Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семинары укр 2013.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
183.51 Кб
Скачать

Тема 12: Конституційно-правове регулювання місцевого самоврядування в Україні. План.

  1. Поняття місцевого самоврядування.

  1. Система і повноваження місцевого самоврядування

  2. Матеріально-фінансові основи місцевого самоврядування.

  3. Гарантії місцевого самоврядування.

Мета цієї теми - утямити суть, природу і конституційно-правовий статус місцевого самоврядування в Україні.

Розкриваючи перше питання теми необхідно визначити зміст поняття "Місцеве самоврядування". Для цього студент повинен проаналізувати відповідні статті "Європейської хартії про місцеве самоврядування", "Конституції України", Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні". Так, в Законі України "Про місцеве самоврядування в Україні" дається наступне визначення: "Місцеве самоврядування в Україні - це гарантоване державою право і реальна здатність територіальної громади - жителів села або добровільного об'єднання в сільську громаду жителів декількох сіл, селища, міста - самостійно або під відповідальність органів і посадовців місцевого самоврядування вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України" (ст. 2, п.1.).

Необхідно підкреслити, що суть місцевого самоврядування можна зрозуміти, розібравшись в основних теоріях місцевого самоврядування.

Історично першою була обґрунтована теорія вільної громади (теорія природних прав людини), яка заснована на ідеях природного права. Ця теорія виходила з того, що право територіальної громади на вирішення своїх власних питань має природний, невідчужуваний характер, як права і свободи людини. Таким чином, місцеве самоврядування розглядається як автономна по відношенню до державної влади публічна влада територіальної громади.

У основі іншої теорії місцевого самоврядування - суспільній - лежать також положення теорії вільної громади, проте на перший план висувається не природний характер прав територіальної громади, а недержавна, переважно господарська природа діяльності органів місцевого самоврядування. Ця теорія не отримала широкого поширення, оскільки вона не могла роз'яснити публічно правовий характер багатьох функцій, які здійснюють органи місцевого самоврядування.

Слід зазначити, що найбільш поширеною є державна теорія місцевого самоврядування, яка розглядає місцеве самоврядування не як автономну форму публічної влади, природне право територіальної громади на самостійне рішення питань місцевого значення, а як одну з форм організації місцевого управління, тобто як один із способів децентралізації державної влади на місцевому рівні.

Далі студент повинен розібратися у визначенні місцевого самоврядування як багатогранного і комплексного політико-правового явища, яке виступає в трьох аспектах :

- - як відповідна основа конституційного ладу України;

- - як специфічна форма народовладдя;

- - як право жителів відповідної територіальної одиниці на самостійне рішення питань місцевого значення.

Для з'ясування суті місцевого самоврядування необхідно розглянути його систему і повноваження, що є змістом другого питання теми.

Конституція і Закон України "Про місцеве самоврядування в Україні" визначають систему місцевого самоврядування як взаємозв'язок наступних її елементів :

- - територіальна громада;

- - сільська, селищна, міська рада;

- - сільський, селищний, міський голова;

- - виконавчі органи сільської, селищної, міської ради;

- - районні і обласні ради, які представляють загальні інтереси територіальних громад, сіл, селищ, міст;

- - органи самоорганізації населення;

- - форми безпосереднього волевиявлення населення - місцеві референдуми, вибори, загальні збори.

Студент повинен дати коротку характеристику кожному з цих елементів, спираючись на Конституцію і закон України.

При аналізі повноважень місцевого самоврядування, під якими розуміються визначені Конституцією і законами України, іншими правовими актами права і обов'язку територіальних громад, органів місцевого самоврядування, необхідно виділити:

- - власні повноваження, здійснення яких пов'язане з вирішенням питань місцевого значення, наданням громадських послуг населенню;

- - делеговані повноваження (окремі повноваження органів виконавчої влади, передані законом органам місцевого самоврядування), здійснення яких пов'язане з виконанням функцій державної виконавчої влади на місцях.

При розгляді третього питання теми слід зазначити, що реальність місцевого самоврядування визначається, в першу чергу, матеріально-фінансовими ресурсами, якими розпоряджається територіальна громада і які в сукупності складають матеріальну і фінансову основу місцевого самоврядування.

Необхідно утямити, що провідне місце в структурі матеріальної і фінансової основи місцевого самоврядування займає комунальна власність. Поняття комунальної власності уперше на законодавчому рівні було введене Законом України "Про власність" від 7 лютого 1991 р., яке розглядалося як різновид державної власності (ст. 31). Конституція України 1996 р. визначає комунальну власність як самостійну форму власності, суб'єктами якої є територіальні громади села, селища, міста, району в місті.

Закон України "Про місцеве самоврядування в Україні" ст. 60 розкриває зміст права комунальної власності. Студентам необхідно її проаналізувати і визначити склад комунальної власності.

Розглядаючи фінансову основу місцевого самоврядування, студентам необхідно визначити її структуру, яка є наступним :

- - засоби місцевого бюджету;

- - позабюджетні засоби;

- - засоби комунальних підприємств.

Далі необхідно утямити порядок формування місцевих бюджетів, їх прибутковою і витратною частин, їх джерела.

Слід також розібратися у фінансовій допомозі місцевому самоврядуванню з боку держави, яка може здійснюватися у формі дотацій і субвенцій.

Розгляд четвертого питання теми націлює студента на з'ясування положення про те, що здійснення місцевого самоврядування в Україні забезпечується системою гарантій, під якими розуміють економічні, політичні і правові умови і засоби повної і ефективної реалізації територіальними громадами, органами місцевого самоврядування завдань і функцій місцевого самоврядування. Студентові необхідно розкрити зміст і суть цих гарантій.

Слід також охарактеризувати механізм правового забезпечення місцевого самоврядування, який можна виразити схемний таким чином:

I. Правові гарантії захисту.

Територіальні громади, органи і посадовці місцевого самоврядування самостійно виконують дані ним повноваження:

- - конституційні гарантії;

- - судові гарантії.

Конституція України покладає на органи державної влади обов'язок юридично і політично захищати і гарантувати місцеве самоврядування.

Право звернення органів і посадовців місцевого самоврядування до суду за захистом прав і законних інтересів місцевого самоврядування гарантоване Конституцією України.

II. Державний і громадський контроль.

Державний нагляд, політико-правовий контроль у формі депутатських запитів, парламентських слухань, судовий контроль, контроль в особі засобів масової інформації, політичних партій і громадських організацій.

III. Юридична відповідальність.

(Конституційно-правова відповідальність осіб, майнова або цивільно-правова).

На закінчення студентам рекомендується зробити самостійно висновки з розглянутих питань теми.

Конституційно-правові поняття і терміни :

місцеве самоврядування; територіальна громада; місцевий референдум; органи самоорганізації населення; загальні збори; районні і обласні ради; міська, сільська, селищна рада; виконавчі органи рад; делеговані повноваження; право комунальної власності; місцевий бюджет; система місцевого самоврядування; гарантії місцевого самоврядування; міський голова; сільський голова; селищний голова.

Теми рефератів і доповідей

1. Становлення і розвиток місцевого самоврядування в Україні.

2. Місцева рада як представник інтересів територіальної громади.

3. Органи самоорганізації населення як важливий елемент системи місцевого самоврядування в Україні.

Питання і завдання для самоконтролю

1. Розкрийте зміст основних принципів місцевого самоврядування в Україні.

2. Обласна рада прийняла рішення про передачу у свою власність обласну лікарню, розміщену на території міста (обласного центру), яка знаходилася у власності міської ради.

Прокоментуйте рішення обласної ради з точки зору Конституції і Законів України.

3. Які форми місцевої демократії вам відомі? Дайте їм характеристику.

4. Охарактеризуйте територіальну громаду як джерело місцевого самоврядування.

5. У яких сферах і галузях місцеве самоврядування має власні повноваження?

6. У чому сенс делегованих державою повноважень місцевого самоврядування?

7. Назвіть основні положення державної теорії місцевого самоврядування.

8. Назвіть основні елементи структури місцевих рад?

9. Які критерії визначення кількісного складу місцевих рад?

10. За ініціативою жителів вулиці міської голова своїм розпорядженням створив вуличний комітет. Чи має міський голова такі повноваження?

11. Декілька сільських територіальних громад на своїх зборах прийняли рішення про об'єднання об одну сільську громаду із загальним районним центром і своєю радою депутатів. Прокоментуйте це рішення з точки зору його законності.

12. Які основні гарантії місцевого самоврядування в Україні?

Рекомендована література

        1. Конституция Украины. - Х.: ООО “Одиссей”, 2012. – 64с.

        2. 10. Всемирная декларация о местном самоуправлении // Местное самоуправление Украины. – 1997, №1-2, с. 95-97.11.

        3. Європейська Хартія місцевого самоврядування, ратифікована Законом україни від 15.07.1997 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1997. – № 38.

4.Закон України «Про місцеві державні адміністрації» від 09.04.1999 p., зі змінами і доповненнями // Відомості Верховної Ради України. — 1999. - № 20-21.

5.Закон України «Про столицю України — місто-герой Київ» від 15.01.1999 р. // Урядовий кур'єр. - 1999. - 28 січня.

6.Закон України «Про всеукраїнський і місцеві референдуми» від 03.07.1991 p., зі змінами і доповненнями // Відомості Верховної Ради України. - 1991. - № 33.

  1. Закон України «Про статус депутатів місцевих рад» від 11.07.2002 p., зі змінами і доповненнями // Урядовий кур'єр. — 2002. — 2 серпня.

  2. Закон України «Про органи самоорганізації населення» від 11.07.2001 р. // Урядовий кур'єр. - 2001. - 15 серпня.

  3. Закон України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 06.07.2001 p., зі змінами і доповненнями // Відомості Верхов­ної Ради України. - 2001. - № 33.

  4. Закон України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» від 10 липня 2010 року // Голос України – 31.07. 2010 р.

  5. Закон України Про внесення змін до Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» від 10 липня 2010 року // Голос України – 30 серпня 2010 р.

  1. Закон України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо проведення їх у відповідність із Конституцією України від 7 жовтня 2010 року // Голос України – 13 жовтня 2010 р.

13. Конституційне право України /За ред. В. Ф. Погорілка. – К.: Наукова думка. – 2010. – 732 с.

14. Чиркин В.Е. Конституционное право зарубежных стран: Учебник. – 4-е изд., перераб. и доп. – М.: Юристъ, 2011. – 669 с.

15. Фролов О. Роль державних органів у забезпеченні ефективного функціонування місцевого самоврядування в Україні: реалії та перспективи розвитку.... // Право Украіни-2011-№ 6.- с.226.

16. .Борденюк В. Сільський, селищний, міський голова у механізмі здійснення місцевого самоврядування: конституційно-правові аспекти… // Право Украіни-2011-№ 2.- с.208.

17. Курс конституционного права Украины. Том 1. Общая часть: Основы теории конституционного права. Учебник (Под ред. М.А. Баймуратова и А.В. Ботанова). – Х.: Одиссей, 2011. – 672 с. – Серия: «Энциклопедия современного конституционализма»)

18. О.Ф. Фрицький. Конституційне право України: Підручник. – 3-є вид., перероб. і доп –К.: Юрінком Інтер, 2006. – 516 с.

19. Кравченко В.В. Конституційне право України. Навчальний посібник. Друге вид., доповнене. – К.: Атіка, 2012. – 480 с.

18. Гнилорибов В.В., Тихонов В.М. Державне будівництво і місцеве самоврядування в Україні: Навчальний посібник. – Луганськ: Вид-во СНУ ім.. В. Даля, 2004. – 376 с.

19. Закон Украины "О местном самоуправлении в Украине". К.: Парламентское изд-во, 1997, 109 с.

20. Куйбида В., Чушенко В. Понятие местного самоуправления в Украине // Право Украины. 1998, №5, с. 17-21.

21. Биленчук П.Д., Кравченко В.В., Подмогильный М.В. Местное самоуправление в Украине (муниципальное право). Учебное пособие. – К.: Атика, 2010, - 304 с.

22. Лаврик В. Местное самоуправление в Украине: больше вопросов, чем ответов. // Право Украины. 1999, №7, С. 42-43.

23. Гнилорибов В.В., Тихонов В.М. Місцеве самоврядування в Україні: Світ пронять і термінів. Навчальний посібник. – Луганськ: Вид-во СНУ ім.. В. Даля, 2005. – 168 с.

24. Бориславська О. М. Місцеве самоврядування в Україні: теорія та практика реалізації конституційно-правових засад. — Львів: ПАЮ, 2010.

25Крусян А. Р. Взаимодействие местных органов исполнительной влас­ти и органов местного самоуправления в Украине: Учеб. пособие. — Одесса: Юридическая литература, 2001.

26Любченко П. М. Компетенція суб'єктів місцевого самоврядування. — X.: Модель Всесвіту, 2001.

27.Погорілко В.Ф., Федоренко В.Л. Конституційне право України: Підручник / За заг. ред.. В.Ф. Погорілка. – К.: Наукова думка: Прецедент, 2012. – 344 с.

28.Конституційно-процесуальне право України: навч. Посіб. / О.В. Совгиря. – К.: Юрінком Інтер, 2010. – 536 с.

29.Конституційне право України. Повний курс: навч. Посіб. / Совгиря О.В., Шукліна Н.Г. – 2-ге вид. переробл. і допов. – К.: Юрінком Інтер, 2012. – 544 с.