Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семинары укр 2013.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
183.51 Кб
Скачать

Тема 7: Президент України План.

1. Загальна характеристика інституту глави держави.

2. Основні етапи становлення інституту президентства в Україні.

З. Конституційний статус Президента України.

4. Вибори Президента України.

5. Компетенція глави держави України.

Основна мета вивчення цієї теми полягає у визначенні поняття, місця і ролі глави держави в системі влади; у розумінні юридичної природи президентської влади, конституційного статусу і повноважень Президента України.

Вивчення першого питання припускає знайомство із загальними станами інституту глави держави, знання яких дозволить підійти до проблеми президентства в Україні з позицій теорії і практики світового конституціоналізму.

Знайомство з цими положеннями слід почати з визначення поняття глави держави. Узагальнюючи погляди різних авторів на цей рахунок, відмітимо, що глава держави - це державний орган або вищий посадовець, що символізує єдність державної влади і представляє державу усередині країни і на міжнародній арені.

Якщо парламент, уряд і суди є організаційно-функціональним вираженням принципу розподілу влади, то інститут глави держави втілює собою принцип єдності державної влади.

Місце і роль глави держави в системі влади обумовлені його соціальним призначенням - забезпечувати конституційний лад, стійкість і збалансованість державної системи, служити носієм і гарантом державного суверенітету.

При характеристиці сучасного інституту глави держави слід звернути увагу на те, що глава держави може бути як одноосібним, так і колегіальним органом. У першому випадку - це монарх або президент. У другому - обираний парламентом постійно діючий орган.

Прикладом останнього являлася Президія Верховної Ради СРСР. В наші дні до таких органів належить Державна Рада Куби. У деяких країнах використовується змішана форма глави держави, що поєднує в собі одноосібно-колегіальні начала. Так, в Китайській Народній Республіці функції глави держави виконують Голова республіки і Постійний Комітет Всекитайських зборів народних представників. Проте для переважної більшості країн характерний одноосібний глава держави - монарх або президент.

Проведіть порівняльний аналіз цих двох видів глави держави, покажіть їх відмінності.

Для інституту глави держави характерні не лише видові відмінності, але і відмінності їх правового статусу, об'єми і характер владних повноважень.

Залежно від об'єму і характеру владних повноважень глави держав діляться на сильних, таких, що мають реальні повноваження, і слабких, таких, що мають номінальні повноваження. Реальні повноваження - це дискреційні повноваження. Номінальні повноваження - це повноваження, що реалізовуються главою держави в порядку контрасигнатури.

Розберіться з поняттями дискреційні повноваження і контрассиг-натура.

Правовий статус глави держави, юридична природа його влади визначаються формою правління.

Проведіть порівняльний аналіз правового статусу глави держави в країнах з монархічною і республіканською формою правління. При цьому необхідно мати на увазі, що існують три різновиди монархії (абсолютна, дуалістична і парламентська) і три різновиди республік (президентська, парламентська і змішана).

Будучи вищим представником держави, що втілює єдність державної влади, глава держави має широкий круг повноважень в усіх сферах державного життя. При їх вивченні акцент слід зробити на повноваженнях глави держави в таких сферах як законодавчій, старанній і судовій владі; правового статусу особи; національній безпеці; зовнішньої політики.

З прийняттям Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 р. в країні починається процес реформування державної влади. Одним з перших кроків в цьому напрямі стало твердження в Україні інституту громадянства.

Почало становленню інституту президентства в Україні поклало постанову Верховної Ради УРСР "Про вибори Президента УРСР", яке було прийнято 25 червня 1991 р. В постанові говорилося про доцільність затвердження поста Президента України до прийняття нової Конституції. Реалізацією цієї постанови став пакет відповідних законодавчих актів, прийнятих Верховною Радою УРСР 5 липня 1991 р. йдеться про три закони, - "Про Президента Української РСР", "Про установу поста Президента Української РСР" і внесення змін і доповнень в Конституцію (Основний Закон) Української РСР", "Про вибори Президента Української РСР". Названі закони проголошували Президента України вищим посадовцем і главою виконавчої влади.

Становлення інституту Президента України проходило в умовах найгострішого протистояння різних політичних сил. Розкрийте суть цієї боротьби, проаналізуйте і дайте політико-правову оцінку поглядам її учасників.

Важливою віхою в становленні інституту Президента України став Конституційний договір від 8 червня 1995г. Поясните причини появи цього документу, прокоментуйте його зміст.

Становлення президентської влади в Україні завершилося 28 червня 1996 р. прийняттям Конституції України, що ознаменувала вступ країни в якісно новий етап державного будівництва. Нова Конституція не лише закріпила інститут глави держави, але і визначила правові основи його розвитку в умовах змішаної республіки.

Питання про конституційний статус Президента України слід розглядати, виходячи з того, що нова Конституція України встановила в країні змішаний тип республіки. На відміну від президентської республіки, де глава держави є і главою виконавчої влади, в змішаній республіці він винесений за рамки відомих гілок влади. На відміну від Конституційного договору, згідно з яким Президент України був і главою держави, і главою виконавчої влади, нова Конституція визначила статус глави держави поза гілками влади. "Президент України, - свідчить ст. 102, - є главою держави".

Визначення статусу Президента України поза зв'язком з конкретною гілкою влади зумовило його розпливчатість і еластичність. Звідси і відсутність однозначного тлумачення питання про юридичну природу президентської влади в Україні. Одні правознавці (Ф. Бурчак) розглядають владу Президента в якості четвертої гілки влади. Інші (В. Чиркин) - органічно зв'язують її з виконавчою владою. Треті (В. Головатенко ) - визначають юридичну природу президентської влади, виходячи з того, що Президент України знаходиться поза гілками влади.

Проаналізуйте і дайте оцінку приведеним точкам зору. При цьому звернете увагу не лише на правову, але і на політичну сторону питання про юридичну природу президентської влади.

Для відповіді на питання про вибори Президента України необхідно вивчити відповідні статті Конституції України і Закон "Про вибори Президента України" від 5 березня 1999 р.

Передусім звернете увагу на вимоги, що пред'являються кандидатові в Президенти України. При цьому спробуйте погоджувати ст. 24 Конституції України, що проголошує принцип рівності громадян і неприпустимості обмежень і привілеїв за різними ознаками, у тому числі і мовним, із ст. 103, що унеможливлює участі у виборах Президента України кандидатів, що не володіють державною мовою.

Охарактеризуйте виборчу систему, використовувану при виборах Президента України, освітите основні стадії виборчого процесу.

Одним з основних питань теми, що вивчається, є питання про компетенцію Президента України. Широту функціонального діапазону і різноманіття повноважень, які має Президент України, зумовив його статус глави держави, який виступає від імені держави і є гарантом державного суверенітету, територіальної цілісності України, дотримання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина (див. ст. 102).

Конкретне уявлення про компетенцію Президента України дає ст. 106 Конституцій України. Вивчивши цю статтю, проведіть класифікацію повноважень, що містяться в ній, за сферами їх дії. Особливу увагу приділите сферам: законодавчій, старанній і судовій владі; правового статусу людини і громадянина; національній безпеці; зовнішньополітичній діяльності.

При характеристиці компетенції Президента України звернете увагу на те, що далеко не усі повноваження Президента України належать до дискреційних. Так цілий ряд повноважень, передбачених пунктами 3, 4, 5, 8, 10, 14, 15, 17, 18, 2.1, 22, 2.3, 2.4, ст. 106 Президент може реалізувати лише в порядку контрасигнатури.

Розгляд питання про компетенцію Президента України завершите аналізом ч. 3, ст. 106, яка свідчить: "Президент України на основі і у виконання Конституції і законів України видає укази і розпорядження, що є обов'язковими до виконання на території України".

Теорія і практика українського конституціоналізму, політико-правове життя країни дозволяють зробити висновок про те, що Президент України має реальні повноваження і належить до сильних глав держав. Компетенція Президента України адекватна компетенції глави держави президентсько-парламентської республіки.

Основні конституційно-правові поняття і терміни :

монарх, президент, дискреційні, повноваження, контрасигнатура, імпічмент, інавгурація, промульгация, вето.

Теми рефератів і доповідей

1. Інститут глави держави у сучасному світі.

2. Юридична природа президентської влади в Україні.

Питання і завдання для самоконтролю

1. Яку роль грає глава держави в системі влади?

2. На конкретних прикладах покажіть залежність статусу глави держави від форми правління.

3. Що таке дискреційні повноваження і контрасигнатура?

4. Чи являється Президент України органом виконавчої влади?

5. Перерахуєте відомі точки зору, що стосуються питання про юридичну природу президентської влади в Україні.

6. Назвіть підстави дострокового припинення повноважень Президента України.

Список рекомендованої літератури

1. Конституція України. - К.: Юрінком, 2012. - 80 с.

2. Закон України "Про Президента Української РСР" від 5.07.91. -Відомості Верховної Ради України, 1991 - № 33, ст. 446.

3. Закон України "Про застосування поста Президента Української РСР і внесения змін та доповнень до Конституції (Основний Закон) Української" РСР" від 5.07.91. - Відомості Верховної Ради України, 1991 - № 33, ст. 445.

4. Закон України «Про внесення деяких змін до деяких законодавчих актів України щодо виборів Президента України» від 21 серпня 2009 року // Голос України – 10 вересня 2009 р.

5. Закон України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо проведення їх у відповідність із Конституцією України від 7 жовтня 2010 року // Голос України – 13 жовтня 2010 р.

6. Бурчак Ф.Г. Президент Украины. - К.: Ін Юре, 2010. - 24 с.

7. Головатенко В. Окремі аспекти конституційно-правового статусу Президента України // Право України. - 1999. - № 5. - С,30 - 33.

8. Конституційне право України / за ред. В.Ф. Погорілка. - К.: Наукова думка, 2011.-734 с.

9. О.Ф. Фрицький. Конституційне право України: Підручник. – 3-є вид., перероб. і доп –К.: Юрінком Інтер, 2012. – 516 с.

10. Орленко В.І. Конституційне право України: Посіб. Для підготовки до іспитів / В.І Орленко, В.В. Орленко. – 2-ге вид., стереотип. – К.: Вид. ПАЛИВОДА А.В., 2012. – 152 с. – (Б-чка студента).

11. Чиркин В. Е. Конституционное право зарубежных стран. Учебник. – 4-е изд., перераб и доп. – М.: Юристъ, 2012. – 278-316.

12. Погорілко В.Ф., Федоренко В.Л. Конституційне право України: Підручник / За заг. ред.. В.Ф. Погорілка. – К.: Наукова думка: Прецедент, 2012. – 344 с.

13. Конституційно-процесуальне право України: навч. Посіб. / О.В. Совгиря. – К.: Юрінком Інтер, 2012. – 536 с.

  1. Конституційне право України. Повний курс: навч. Посіб. / Совгиря О.В., Шукліна Н.Г. – 2-ге вид. переробл. і допов. – К.: Юрінком Інтер, 2012. – 544 с.