Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІКПП _ 2015.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
194.05 Кб
Скачать

Тема 1.3. Психологічні основи професійного становлення і готовності студента до самостійної професійної діяльності

Психологічні особливості професійного становлення особистості студента як фахівця під час навчання у ВНЗ. Структура, етапи та умови успішного професійного самовизначення і професійного становлення студента у вузі. Самосвідомість, самоставлення, Я-концепція як основні детермінантизрілості і професійного становлення студента. Професійна Я-концепція.Диференціація та ускладнення Я-концепції в процесі професійного становлення студента.

Мораль як чинник регуляції поведінки студента. Функції моралі. Проблема моральності особистості. Специфіка моралі як особливого соціокультурного регулятора. Мораль і право: спільне та відмінне, особливості взаємодії в умовах освітнього середовища. Моральна свідомість як форма суспільної свідомості і одночасно сфера індивідуальної свідомості. Духовність особистості.

Проблема психологічної готовності випускника до самостійної професійної діяльності. Поняття «психологічна готовність до самостійної професійної діяльності» її структура, рівні, чинники. Психологічні аспекти психологічної готовності майбутнього фахівця до самостійної професійної діяльності. Професійна придатність та професійна готовність майбутнього фахівця. Оптимізація процесу формування психологічної готовності до професійної діяльності в освітньому середовищі ВНЗ.

Тема 1.4.Психологічна служба внз як засіб становлення особистості студента

Обгрунтування необхідно створення та функціонування психологічної служби ВНЗ. Психологічна служба вищого навчального закладу як цілісна система на

вого, прикладного та практичного аспектів діяльності у вищій школі. Мета, основні завдання, види діяльності психологічної служби ВНЗ. Психологічна характеристика сутності соціально-психологічного супроводу та оптимізації освітньо-виховного процесу у вищому навчальному закладі. Характеристика та специфіка діагностичного, профорієнтаційного, інформаційно-просвітницького, розвиваючо-корекційного, психоконсультативного напрямів роботи психологічної служби ВНЗ.

Характеристика психологічного супроводу освітньо-виховного процесу у вищій школі на етапі адаптації (1 курс), професійної інтенсифікації (2-3 курс), професійної ідентифікації (4-5 курс) студентів. Психологічний супровід психологічної готовності до самостійної професійної діяльності майбутніх фахівців ВНЗ. Превентивне виховання як один із способів формування здорового способу життя та захисту психічного здоров’я суб’єктів освітнього процесу ВНЗ.

Змістовний модуль 2. Психологія викладача як субєкта професійного становлення та самоосвіти в продовж життя

Тема 2.1. Психологія особистості та професіогенез викладача внз

Актуальні психологічні задачі сучасного викладача вузу в зв’язку з модернізацією та гуманізацією вищої освіти. Викладач вузу як носій гуманістичної культури. Психологічний сенс загальнокультурних компетенцій сучасного викладача: володіння навичками соціокультурної та міжкультурної комунікації,здатність працювати та взаємодіяти в полікультурному інтегрованому середовищі, володіння психологічною культурою, здатність швидко адаптуватися до вимог та умов швидко змінюваного соціального простору, володіти високою мотивацією до виконання професійної діяльності.

Особистість викладача як складна динамічна, самоорганізуюча, відкритапсихологічнасистема, як частина системи «людина-світ». Особливості професійної спрямованості та компетентності викладача ВНЗ як майбутнього фахівця області освіти. Психологічний аналіз професійної компетентності, види та характеристика психолого-освітніх компетенцій викладача вищої школи.

Психологічні особливості професіогенезу, професійного становлення особистості викладача вищої школи: поняття, характеристика. Особистісне, професійне самоздійснення, психологічне благополуччя як основні стратегічні лінії професійного становлення, самоактуалізації викладача. Етапи професійного становлення та зрілості особистості викладача: адаптація до професії, оволодіння професією, самоактуалізація педагога в професії, професіоналізм діяльності. Модуси життєдіяльності викладача та ефективність професійної діяльності. Динаміка особистісних характеристик в процесі професійного становлення викладача.