Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семинары укр 2013.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
183.51 Кб
Скачать

Рекомендована література

  1. Конституция Украины. - Х.: ТОВ «Одісей», 2012. – 48 с.

  2. ЗАКОН УКРАЇНИ «Про внесення змін до Конституції України щодо проведення чергових виборів народних депутатів України, Президента України, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» // Відомості Верховної Ради України (ВВР) – 2011. - N 10, - ст.68..

  3. Конституционное право зарубежных стран: Учебник для вузов / Под общ. Ред чл.-корр. РАН, проф. М.В. Баглая, д.ю.н., проф.. Ю.ИЛейбо и д.ю.н. Л.М. Энтина – 2-е узд., перераб. – М.: Норма, 2012. – 1056 с.

  4. Шаповал В.М. Конституція як форма (джерело) конституційного права України (питання теорії)// Право України. – 1999. - № 6.

  5. Кравченко В.В. Конституційне право України. Навчальний посібник. Друге вид., доповнене. – К.: Атіка, 2012. – 480 с.

  6. Конституционное (государственное) право зарубежных стран/ отв. ред. Б. А. Страшун. Т.1. – М., 2010 – С. 35-65.

  7. Мироненко О. М. Історія конституції України. – К., 1995.

  8. Чиркин В. Е. Конституционное право зарубежных стран. Учебник. – 4-е изд., перераб и доп. – М.: Юристъ, 2012 . – С. 32-51.

  9. Орленко В.І. Конституційне право України: Посіб. Для підготовки до іспитів / В.І Орленко, В.В. Орленко. – 2-ге вид., стереотип. – К.: Вид. ПАЛИВОДА А.В., 2012. – 152 с. – (Б-чка студента).

  10. Курс конституционного права Украины. Том 1. Общая часть: Основы теории конституционного права. Учебник (Под ред. М.А. Баймуратова и А.В. Ботанова). – Х.: Одиссей, 2012. – 672 с. – Серия : «Энциклопедия современного конституционализма»)

  11. Погорілко В.Ф., Федоренко В.Л. Конституційне право України: Підручник / За заг. ред.. В.Ф. Погорілка. – К.: Наукова думка: Прецедент, 2012. – 344 с.

  12. Конституційно-процесуальне право України: навч. Посіб. / О.В. Совгиря. – К.: Юрінком Інтер, 2012. – 536 с.

  13. Конституційне право України. Повний курс: навч. Посіб. / Совгиря О.В., Шукліна Н.Г. – 2-ге вид. переробл. і допов. – К.: Юрінком Інтер, 2012. – 544 с.

Тема 3. Основи конституційного ладу україни (2 години) План

1. Поняття конституційного ладу і його основ.

2. Гуманістичні основи конституційного ладу України.

3. Конституційні основи суспільного устрою України : поняття, основні принципи і система суспільного устрою.

4. Конституційні основи державного устрою України :

а) поняття державного устрою;

б) конституційна характеристика української держави;

в) принципи організації і діяльності державної влади.

г) система органів державної влади

Метою вивчення цієї теми є засвоєння поняття, сутності основних ознак конституційного ладу України, а також принципових основ взаємин його основних суб'єктів - людини, суспільства і держави

Приступаючи до вивчення першого питання, необхідно мати на увазі, що в літературі, у тому числі і учбовою, мають місце різні підходи визначенню поняття конституційного ладу, В зв'язку з цим рекомендуємо провести порівняльний аналіз визначення поняття конституційного ладу, яке дають В. Ф. Погорілко, М. В. Баглай, Ю.М. Тодика та інші автори. Зупините свій вибір на одному з них, дайте своєму вибору обґрунтування.

Визначившись з поняттям конституційного ладу, слід утямити, що розуміється під його основами. В даному випадку йдеться про ключові принципи, що закріплюють основи правового статусу суб'єктів конституційно-правових стосунків.

Друге питання плану обумовлене тим, що провідне місце серед правових норм, регулюючих конституційний лад України, займають норми Конституції України. Тому головним джерелом при вивченні даної теми є Основний Закон країни. При цьому потрібно особливу увагу приділити першому розділу Конституції "Загальні засади", в якому знайшли своє закріплення основи конституційного ладу України, найважливіші принципи організації держави в її співвідношенні з людиною і суспільством.

Вивчення першого розділу Конституції дозволить утямити суть і ознаки конституційного ладу України і, що дуже важливо, побачити в нім не простий набір норм, а певну їх систему. За своїм змістом ці норми можуть бути розділені на три групи:

1. Норми, що визначають гуманістичні основи конституційного ладу.

2. Норми, що встановлюють основи суспільного устрою.

3. Норми, що характеризують основи державного устрою.

При відповіді на третє питання необхідно проаналізувати норми Конституції, що визначають гуманістичні основи конституційного ладу України. Ці норми містяться не лише в її першому розділі. Гуманізм як своєрідний суперпринцип пронизує собою усі розділи Конституції, усю конституційну матерію.

Для отримання ключа до розуміння суті гуманізму конституційного ладу України рекомендуємо звернутися до ст. 3 Конституції. Згідно з цією статтею головною дійовою особою, в ім'я якої створюється конституційний лад, є людина.

Простежите, як положення третьої статті конкретизуються в наступних розділах Конституції і особливо в другому розділі "Права. свободи і обов'язки людини і громадянина".

Прикладом практичного втілення в життя гуманізму конституційного ладу України служить законодавство про громадянство, найважливішим принципом якого є невід'ємність громадянства. З’ясуйте, в чому гуманістична суть цього принципу. Для цього звернетеся до ст. 25 Конституцій України і до Закону України "Про громадянство України" від 18 січня 2001 р.

Вивчення четвертого питання необхідно почати із засвоєння поняття суспільного устрою, який за своєю суттю є загальнонаціональною системою громадських стосунків. Основи суспільного устрою складають закріплені Конституцією принципи організації і діяльності суспільства : суверенність, демократизм, політичний, економічний і ідеологічний плюралізм та ін.

Осмисленню суспільного устрою як системи громадських стосунків допоможе знайомство з його структурою. Найважливішими елементами останньої є: 1) економічні стосунки; 2) соціальні стосунки; 3) духовно-культурні стосунки; 4) політичні стосунки.

Дайте розгорнуту характеристику структурних елементів суспільного устрою. Покажіть, що в них свідчить про те, що наше суспільство робить перші кроки на шляху до громадянського суспільства.

У Конституції України знайшли своє закріплення також і основи державного устрою країни. Вивчення п'ятого питання треба почати з відповіді на питання: "Що таке державний устрій"? У учбовій літературі під поняттям "Державний устрій" розуміють організацію і діяльність держави, що є публічно-владною організацією народу. Що ж до конституційних основ державного устрою, то вони є системою принципів організації і діяльності держави і його основних інститутів, передбачених і закріплених Конституцією країни. Йдеться про принципи, що визначають суть держави, його тип, місце і роль в суспільстві.

Згідно Конституції України систему основних принципів, що визначають основи державного устрою, складають принципи, через які держава характеризується як суверенне, демократичне, соціальне, правове, унітарне і республіканське.

Рекомендуємо дати розгорнуту характеристику перерахованим принципам, розглянути їх суть і зміст.

Будь-яка держава діє через систему органів і установ, які в сукупності утворюють державний механізм. При вивченні державного механізму України слід звернути увагу на відмінність понять "Державний орган" і "державну установу".

Пріоритетну роль в державному механізмі грають органи державної влади, систему яких складають :

1. Органи законодавчої влади.

2. Глава держави.

3. Органи виконавчої влади.

4. Органи судової влади.

5. Інші державні органи.

Дайте загальну характеристику органам державної влади України і основним принципам їх організації і діяльності. Серед останніх особливу увагу звернете на принципи: єдності і розподілу державної влади, демократичного порядку формування органів державної влади, конституційності і законності в їх організації, діяльності та ін.

Основні конституційно-правові поняття та терміни.

Конституційний лад, основи конституційного ладу, суспільний устрій, державний устрій, економічна система, політична система, соціальна система.

Теми рефератів і доповідей

1. Економічні основи конституційного ладу України.

2. Конституційна характеристика Української держави.

Питання і завдання для самоконтролю

1. Назвіть статті Конституції України, що визначають гуманістичну суть конституційного ладу України.

2. Наведіть приклад статей Конституції, що визначають основи суспільного і державного устрою України.

3. Розкрийте характер взаємин між суспільством і державою.

4. Які елементи складають інститут економічних стосунків України?

5. Дайте поняття політичної системи.

6. У чому полягає принципова відмінність державного органу від державної установи?

7. Перерахуєте характерні особливості правової держави.