Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фантомний курс_дитстом5.doc
Скачиваний:
821
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
16.96 Mб
Скачать

Тимчасові зуби верхньої щелепи:

Центральний різець. Коронка долотоподібна, корінь добре розвинутий, конусоподібний, з загостренною верхівкою. Ріжучий край гладкий. На вестибулярній поверхні коронки, біля шийки характерний емалевий валик. На язиковій поверхні, також ближче до шийки зуба, розташовується горбик, що переходить по середній лінії коронки в невеликий валик. Порожнина зуба широка, її коронкова частина без різкої границі переходить у один кореневий канал.

Бічний різець. Коронка долотоподібна, по формі нагадує центральний різець, але значно менша, поверхня опукла. Бічний край коронки закруглений, серединний має більш гострий кут. В ділянці шийки добре видно валик емалі. Язичний горбик виражений незначно. Корінь один, на його бічних поверхнях є слабко виражені повздовжні борозни.

Ікло. Коронка ікла ромбовидної форми з добре вираженими бічними кутами. На опуклій вестибулярній поверхні проходить емалевий валик. У ділянці бічної грані є невелика виїмка, що відокремлює невеликий проміжний горбик. На язиковій поверхні коронки також є виражений валик, з боків якого є виїмки майже трикутної форми. Корінь конусоподібний, на поперечному розпилі канал кореня має форму овалу. Вестибулярна поверхня кореня сплющена, має невелику подовжню борозну. Порожнина зуба широка, без помітної границі між порожниною коронки і каналом кореня.

Перший моляр. Вестибулярна (щічна) поверхня коронки і пришийкової ділянки має добре виражений емалевий валик. На жувальній поверхні проходить гребінець, по сторонах від якого є борозни, що розділяють поверхню зуба на ряд додаткових невеликих горбиків. Поперечні і повздовжні борозни з жувальної поверхні переходять на задню поверхню коронки. Зуб має сильно розгалужені убік корені: піднебінний і два щічних - передній щічний і задній щічний. Піднебінний корінь більш великий, прямий, конусоподібний, з добре прохідним каналом. Щічні корені сплющені з боків, верхівки їх загострені, щипцеподібно вигнуті і часто важкопрохідні.

Другий моляр. За формою коронки і числом коренів нагадує перший моляр, але на відміну від нього трохи менший за розміром. Емалевий валик у пришийковій ділянці чітко контурує шийку зуба. Язикова поверхня коронки часто містить додатковий горбик. Піднебінний корінь добре розвинений на внутрішній поверхні має повздовжню, добре виражену борозну. Щічні корені сплющені, верхівки їх спрямовані усередину, порожнина коронки зуба широка, відповідає формі зуба. Канал піднебінного кореня широкий, добре прохідний, щічні корені можуть мати ряд менш доступних кореневих каналів і ряд отворів.

Тимчасові зуби нижньої щелепи.

Центральний різець. Зуб невеликий за розміром, з короткою долотоподібною коронкою й одним сплющеним коренем, на бічних поверхнях якого є добре виражені борозни. Вестибулярна поверхня коронки має невелику опуклість. Язиковий горбик ледь помітний. На ріжучому краї – ледь помітні горбики. Корінь короткий, прямий, на поперечному розпилі канал щілиноподібної форми. Порожнина коронки без чітких границь переходить у кореневий канал.

Бічний різець. Зуб дещо більший за центральний різець. Коронка долотоподібна, коротка. На губній поверхні є повздовжній валик, що доходить до ріжучого краю. Валик на язиковій поверхні коронки виражений незначно. Корінь дещо сплющений, на бічних поверхнях розташовані неглибокі борозенки. Порожнина зуба широка, в ділянці коронки сплющена в вестибуло-оральному, а в ділянці кореня — у медіально-латеральному напрямку.

Ікло. Порівняно менше від ікла верхньої щелепи. Коронка ромбовидна, з незначно вираженими бічними кутами. На вестибулярній поверхні коронки контурується повздовжній валик, що розділяє її на дві нерівні частини. З боків від валика визначаються площадки майже трикутної форми. На язиковій поверхні коронки виділяються два крайових гребінці і середній валик. Корінь злегка сплющений із слабо вираженими бічними борознами. На поперечному розпилі корінь овальної або трикутної форми, кореневий канал округлий.

Перший моляр. Призматична коронка має виражені щічні та язикові горбки приблизно однакової висоти. Фісури на жувальній поверхні утворюють різноманітний орнамент. Іноді на коронці є додатковий горбик на язиковій поверхні, що надає коронці трикутної форми. У пришийковій ділянці – добре виражений емалевий валик. Два корені – передній і задній – різко сплющені. Передній корінь має два канали з багаточисленними верхівковими отворами.

Другий моляр. Коронка кубоподібна, з 5 горбками на жувальній поверхні. Система борозен на жувальній поверхні складніша, ніж у постійних зубах. Чітко виражений емалевий валик, який контурує шийку зуба. Обидва корені (передній і задній) сплющені, із глибокими повздовжніми борознами на бічних поверхнях. Сильно розгалужені два корені. Задній корінь більш прямий і масивний. У передньому 2 канали, у задньому – один, добре прохідний.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]