більшу систематичність і точність інформації, що отримується. Крім того, воно розширює кількість джерел інформації, бо прилучає до процесу дослідження тих людей, які за власною ініціативою висловлюватися не будуть

Спостереження — це метод збору первинної соціологічної інформації шляхом прямої та безпосередньої реєстрації дослідником подій та умов, у яких вони мають місце. Спостереження спрямоване і, як правило, структуроване жорсткою програмою (формалізоване спостереження) чи планом (неформалізоване спостереження).

Експеримент. Термін "експеримент" латинського походження від experіmentum — спроба, дослід. Це загальнонауковий метод отримання в умовах, які контролюються і управляються, нових знань, перш за все про причинно-наслідкові відношення між явищами і процесами, який застосовується соціологією з урахуванням специфіки її об'єктів і методів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]