Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семинары укр 2013.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
183.51 Кб
Скачать

Тема: 13. Конституційно-правове регулювання територіального устрою України

План

1. Поняття і форми державного устрою. Форма державного устрою України.

2. Конституційні принципи територіального устрою України.

3. Система адміністративно-територіального устрою України.

4. Конституційний статус Автономної Республіки Крим.

В процесі вивчення цієї теми студентові необхідно засвоїти основний зміст і суть конституційно-правового регулювання територіального устрою держави взагалі і України зокрема, а також спробувати сформулювати проблеми, які вимагають свого рішення і законодавчого регулювання, пов'язані з вдосконаленням адміністративно-територіального устрою України.

При розгляді першого питання теми передусім слід дати визначення територіальному устрою держави, проаналізувавши відповідні положення рекомендованої літератури.

Кожна держава, що вже відоме студентові з курсу "Теорії держави і права, політології", має свою територію - простір, на який поширюється його влада, причому, це не лише сушачи, але і водний, і повітряний простір. Державна територія має відповідну будову, т. е. структуру і систему взаємин між територіальними утвореннями (владою в них) і центральною владою держави. Залежно від характеру цих взаємин держави діляться на федеральні і унітарні. Конфедерація - це союз незалежних держав, і він не є формою територіального устрою держави в повному розумінні слова.

Студентам необхідно дати характеристику федеральній і унітарній державі, виділивши головні їх відмітні ознаки.

Федеральна держава характеризується тим, що суб'єкти федерації - це державоподібні територіальні утворення, що мають право ухвалювати закони, мають свої конституції, громадянство, законодавчий орган, уряд і тому подібне, причому в загальнодержавній конституції зазвичай визначається сфера законодавчої компетенції автономного парламенту. В той же час, територія усіх суб'єктів федерації складає єдину і цілісну територію країни. Суб'єкти федерації не мають права виходу з союзу. Тому ця єдина, цілісна держава з єдиними збройними силами, грошовою одиницею і тому подібне. Важливою особливістю такої держави є його децентралізація. Слід зазначити, що нині у світі існує більше 20 федеральних держав.

Унітарна держава, на відміну від федерального, складається не з територіальних одиниць, що мають зовнішні ознаки держави, а з політико-адміністративних або адміністративних одиниць, статус яких регулюється головним чином актами поточного законодавства центральної влади. У межах країни жодна територіальна освіта не наділена законодавчими правами. Унітарні держави, як правило асиметричні, тобто одні територіальні одиниці в порівнянні з іншими мають свій особливий статус, наприклад, столиця держави. Симетричний територіальний пристрій характерний для федеральних держав, територіальні одиниці (Суб'єкти федерацій) яких мають рівний статус (наприклад, землі у ФРН).

Далі студент повинен засвоїти, що унітарні держави можуть бути простими і складними, централізованими, децентралізованими і відносно децентралізованними, дати їм розгорнуту характеристику. Слід також розібратися у ланковому (рівневому) територіальному діленні держави : двуланковому, триланковому, чотириланковому.

При розгляді другого питання теми необхідно відмітити, що проблема територіального пристрою України придбала особливу актуальність у кінці XX ст. і не втратила її нині.

Відповідно до Конституції України (ст. 2), Україна є унітарною державою. В межах існуючих меж територія України є цілісною і недоторканною, складові частини цієї території знаходяться в нерозривному взаємозв'язку, визначаються внутрішньою єдністю і не мають ознак державності.

Слід зазначити, що адміністративно-територіальний устрій України є певною системою, в яку входять наступні територіальні утворення :

- - Автономна Республіка Крим;

- - 24 області; 490 сільських і 121 міський район;

- - 446 міст (з них 2 загальнодержавний, 165 - обласного, 279 - районного значення);

- - 908 селищ;

- - 28841 сіл.

В цілому систему адміністративно-територіального устрою в Україні, закріпленій в Конституції України, можна виразити наступною схемою:

Схема № 1

I

Автономна республіка Крим

II

24 області

г.Киев

г.Севастополь

III

Райони

IV

Міста

Сіла

Селища

Райони в містах

У основі територіального устрою України лежать конституційні принципи, зміст яких студент повинен розкрити. Ось ці принципи:

- - єдність і цілісність державної території;

- - поєднання централізації і децентралізації в здійсненні державної влади;

- - збалансованість соціально-економічного розвитку регіонів з урахуванням їх історичних, економічних, географічних і демографічних особливостей, етнічних і культурних традицій.

Слід зазначити, що усі адміністративно-територіальні одиниці в Україні складають ланки єдиного адміністративно-територіального устрою, проте мають різний статус з точки зору організації в них влада.

У четвертому рівні (див. Схему № 1) територіальних утвореннях (природні територіальні одиниці) функціонують тільки органи місцевого самоврядування, в "інтегральних" - штучних: областях і районах - діють і органи державної виконавчої влади, і органи місцевого самоврядування, така ж організація влади в м. Києві і м. Севастополі, що мають спеціальний статус.

Необхідно підкреслити, що існуюча система адміністративно-територіального ділення України передбачає входження одних населених пунктів в межі інших.

Вивчення третього питання теми необхідно почати з аналізу розділу X Конституції України. Ст. 134 Конституції України закріплює положення, відповідно до якого Автономна Республіка Крим є невід'ємною частиною України і в межах повноважень, визначених Конституцією України, вирішує питання, віднесені до її відання.

Необхідно визначити місце Автономної Республіки Крим в системі адміністративно-територіального устрою України, охарактеризувати структуру влади в Республіці. Студент повинен розкрити зміст тих питань, по яких здійснюється нормативно-правове регулювання Автономної Республіки Крим і що відноситься до ведення цієї Республіки. Важливо звернути увагу на взаємини системи влади в Автономній Республіці Крим і центральною владою в Україні.

Відмітимо, що організація влади в Автономній Республіці Крим детально визначена в Конституції України, Конституції Автономної Республіки Крим. Показним органом автономії є Верховна Рада Автономної Республіки Крим, а виконавча влада здійснюється Радою Міністрів АРК, голова якого призначається на посаду і звільняється з посади Верховною Радою АРК за узгодженням з Президентом України.

У АРК діє постійне представництво Президента України, повноваження якого визначаються законом.

Рішення, які приймає Верховна Рада Автономної Республіки Крим і Радою Міністрів АРК є обов'язковими до виконання тільки на території Автономної Республіки Крим.

Автономія здійснює повноваження двох видів (груп) : нормативного регулювання деяких питань, які передані "делеговані" автономії, у зв'язку з її унікальними природними умовами і курортними можливостями, і власній компетенції (питання функціонування влади в автономії і забезпечення управління територією).

Таким чином, з вищевикладеного можна зробити наступні висновки:

1. Організація влади в територіальних утвореннях залежить від конституційної системи адміністративно-територіального устрою.

2. Україна відносно децентралізована унітарна держава.

3. Система адміністративно-територіального устрою в Україні закріплена в Конституції, але потрібне ухвалення закону України "Про адміністративно-територіальний устрій України", формування законодавчої основи територіальної бази здійснення влади на місцях, що сприятиме процесу вдосконалення організації публічної влади в територіальних утвореннях.

Конституційно-правові поняття і терміни :

автономія, законодавча автономія, місцева автономія, адміністративно-територіальний устрій держави, симетричний і асиметричний територіальний устрій держави, федералізм, унітаризм.

Теми рефератів і доповідей

1. Суть, основні ознаки і різновиди унітарної держави.

2. Правові проблеми адміністративно-територіального устрою України.

3. Особливості автономної одиниці (АРК) в Україні.

Питання і завдання для самоконтролю

1. За якими ознаками федеральна держава відрізняється від унітарної?

2. Дайте визначення автономії, вкажіть її види і характерні ознаки.

3. Дайте характеристику системи адміністративно-територіального устрою України.

4. Що є федерація? У чому принципова відмінність статусу суб'єкта федерації від правового положення адміністративно-територіальної одиниці?

5. Які види унітарних держав вам відомі і до якого виду відноситься Українська держава по своєму адміністративно-територіальному устрою?

6. Яка держава більш демократична - централізована або децентралізована, унітарне або федеральне і чому?

7. На яких принципах базується адміністративно-територіальний устрій України? Розкрийте їх зміст.

8. Яка система влади в Автономній Республіці Крим?

9. Які питання вирішують органи влади в Автономній Республіці Крим?

10. Дайте характеристику нормативно-правовим актам Автономної Республіки Крим.

Рекомендована література

  1. Конституція України. - Х.: “Одиссей”, 2012. – 64с.

  2. Закон України «Про державний кордон України від 01.11.1991 р., зі змінами і долповненнями // Відомості Верховної Ради України. – 1992. – № 2.

  3. Конституція Автономної Республіки Крим, затверджена Законом України від 23.12.1998 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1999. – № 5–6.

  4. Закон України «Про Автономну Республіку Крим» від 17.03.1995 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1995. – № 11

  5. Закон України «Про представництво Президента України в Автономній Республіці Крим» від 02.03.2000 р. // Урядовий кур’єр. – 2000. – 26 квітня.

  6. Закон України «Про столицю України – місто-герой Київ» від 15 січня 1999 р. З офіційними тлумаченнями до Закону в Рішеннях Конституційного Суду № 11-рп/2001 від 13.07.2001; № 21-рп/2003 від 25.12.2003; № 9-рп/2005 від 13.10.2005 // Відомості Верховної Ради України. – 1999. – № 11.

  7. Лисенков С.Л. Теоретичні та конституційно-правові засади автономії в Україні // Законодавсто України. Науково-практичні коментарі. – 2004. – № 12. – С. 3-7.

  8. Мартиненко П. Децентралізація державної влади як конституційний принцип в Україні // Вісник Конституційного Суду України. – 2000. – № 6. – С. 38-56.

  9. Адміністративно-правове регулювання внутрішньої організації органів місцевого самоврядування// Юридична Україна. – 2006. – №3. – С.27-36.

  10. Іщенко О. Принципи адміністративно-територіального устрою України..//Право Украины.---2011.№4.- с. 238

  11. .Погорілко В.Ф., Федоренко В.Л. Конституційне право України: Підручник / За заг. ред.. В.Ф. Погорілка. – К.: Наукова думка: Прецедент, 2012. – 344 с.

  12. Конституційно-процесуальне право України: навч. Посіб. / О.В. Совгиря. – К.: Юрінком Інтер, 2012. – 536 с.

  13. .Конституційне право України. Повний курс: навч. Посіб. / Совгиря О.В., Шукліна Н.Г. – 2-ге вид. переробл. і допов. – К.: Юрінком Інтер, 2012. – 544 с.