Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фантомний курс_дитстом5.doc
Скачиваний:
821
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
16.96 Mб
Скачать

3. Техніка з використанням системи Quantek series 2000

Обробку виробляють за допомогою 10 машинних (340 об/хв) нікель-титанових інструментів спеціальної конструкції з різною величиною приросту діаметру від вершини до основи, що забезпечує рівномірний розподіл тиску на всі стінки. Маркіровка інструментів - №1-25/.04, №2-15/.02, №3-20/.02, №4-25/.02, №5-25/.0З, №6-25/.04, №7-25/.05, №8-25/.06, №9-40/.02, №10-45/.02. Послідовність обробки: №1 - коронкова третина, №2, 3, 4 - апікальная третина, №5, би, 7, 8, 9, 10 - середня третина. Можлива робота тільки трьома розмірами - 1 (коронкова третина), 4 (апікальная третина) і 9 (середня третина).

Гібридна техніка (Step-Down + Step Back )

Обробку кореневого каналу починають з розширення його коронкової третини за допомогою борів типа Gates-Glidden з 1 по 6 розмір. Якщо введення бору Gates-Glidden розміру 1 неможливе, роботу слід проводити файлами. Бор Gates-Glidden 3 вводять на 1/2 довжини, розробленої борами Gates-Glidden 1 і 2, Gates-Glidden 4, 5 і 6 працюють тільки в гирлі. Після цього канал розробляють з використанням техніки Step Back до відстані 1 мм від препарованої частини. Вирівнювання стінок здійснюють Н-файлом.

Концепція збалансованих сил

Концепція збалансованих сил (balanced force) запропонована Ron в 1985 р. Допускається використовування файлів тільки з безпечною верхівкою (флекс-К-файлів, нітіфлексов). Спочатку проводять обробку коронкової третини каналу за допомогою борів типа Gates-Glidden розмірів 1-6. Потім слідує обробка файлами. Здійснюють обертання інструменту на напівоберта (не більш 180°) за годинниковою стрілкою з одночасним тиском до верхівки, потім - проти годинникової стрілки з тиском. Зрізання дентину відбувається під час обертання інструменту проти годинникової стрілки. Обробку проводять до робочої довжини з подальшим розширенням апікальної третини. Затуплена верхівка і біляверхівкові грані перешкоджають пенетрації в дентин.

Декілька слів про відмінність в механічній (інструментальної) обробці каналів при пульпіті і періодонтиті: принципова відмінність у тому, що при пульпіті видалення пульпи, розширення каналу і його пломбування проводять на рівні фізіологічного отвору, на 1-1,5 мм не доходячи до анатомічної верхівки, тоді як при періодонтиті потрібне розкриття верхівкового отвору і пломбування каналу на всю довжину.

Ретельна механічна обробка кореневих каналів, необхідна для гарантованого їх пломбування, забезпечує надійність результатів лікування при пульпіті і періодонтиті в 93-95 % випадків.

Інструментальну обробку каналів в тимчасових зубах слід проводити з особливою обережністю зважаючи на тонкі стінки каналу, менший ступінь мінералізації дентину і широкого верхівкового отвору. Іригацію каналу здійснюють щадячи, без тиску, зважаючи на можливе проштовхування розчину через широкий апікальний отвір. Як розчин для промивання каналу можна використовувати стерильний ізотонічний розчин натрію хлориду, натрію гіпохлорит.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]