Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семинары укр 2013.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
183.51 Кб
Скачать

Тема 6: Верховна Рада України

((4 Години)

Заняття 2.

Орган законодавчої влади в Україні

1. Конституційний статус і порядок формування Верховної Ради України.

2. Компетенція Верховної Ради України : основні функції і повноваження.

3. Організація діяльності Верховної Ради України.

4. Правовий статус Народного депутата України і гарантії депутатської діяльності.

З позиції загальної теорії сучасного парламентаризму розглянете конституційний статус, компетенцію і основні форми діяльності Верховної Ради і народних депутатів України.

Передусім необхідно проаналізувати формулу Конституційного статусу Верховної Ради, яка дана в ст. 75 Конституцій України.

Розшифруйте положення про те, що Верховна Рада є єдиним законодавчим органом країни. Який сенс знаходиться у вказівці статті на те, що Верховна Рада - це орган парламентського типу?

Серйозним недоліком ст. 75 Конституцій України являється відсутність в ній визначення Верховної Ради як загальнодержавного показного органу. Спробуйте пояснити, чому законодавець, всупереч теорії сучасного парламентаризму, не визнав потрібним визначити Верховну Раду як загальнодержавний представницький орган.

Порівняєте статус Верховної Ради України із статусом Верховної Ради УРСР.

Конституційний склад Верховної Ради України складають 450 народних депутатів, обраних по змішаній мажоритарно-пропорційній виборчій системі. При аналізі структури Верховної Ради слід виходити з того, що вона є однопалатним парламентом, який структурується за організаційно-функціональним і політичним критерієм. Що стосується організаційно-функціонального критерію, то відповідно до нього у Верховній Раді обирається її керівництво, створюються постійні комітети, тимчасові спеціальні і тимчасові слідчі комісії, інститут омбудсмена і рахункова палата. Дайте розгорнуту характеристику перерахованим структурам. Відповідно до політичного критерію у Верховній Раді створюються фракції. Визначите ту роль, яку грають фракції в діяльності українського парламенту.

На завершення розгляду питання про структуру Верховної Ради України дайте своє бачення перспективи перетворення Верховної Ради до двопалатного парламенту.

Одним з центральних питань теми, що вивчається, є питання про компетенцію Верховної Ради України. Будучи парламентом сучасного типу, Верховна Рада має достатній набір функцій і широкий круг повноважень.

Головною функцією Верховної Ради України є законодавча функція, у зв'язку з нею розглянете ст. 92 Конституції України, що містить перелік питань, які визначаються і встановлюються виключно законами України. При вивченні цієї статті слід дати відповіді на наступні питання: 1. Чи означає цей перелік те, що з інших питань Верховна Рада не може ухвалювати закони? 2. Який сенс вклав законодавець в поняття "визначаються" і "встановлюються"?

Окрім законодавчої функції Верховна Рада має ряд інших функцій : засновницькою, контрольною, фінансовою, зовнішньополітичною та ін.

Дайте класифікацію перерахованих в ст. 85 Конституцій України повноважень Верховної Ради за функціональною ознакою.

При розгляді питання про основні форми діяльності Верховної Ради України необхідно зосередити увагу на наступних статтях Конституції України - 82,83, 84.

При цьому слід мати на увазі, що детально порядок роботи Верховної Ради розписаний в її Регламенті.

Вичерпне уявлення про порядок роботи Верховної Ради України дають парламентські процедури як загального, так і спеціального характеру. До парламентських процедур загального характеру відносяться сесії, пленарні засідання парламентських комітетів, тимчасових спеціальних і слідчих комісій.

Прикладом спеціальних парламентських процедур є законодавчий процес та ін.

Для відповіді на питання про правовий статус народного депутата України слід познайомитися зі змістом статей 76, 78, 79, 80, 81 Конституції України, а також з новою редакцією закону "Про статус народного депутата України" від 22 березня 2001 р. зі змінами та доповненнями 2005 р.

Зверніть увагу на те, що статус народного депутата України базується на тій же принциповій основі, що і статус сучасного парламентаря.

Визначите характер депутатського мандату, який має народний депутат України. Ключ до відповіді на це питання пошукайте в ст. 79 і 81.

Одним з питань квітневого Всеукраїнського референдуму стало питання про депутатську недоторканість. Сформулюйте власну позицію з цього питання.

Основні конституційно-правові поняття і терміни :

коаліція, принцип несумісності, парламентські процедури, імунітет, індемнитет, законодавчий процес, імперативний і вільний мандат.

Теми рефератів і доповідей

1. Конституційно-правовий статус уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

2. Законодавчий процес в Україні.

3. Проблема визначення правового статусу коаліції та опозиції у Верховній Раді України

Питання і завдання для самоконтролю

1. Які органи в Україні можуть бути віднесені до представницьких?

3. Що таке парламентаризм?

4. Охарактеризуйте конституційно-правовий статус Верховної Ради України.

  1. Визначте конституційний склад і структуру Верховної Ради України.

  2. Яке значення в діяльності парламенту України віді­грають парламентська більшість та парламентська опозиція?

  3. Охарактеризуйте виборчу систему, використовувану при виборах Верховної Ради України.

  4. Перерахуєте повноваження Верховної Ради України, що відносяться до засновницької функції.

  5. Який мандат має народний депутат України?

  6. Основні принципи правового статусу українського парламентаря.

Рекомендована література.

  1. Конституция Украины. - Х.: ТОВ «Одісей», 2012. – 48 с.

  2. Закон Украины "О статусе народного депутата Украины" в ред. от 22.03.2001г. с изм и доп./ Ведомости Верховной рады Украины. – 2001 – № 42.

  3. Закон України «Про Комітети Верховної Ради України»в ред. від 25 грудня 2005 року // Голос України –2006. – № 11. 20 січня.

  4. Закон України «Про Регламент Верховної Ради України» від 10 лютого 2010 року // Голос України –9 березня 2010 р.

  5. Закон України Про Рахункову палату від 11.07.1996 року із змінами та доп.// Відомості Верховної Ради України – 1996 № 43р.

  6. Закон Украины О внесении изменений в некоторые законы Украины о статусе депутатов Верховной Рады Автономной Республики Крым и местных советов от 12 января 2007 года // Голос Украины – 9 февраля 2007 г.

  7. Закон України Про внесення змін до Закону України «Про вибори народних депутатів України» та деяких інших законодавчих актів України (щодо порядку проведення позачергових виборів до Верховної Ради України та заміщення народних депутатів України, повноваження яких були достроково припинені) від 1 червня 2007 року // Голос України – 6 червня 2007 р.

  8. Закон України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» від 10 липня 2010 року // Голос України – 31 липня 2010 р.

  9. Закон України Про внесення змін до Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» від 10 липня 2010 року // Голос України – 30 серпня 2010 р.

  10. Закон України Про вибори народних депутатів України від 17 листопада 2011 року // Голос України – 10 грудня 2011 р.

  11. Закон України «Про вибори народних депутатів України». За станом на 12 березня 2012 року. / Верховна Рада України: офіц. вид. – К.: Парламентське видавництво, 2012. – 208 с.

  12. Кислий, Павло, Вайз, Чарльз. Становлення парламентаризму в Україні: На тлі світового досвіду. – К.: Абрис, 2011. – 414 с. – Бібліогр.: с.397 – 407.

  13. Чиркин В. Е. Конституционное право зарубежных стран. Учебник. – 4-е изд., перераб и доп. – М.: Юристъ, 2012. – 278-316.

  14. О.Ф. Фрицький. Конституційне право України: Підручник. – 3-є вид., перероб. і доп –К.: Юрінком Інтер, 2012. – 516 с.

  15. Орленко В.І. Конституційне право України: Посіб. Для підготовки до іспитів / В.І Орленко, В.В. Орленко. – 2-ге вид., стереотип. – К.: Вид. ПАЛИВОДА А.В., 2012. – 152 с. – (Б-чка студента).

  16. Погорілко В.Ф., Федоренко В.Л. Конституційне право України: Підручник / За заг. ред.. В.Ф. Погорілка. – К.: Наукова думка: Прецедент, 2012. – 344 с.

  17. Конституційно-процесуальне право України: навч. Посіб. / О.В. Совгиря. – К.: Юрінком Інтер, 2012. – 536 с.

  18. Конституційне право України. Повний курс: навч. Посіб. / Совгиря О.В., Шукліна Н.Г. – 2-ге вид. переробл. і допов. – К.: Юрінком Інтер, 2012. – 544 с.