Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семинары укр 2013.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
183.51 Кб
Скачать

Тема 4 Конституційно-правовий інститут прав і свобод

людини і громадянина в Україні

(6 годин)

Заняття 3. Інститут Громадянства України.

План.

1. Поняття і характеристика громадянства.

2. Основні принципи громадянства України.

3. Придбання громадянства України.

4. Припинення громадянства України.

5. Повноваження державних органів, що беруть участь у вирішенні питань про громадянство.

Громадянство є одним з найважливіших елементів конституційного статусу особи. В учбовій і науковій літературі, у відповідних нормативно-правових актах по-різному визначається поняття громадянства. Для творчого і усвідомленого засвоєння цього поняття рекомендуємо проаналізувати його трактування законодавцем України В. Ф. Погорілко, М. В. Баглаєм, Н.А. Гранатом та ін. авторами. Зупините свій вибір на одному з них і дайте йому обґрунтування.

Даючи різні визначення поняттю громадянства, перераховані автори сходяться на тому, що громадянство - цей юридичний стан людини, через яку, з одного боку, він має певну сукупність прав і обов'язків повноправного суб'єкта конституційно-правових стосунків, а з іншого боку - на нього поширюється суверенітет державної влади.

Громадянство виступає в двох іпостасях, одночасно будучи і правом і передумовою права. Дайте пояснення цьому.

Повна відповідь на перше питання припускає також знайомство з історичною еволюцією громадянства і з основними джерелами, регулюючими стосунки громадянства; з'ясування причин, що зумовили актуальність розвитку законодавства про громадянство на сучасному етапі; правильну оцінку відмінностей правового статусу громадян, апатридів, іноземців та ін.

Особливу увагу слід приділити характеристиці основних ознак громадянства.

Розгляд першого питання слід завершити розглядом суті поняття "Державна ідентичність", що дає уявлення про особову оцінку індивідом свого громадянства, міри його ідентифікації з цією державою.

Основу інституту громадянства, суть і зміст стосунків громадянства складають принципи законодавства України про громадянство. Принципи громадянства України визначені Конституцією України і Законом "Про громадянство України". Останній був прийнятий Верховною Радою і підписаний Президентом України 18 січня 2001 року. На сьогодні Закон діє зі змінами та доповненнями.

Саме ці джерела дають відповідь на друге питання. В зв'язку з цим рекомендуємо вивчити ст. 3, 4, 21, 24, 25 Конституцій України і ст. 2 Закони "Про громадянство України". Спираючись на названі статті, розкрийте зміст принципів єдиного громадянства, невід'ємності громадянства, визнання права громадянина на зміну громадянства, рівність громадянства та ін.

Покажіть, в чому полягає принципова відмінність регулювання стосунків громадянства в колишньому Радянському Союзі і незалежній Україні.

Норми конституційно-правового регулювання громадянства можна класифікувати таким чином:

1. Норми, що визначають підстави і порядок придбання громадянства.

2. Норми, що визначають підстави і порядок припинення громадянства.

3. Норми, що визначають повноваження державних органів по вирішенню питань громадянства.

Предметом вивчення третього питання є перша група норм, присвячених питанням придбання громадянства.

Становлення громадянства України почалося з моменту проголошення її незалежності. В зв'язку з цим передусім слід визначити, хто віднесений законодавством до громадянства України. Відповідь на це питання дає стаття 3 Закони "Про громадянство України".

Відповідно до доступного характеру громадянства України Закон "Про громадянство України" встановлює наступні підстави придбання громадянства України : по народженню; по територіальному походженню; внаслідок прийняття в громадянство; внаслідок відновлення в громадянстві та ін. Дайте характеристику перерахованим підставам, для чого слід проаналізувати ст. 6 - 16 Закону "Про громадянство України".

При характеристиці поняття, що іменуються «філиація», розкрийте поняття "право крові" і "право ґрунту".

При характеристиці прийому в громадянство України іноземця або особи без громадянства (натуралізація) покажіть, що доступність громадянства України носить не абсолютний, а відносний характер. Свідоцтвом тому служить передбачений законом обов'язковий перелік умов прийому в громадянство, а також перелік осіб, які не можуть бути прийняті в громадянство (див. ст. 9 Закону "Про громадянство України").

Динамізм громадянства України визначають потоки, що не лише входять, але і витікають. Конституція і законодавство України надають громадянам України право зміни громадянства. Згідно із Законом "Про громадянство України", громадянство України припиняється через наступні підстави: внаслідок виходу з громадянства; внаслідок втрати громадянства, на підставах, передбачених міжнародними договорами.

Громадянин України, що виїхав на постійне проживання за кордон, може вийти з громадянства за заявою. Покажіть, в яких випадках допускається вихід з громадянства України і в яких випадках цей вихід не допускається (див. ст. 18 Закону України "Про громадянство України").

Перерахуєте і охарактеризуйте усі випадки втрати громадянства України (див. ст. 19 Закону "Про громадянство України ").

Реалізацію норм інституту громадянства здійснюють відповідні державні органи. До їх числа входять Президент України, Комісія при Президентові України з питань громадянства, спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади з питань громадянства і підлеглі йому органи, Міністерство закордонних справ і його органи (дипломатичні представництва і консульські установи). Охарактеризуйте повноваження кожного з перерахованих органів. З цією метою слід вивчити ст. 23 - 25 Закону "Про громадянство України".

Основні конституційно-правові поняття і терміни :

філіація, натуралізація, оптація, анатрид, біпатрид, експатріація, екстрадиція, державна ідентичність.

Теми рефератів і доповідей

1. Становлення інституту громадянства України.

2. Поняття громадянства у вітчизняній і зарубіжній літературі.

3. Проблеми подвійного громадянства в Україні

Питання і завдання для самоконтролю

1. Проаналізуйте поняття громадянства, яке визначене в законі "Про громадянство України".

2. Наведіть конкретний приклад придбання громадянства шляхом оптації.

3. Перерахуєте принципи громадянства України.

4. Проведіть порівняльний аналіз інституту громадянства колишнього СРСР і України.

5. Використовуючи Закон "Про громадянство України", складіть декілька завдань, пов'язаних з придбанням і припиненням громадянства України.

6. Назвіть державні органи, в компетенцію яких входять питання громадянства.

Рекомендована література.

  1. Конституция Украины. - Х.: ТОВ «Одисей», 2012. – 48 с.

  2. О внесении изменений в Закон Украины "О гражданстве Украины". Закон Украины //Голос Украины, 20.05.1997.

  3. Закон Украины "О гражданстве Украины". От 18.01.2001 г. // Голос Украины, 18 января 2001 г. (Редакция по состоянию на 06.12.2012)

  4. Закон Украины О внесении изменений в Закон Украины «О гражданстве Украины» / Голос Украины, 22 июля 2005.

  5. Закон Украины О внесении изменения в статью 9 Закона Украины "О гражданстве Украины" от 05.07.2011 № 3575-VI I

  6. Конституционное право зарубежных стран: Учебник для вузов / Под общ. Ред чл.-корр. РАН, проф. М.В. Баглая, д.ю.н., проф.. Ю.ИЛейбо и д.ю.н. Л.М. Энтина – 2-е узд., перераб. – М.: Норма, 2012. – 1056 с.

  7. Конституционное право Украины. Под. ред. В.Ф. Погорилко. - К.: Наукова думка, 2011, с. 237-268.

  8. Колодій А.М., Олійник А.Ю. Права людини в Україні: Навч. Посіб. – К.: Юринком Інтер, 2012. – 336 с. – Бібліогр.: С. 325 – 329.

  9. О.Ф. Фрицький. Конституційне право України: Підручник. – 3-є вид., перероб. і доп –К.: Юрінком Інтер, 2012. – 516 с.

  10. Чиркин В. Е. Конституционное право зарубежных стран. Учебник. – 4-е изд., перераб и доп. – М.: Юристъ, 2012. – С. 60-110.

  11. Погорілко В.Ф., Федоренко В.Л. Конституційне право України: Підручник / За заг. ред.. В.Ф. Погорілка. – К.: Наукова думка: Прецедент, 2012. – 344 с.

  12. Конституційно-процесуальне право України: навч. Посіб. / О.В. Совгиря. – К.: Юрінком Інтер, 2012. – 536 с.

  13. Конституційне право України. Повний курс: навч. Посіб. / Совгиря О.В., Шукліна Н.Г. – 2-ге вид. переробл. і допов. – К.: Юрінком Інтер, 2012. – 544 с.