Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фантомний курс_дитстом5.doc
Скачиваний:
820
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
16.96 Mб
Скачать

2. Фосфат-цемент зі сріблом

Складається з роздільно збережених порошку і рідини. Порошок складається з 88,5 % окису цинку, 6 % окису кремнію, 4,5 окису кальцію і 1,5 % срібла. Рідина — це 37 % водяний розчин ортофосфорної кислоти, до складу якого уведені фосфати цинку, алюмінію, кремнію з метою зниження швидкості хімічної взаємодії рідини з порошком.

Срібло володіє вираженою бактерицидною дією, що значно збагачує позитивні властивості фосфат-цементу. Однак дана прокладка не може бути використана при реставрації фронтальної групи зубів, тому що не підходить по кольору до твердих тканин зубів, просвічує через композитні пломби, а срібло зафарбовує тверді тканини зуба в сірий колір.

3. Вісмут-цемент (Вісфат)

Вісфат-цемент складається з роздільно збережених порошку і рідини. Порошок крім окису цинку, окису кремнію й окису кальцію містить 8 % вісмуту у виді окису. Рідина — це 37 % водяний розчин ортофосфорної кислоти. Окис вісмуту дозволила даному пломбувальному матеріалу набути бактерицидних і бактеріостатичних властивостей, механічну міцність і хімічну стійкість у порівнянні з фосфат-цементом. Однак слід зазначити, що даний матеріал не може бути використаний у ролі ізолюючої прокладки при лікуванні фронтальної групи зубів, тому що вісмут здатний змінювати колір твердих тканин зубів.

4. Полікарбоксилатний цемент (пкц)

Складається з окремо збережених порошку (окису цинку) і рідини (37 % водний р-р поліакрилової кислоти). Це сучасний пломбувальний матеріал, що був винайдений як альтернатива фосфат-цементу. ПКЦ здатний забезпечити хімічний зв'язок із тканинами зуба, утворити міцне зчеплення між різнорідними поверхнями. Матеріал має високу біологічну сумісність із тканинами зуба, непроникний для кислот і мономерів, що виділяються при затвердінні постійної пломби. Призначений не тільки для тимчасового пломбування, пломбування кореневих каналів, але і для ізолюючої прокладки під постійну пломбу. Також ПКЦ використовують для фіксації ортопедичних конструкцій і реставрації молочних зубів. Але низька механічна міцність і слабка хімічна стійкість не дозволяють використовувати ПКЦ для реставрації постійних зубів.

5. Склоіономерні цементи (сіц)

СІЦ здобули величезну популярність і одержали широку підтримку практикуючих лікарів у зв'язку з клінічним успіхом, зв'язаним із пролонгованим виділенням фтору, що пригнічує розвиток карієсу зубів. У практиці широко використовуються СІЦ хімічного і світлового затвердіння. СІЦ складається з порошку (кальці-алюмінієве скло з додаванням фторидів) і рідини (розчин поліакрилової чи палімаліенової кислоти).

Сучасна стоматологія використовує СІЦ у ролі ізолюючих прокладок чи для фіксації штифтів, ортопедичних конструкцій, для пломбування молочних, а в екстремальних умовах і постійних зубів, з метою герметизації фісур.

Пломбувальні матеріали цієї групи дозволяють домогтися ідеального захисту пульпи і твердих тканин зуба від хімічних і термічних подразників. СІЦ міцно зв'язуються з дентином і композитними пломбувальними матеріалами без попереднього протравлення, володіють високою біологічною сумісністю з твердими тканинами і пульпою зуба. Фтор, що виділяється з маси склоіономера, дисоціює у тканини зуба й у такий спосіб підвищує стійкість зуба до демінералізації. Зв'язок пломбувального матеріалу з емаллю і дентином відбувається за рахунок хелатного з'єднання карбоксилатних груп полімерної молекули кислоти з кальцієм твердих тканин зуба. Сьогодні СІЦ витісняють фосфатні, силіко-фосфатні і полікарбоксилатні цементи.

Найпопулярніші СІЦ:

1) Base Line — (фірми Dentsply).

2) Chem Fil II — (фірми Dentsply).

3) Chem Fil syperior — (фірми Dentsply).

4) Vitrebond — (фірми ЗМ).

5) Vitremer — (фірми ЗМ).

6) Aqua Jonobond — (фірми Voco).

7) Jonofil — (фірми Voco).

8) Jonoseal — (фірми Voсо).

9) Cavalite — (фірми Кегг).

10) Fuji II — (фірми GC).

11) Fuji Lining LC — (фірми GC).

Позитивні властивості СІЦ:

1. Висока хімічна адгезія до тканин зуба.

2. Гарна біологічна сумісність із твердими тканинами зуба, пульпою і СОПР у зв'язку з повною відсутністю антигенних властивостей.

3. Наявність протикаріозного ефекту.

4. Низька полімеризаційна усадка.

5. Коефіцієнт теплового розширення пломбувального матеріалу наближений до коефіцієнта теплового розширення тканин зуба.

Негативні властивості:

1. Недостатня механічна міцність.

2. Задовільні естетичні і косметичні властивості, що не дозволяє використовувати СІЦ для пломбування порожнин 3 і 4 класів за Блеком.

Ізолюючі лаки

Це тонкошарові прокладки (лайнери). До складу лаку входять: наповнювач (окис цинку), розчинник ( ацетон чи хлороформ), полімерна смола (поліуретан) і лікарський засіб (фторид натрію, гідроокис кальцію). Ізолюючий лак вноситься в каріозну порожнину пензликом, рівномірно розподіляється по стінках і дну, висушується струменем повітря. Рекомендується вносити послідовно 2-3 шару лаку, щоб уникнути залисин, тріщин у прокладці. Основна роль ізолюючого лаку — захистити пульпу зуба від токсичного впливу пломбувального матеріалу. Найбільш відомі і популярні ізолюючі лаки:

1) Dentin protector — (фірма Vivadent).

2) Amalgam Liner — (фірма Voco).

3) Thermoline — (фірма Voсо).

4) Evicrol-Vamish — (фірма Dental Spofa).

Позитивні властивості лаків:

1) Стимулюють діяльність одонтобластів.

2) Створюють виражену бактерицидну і бактеріостатичну дію.

3) Володіють високою хімічною і вологостійкістю.

4) Зменшують крайову проникність.

Негативні властивості:

  1. Недостатній термоізолюючий ефект, що не дозволяє накладати ізолюючий лак на дно глибокої каріозної порожнини.

Лікувальні пломбувальні матеріали.

Лікувальні пломбувальні матеріали містять у своєму складі різні медикаментозні добавки. Їх застосовують як підкладки під інші пломбувальні матеріали під час лікування карієсу, біологічного методу лікування пульпіту. Лікувальні пломбувальні матеріали повинні справляти протизапальну, знеболювальну і пластикостимулюючу дію на пульпу зуба, добре захищати дентин і пульпу від різних подразників (токсичних, температурних тощо), забезпечувати добре крайове прилягання і фіксацію постійних пломб.

З цією метою застосовують низку препаратів, які умовно можна поділити на три групи:

1) матеріали, що містять гідрат кальцію оксиду;

2) цинк-евгенольні цементи;

3) комбіновані лікарські пасти.

Лікувальні пломбувальні матеріали, що містять гідрат кальцію оксиду, найповніше відповідають названим вище вимогам. Гідрат кальцію оксиду — це погано розчинна основа, яка розпадається на іони Са2+ та ОН. Виділені іони гідроксилу нейтралізують іони Н+ кислот, які утворюються за умови каріозного процесу. Накладання гідрату кальцію оксиду на каріозний дентин зумовлює склероз дентинних ка-нальців, стимулює утворення вторинного дентину. Промисловість випускає різноманітні препарати, що містять гідрат кальцію оксиду. Вони можуть складатися з порошку та рідини або з двох паст. Ці два компоненти замішують на скляній або паперовій пластинці, вносять у каріозну порожнину і маленькою гладилкою-штопфером розподіляють по її дну. Останнім часом розроблені препарати з кальцію гідроксидом, які тверднуть під впливом світла, що дозволяє застосовувати їх як підкладки у разі пломбування фотоком-позитами.

Цинк-евгенольні цементи. Основні їх властивості та методика приготування описані вище. Завдяки своїм добрим антибактеріальним властивостям вони чинять знеболювальну і протизапальну дію на пульпу зуба, тому і можуть бути використані для лікування гострого глибокого карієсу.

Комбіновані лікарські пасти являють собою пасти, що не тверднуть, які готують з комбінацій різних лікарських засобів безпосередньо перед уведенням у каріозну порожнину. До їх складу можуть входити сульфаніламідні препарати, антибіотики, ферменти, кортикостероїдні гормони, нітрофурани, вітаміни тощо. Накладену лікувальну підкладку зверху закривають штучним дентином або іншим матеріалом для тимчасових пломб.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]