Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІКПП _ 2015.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
194.05 Кб
Скачать

Плани семінарських занять

Тема 1. Психологія студента як суб’єкта особистісного та професійного розвитку

Навчальні питання:

1. Обгрунтуйте необхідність знань з психології вищої школи майбутньому фахівцю. Сформулюйте мету, завдання, теоретичні положення дисципліни «Психологія вищої школи».

2. Дайте психологічну характеристику студентського віку як періоду юності (ранньої дорослості). Розкрийте сутність психофізіологічних особливостей, протирічь розвитку, соціальної ситуації розвитку та психічних новоутворень.

3. Психологічні особливорсті емоційно-вольової сфери в юнацькому віці та її роль у формуванні особистості студента.

4. Розвиток самосвідомості як показника особистісного зростання і професійного становлення студента. Складові та функції «Я-концепції».

Тема 2. Психологічні аспекти навчальної діяльності студентів

1. Розкрийте психологічні особливості пізнавальної діяльності студентів; психологічні основи формування професійного мислення.

2. Дайте характеристику учінню як діяльності студентів. Мотиваційна спрямованість учіння студента. Потреби навчальної діяльності студентів, мотивація і стимули в навчальному процесі.

3. Чинники мотивації навчання студентів як самодетермінованого процесу. Чому навчання студентів має бути самодетермінованим процесом?

4. Психологічні механізми мотивації учіння студентів-майбутніх фахівців та шляхи її оптимізації.

Тема 3. Психологічні особливості професійного становлення студента-майбутнього фахівця

Навчальні питання:

1. Розкрийте психологічні характеристики професійного становлення студента під час навчання у ВНЗ. Охарактеризуйте етапи формування професійної самосвідомості та «Я-концепції» студентів під час навчання у ВНЗ.

2. Психологічна готовність до професійної діяльності випускника ВНЗ: поняття, складові, особливості формування.

3. Для чого і як студент має бути суб’єктом власної навчально-професійної діяльності?

4. Психологічна служба ВНЗ цілісна система наукового, прикладного та практичного аспектів діяльності у вищій школі. Обгрунтуйте необхідність психологічної служби у ВНЗ через характеристику її задач, мети та основних напрямів роботи.

Тема 4. Психологія особистості та діяльності викладача вищої школи

1. Розкрийте психологічний аспект професійного становлення особистості викладача вищої школи. Психологічний зміст професійної та особистісної компетентності викладача ВШ.

2. В чому психологічний зміст професіоналізму та зрілості особистості викладача? Дайте характеристику етапам професійного становлення викладача: оволодіння професією, педагогічна майстерність, самоактуалізація педагога в професії, педагогічна творчість.

3. Індивідуальний стиль діяльності викладача як результат особистісної та професійної зрілості особистості.

4. Сучасні проблеми виховання майбутнього фахівця з вищою освітою. Культура, духовність, інтелегентність особистості та можливості їх виховання у вищій школі.

Тема 5. Деструкції професійного становлення викладача внз

1. Розкрийте психологічну сутність професійного стресу та професійно обумовлених деформацій особистості..

2. Дайте характеристику кризам професійного становлення викладача та обгрунтуйте їхню соціально-психологічну обумовленість.

3. Розкрийте сутність професійних деструкцій та професійного вигорання особистості викладача. Розкрийте роль індивідуально-психологічних, соціальних та особистісних чинників у виникненні професійних деструкцій та професійного вигорання викладача.

4. Психотехнології збереження професійного здоров'я викладача ВНЗ.