Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семинары укр 2013.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
183.51 Кб
Скачать

Тема 5: Форми народовладдя в Україні (4 години) Заняття 1 План

1. Поняття народовладдя, прямої і представницької демократії.

2.Конституция України про форми прямої демократії.

3. Форми представницької демократії.

Демократична суть конституційного ладу України знаходить свій прояв в суб'єктах громадської влади, у тому числі і державною, і в характері їх взаємин.

Основними суб'єктами влади в Україні є держава і народ. Відповідно до названих суб'єктів розрізняють поняття державної влади і народовладдя, державного і народного суверенітетів.

У визначенні поняття "Суверенітет народу" слід виходити з того. що перед нами один з принципів конституційного ладу, який означає повновладдя народу, його право розпоряджатися своєю долею, створювати на власний вибір угодний йому суспільний і державний устрій. З такого розуміння суверенітету народу виходить його первинний характер відносно державного суверенітету, верховенство народу як суб'єкта громадської влади в країні в усіх її проявах.

Охарактеризуйте основні ознаки суверенітету народу (недоторканість, невідчужуваність).

Ідея народовладдя і його суверенного характеру знайшла втілення в Конституції України. В зв'язку з цим рекомендуємо проаналізувати 1, 5 і інші статті Конституції України.

В ході історичної еволюції людство виробило механізм здійснення народовладдя, який складають як форми безпосередньої (прямій) демократії, так і формипредстаиницькоїдемократії. При вивченні другого питання слід визначити поняття безпосередньої іпредстаиницькоїдемократії, показати їх відмінності і родову схожість.

Зверніть увагу на те, що представницька демократія, що виникла через певні історичні причини (вкажіть яких) є не альтернативою безпосередньої демократії, а її похідної. Представницька демократія не виключає пряме народовладдя, а органічно співіснує з ним

Безпосередня і представницька демократія є двома сторонами однієї медалі народовладдя (див. ст. 5 Конституцій України).

Пріоритетною формою демократії Конституція України визнає безпосередню демократію. За своєю суттю безпосередня демократія є прямим волевиявленням усього народу або його частини. Її зміст визначається предметом волевиявлення народу, який складають : формування органів державної влади і місцевого самоврядування, ухвалення законів і інших рішень загальнодержавного і місцевого значення.

Безпосередня демократія реалізується в різних формах, для отримання уявлення про них рекомендуємо звернутися до розділу III Конституції України "Вибори, референдум", "Народне волевиявлення, - свідчить ст.69 Конституції України, - здійснюється через вибори, референдум і інші форми безпосередньої демократії".

Дайте конституційно-правове розуміння виборів і референдуму, утямите їх соціальне призначення і види.

Для повнішого уявлення про безпосередню демократію слід звернути увагу не її принципи, які знайшли своє закріплення в Конституції України. Згідно з Основним Законом країни принципи прямого народовладдя діляться на загальні і інституціональні (принципи виборів, референдумів і так далі). Серед загальних принципів виділимо принципи: суверенності народу; повновладдя народу; безпосереднього волевиявлення народу; політичного плюралізму; пріоритетності безпосередньої демократії та ін.

Розкрийте зміст перерахованих принципів.

До форм предстаиницькоїдемократії Конституція України відносить органи державної влади і органи місцевого самоврядування (див. ст. 5.). Серед державних органів органомпредстаиницькоїдемократії в Україні є Верховна Рада. Верховну Раду як загальнодержавний представницький орган характеризують: виборність, колективність, законодавче вираження волі і інтересів усього народу.

Разом з Верховною Радою, що є загальнодержавним органом народного представництва, органамипредстаиницькоїдемократії на місцях є ради різних рівнів.

У літературі зустрічається точка зору, згідно якої до представницьких органів відносяться усі обирані органи (Президент, голови і т. д.). Чи можна погодитися з такою точкою зору?

При відповіді на це питання рекомендуємо звернути увагу на наступні слова французького класика конституційного права Леона Дюги "Ми не говоримо, що усі виборні установи мають представницький характер, а тільки, що невиборна установа не може мати показного характеру".

Пріоритетною формою безпосередньої демократії слід визнати вибори, що становлять ядро демократичного ладу. Порядок виборів регулюється численними нормами, які складають конституційно-правовий інститут виборів. Ці норми можна розділити на дві групи - норми, що відносяться до виборчого права, і норми, що відносяться до виборчої системи.

Основні конституційно-правові поняття і терміни :

народовладдя, суверенітет народу, безпосередня демократія, представницька демократія, , вибори, референдум

Теми рефератів і доповідей

      1. Чим обумовлена поява представницької демократії?

  1. Аналіз Закону України «Про всеукраїнський референдум» від 6 листопада 2012 року .

Питання і завдання для самоконтролю

      1. Розкрийте поняття "Суверенітет народу".

      2. Перерахуєте основні ознаки суверенітету народу.

      3. Що загального і що відрізняє вибори і референдум?

      4. Перерахуєте принципи народного представництва.

      5. Які питання не можуть бути предметом Всеукраїнського референдуму?

      6. Визначте поняття та суть безпосередньої демократії. Назвіть та коротко охарактеризуйте її форми.

      7. Визначте поняття референдуму та види референдумів у тео­рії конституційного права та за чинним законодавством України.

      8. Назвіть принципи проведення референдумів та охарактери­зуйте їх.

      9. Який порядок проведення референдумів передбачений чин­ним законодавством України?

Рекомендована література.

  1. Конституция Украины. - Х.: ТОВ «Одісей», 2012. – 48 с.

  2. Закон України Про внесення змін до Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» від 10 липня 2010 року // Голос України – 30 серпня 2010 р.

  3. ЗАКОН УКРАЇНИ «Про внесення змін до Конституції України щодо проведення чергових виборів народних депутатів України, Президента України, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» // Відомості Верховної Ради України (ВВР) – 2011. - N 10, - ст.68.

  4. Закон України «Про внесення деяких змін до деяких законодавчих актів України щодо виборів Президента України» від 21 серпня 2009 року // Голос України – 10 вересня 2009 р.

  5. Закон України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» від 10 липня 2010 року // Голос України – 31 липня 2010 р.

  6. Закон України Про внесення змін до Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» від 10 липня 2010 року // Голос України – 30 серпня 2010 р.

  7. Закон України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо проведення їх у відповідність із Конституцією України від 7 жовтня 2010 року // Голос України – 13 жовтня 2010 р.

  8. Закон України Про вибори народних депутатів України від 17 листопада 2011 року // Голос України – 10 грудня 2011 р

  9. Закон Украины «О выборах народных депутатов Украины». По состоянию на 12 марта 2012 года. / Верховная Рада Украины: Офиц. Изд. – К.: Парламентское издательство, 2012. – 208 с.

  10. Закон України «Про всеукраїнський референдум» від 6 листопада 2012 року // Голос України № 226, 28 листопада 2012 р.

  11. Погорілко В.Ф., Федоренко В.Л. Конституційне право України: Підручник / За заг. ред.. В.Ф. Погорілка. – К.: Наукова думка: Прецедент, 2012. – 344 с.

  12. Конституційно-процесуальне право України: навч. Посіб. / О.В. Совгиря. – К.: Юрінком Інтер, 2012. – 536 с.

  13. Конституційне право України. Повний курс: навч. Посіб. / Совгиря О.В., Шукліна Н.Г. – 2-ге вид. переробл. і допов. – К.: Юрінком Інтер, 2012. – 544 с.